Bytte ut vedovnen?

    Sjekk hvorfor du bør bytte ut den gamle vedovnen, og hva du bør tenke på.

    Ifølge beregninger fra SINTEF kan husholdninger som bytter ut gamle vedovner med nye ovner redusere utslipp av svevestøv med opp mot 86 prosent. Når vi i tillegg vet at de har opptil 40 prosent mer effektiv forbrenning, burde valget egentlig være enkelt.

    Alle nye vedovner som selges i Norge i dag er såkalt rentbrennende ovner. Ny forbrenningsteknologi gjør at de nye vedovnene utnytter energien i veden bedre. Det innebærer både lavere partikkelutslipp og lavere vedforbruk, en åpenbar fordel både for miljøet og lommebok.

    Ifølge Enova har de gamle vedovnene ofte en ufullstendig forbrenning med en virkningsgrad ned mot 50 prosent. De beste nye rentbrennende vedovnene har derimot en virkningsgrad på rundt 80 prosent.

    SINTEF energi anbefaler alle som har vedovner som er produsert mellom 1940 og fram til 1998 å bytte til en moderne vedovn. Det henger sammen med at det først var i 1998 at vedovnene ble standardisert med forbedret forbrenningseffekt og og reduserte partikkelutslipp.

    Hva slags vedovn bør du velge?

    Det første du bør tenke på når du skal kjøpe ny vedovn er hva slags varmebehov du har, og hvor stort rommet ildstedet skal stå i er. Hvor godt boligen er isolert, er også en viktig faktor.

    En ovn med for stor effekt i forhold til det arealet den skal varme opp vil ha en ufullstendig forbrenning, fordi den må justeres ned på grunn av for stor varmeutvikling. Risikoen ved ufullstendig forbrenning er at sotpartikler fester seg i pipeløpet, som i ytterste konsekvens kan føre til pipebrann.

    Kjøp derfor heller en liten ovn som går på full maskin, i stedet for en stor ovn som går for halv maskin. Da kan du fyre jevnt på kalde kvelder og få jevn og behagelig temperatur. 

    HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

    Velg riktig plassering av vedovnen

    En godt isolert bolig har et oppvarmingsbehov på 1 kW per 20 kvadratmeter. I en leilighet på 100 kvadratmeter vil det derfor være tilstrekkelig med en peisovn som leverer 5 kW.

    Dagens moderne peisovner er gjerne av konveksjonstypen. Det betyr at luft strømmer igjennom fra bunn til topp og sendes oppvarmet ut i rommet.

    Konveksjonsovner er veldig bra hvis du ønsker å plassere ovnen nær brennbart materiale eller ikke har brannmur bak ovnen.

    Nye peisovner kan derfor like gjerne plasseres midt ute i rommet som langs en vegg. Tenk derfor over en funksjonell plassering du foretrekker.

    PRAKTISK NYHET:  Jøtuls nye støpejernsinnsats I 620 er designet for å brenne optimalt selv ved lav effekt.

    Lønnsom investering

    Å bytte vedovn er en av de energisparetiltakene som går raskest i pluss. Nye ovner er relativt billige og enkle å installere, samtidig som vedovner har lang levetid og praktisk talt er vedlikeholdsfrie. Husk også at en peisovn ikke trenger å være hovedoppvarmingskilden din. Den kan også fungere som et koselig supplement til andre oppvarmingsmetoder, som varmepumpe og elektrisk oppvarming.

    (Kilder: dinside.no, Enova, Sintef energi, Norsk Varme, smartvarme.no)


    6 gode grunner til å bytte vedovn

    1. Du reduserer utslippene av svevestøv med opp mot 86 prosent.

    2. Ovnene tilfredsstiller verdens strengeste miljøkrav, og gir renere luft.

    3. Anbefales av miljømyndighetene, både av hensyn til global og lokal forurensning.

    4. Miljøvennlig og CO2-nøytralt

    5. Nye ovner utnytter inntil 85 prosent av energien i en vedkubbe, og gir mer varme tilbake per vedkubbe. Du kan redusere vedforbruket med opp til 40 prosent.

    6. Du blir mindre strømavhengig. Ikke noe annet ENØK-tiltak betaler seg så raskt tilbake som en ny vedovn.


      (Kilde: Norsk Varme)

    BONUS: Lytt til spillelisten Fyre med ved: Norske gubber synger om kubber av Obs Bygg på Spotify