Oppussingen som gjør huset varmere

Går du med oppussingsplaner? Da kan det være lurt å slå to fluer i en smekk og ta jobben med etterisolering av boligen samtidig.

– Er det kaldt i huset og du opplever kjølig trekk, er dette typiske tegn på at boligen din bør etterisoleres, sier Henrik Norland, produktsjef for avdeling Bygg i Glava.

Etterisolering gir bedre innemiljø

Ifølge Enova står oppvarming for opptil 70 prosent av energikostnadene til et norsk hjem. Med dagens høye strømpriser vil det derfor lønne seg å etterisolere, mener Norland.

BRUKE MINDRE PENGER? Med Obs Byggs prisløfte er du garantert lavest pris på byggevarer!

Tenk helhetlig når du skal etterisolere. Det er ikke nødvendig å etterisolere loftet, hvis du ikke gjør noe med dårlige vinduer eller tynn isolasjon i veggen. Du bør også gjøre noe med trekkfulle gulv. Det er ikke sånn at du må gjøre alt på en gang, men det er fornuftig å ha en helhetlig plan for hva du kan gjøre for å få et lunt og trivelig hus.

– Å etterisolere huset gir flere klare fordeler. Bedre inneklima og økt bokomfort er kanskje de to beste argumentene, for vi liker jo å ha det lunt og godt hjemme. Miljøgevinsten får du også på kjøpet, pluss at mange ikke tenker på at støydempingen blir bedre med etterisolering, sier han.

Hvis du likevel planlegger å pusse opp, så er det smart å tenke på etterisolering samtidig. Etterisolering øker komforten i boligen. 

Lønnsom isolering av yttervegg

Men til tross for alle gevinstene, vet Norland at det er mange som kvier seg for å ta fatt på jobben med å etterisolere.

– De tenker at de må bo på en byggeplass, og da er det mange som velger den raskeste løsningen med å sette på en ny gipsplate og male den i stedet for. Men det løser ikke problemet, sier han, og utdyper:

– Når du skal skifte vinduer og kledning, er det smart å etterisolere i samme håndvending. La etterisolering bli en del av husets utvendige rehabilitering.

blobid0.jpg

Øk standarden på fasaden. Pass på å etterisolere når du likevel skal skifte kledning eller bytte vinduer.

Vi anbefaler å ta av den gamle kledningen. Da får du mulighet til å sjekke hvordan det ser ut inni veggen. Begynner isolasjonen å bli gammel, eller er det noen skader? Dette er en gyllen mulighet til å se hvordan det faktisk ser ut bak veggen, og gjøre noe med det, oppfordrer Norland.

Er det bare et hulrom i veggen, kan du oppnå et godt resultat ved å fylle hulrommet med isolasjon, uten at veggen blir tykkere enn tidligere. I tillegg får du en ny vindsperre som tetter huset, som er viktig for å unngå kald trekk og holde på varmen

Når huset blir tettere, øker behovet for ventilasjon. Hvis det ikke er lufteventiler i veggen i dag, så kan det være fornuftig å ettermontere lufteluker.

Ved å etterisolere med Glava Proff 34, får du en isolasjonseffekt som er opptil ni prosent bedre enn det som ellers er vanlig standard i markedet. Glava Proff 34 bruker ikke strøm, trenger heller ikke vedlikehold, den går ikke i stykker og har en varig effekt i husets levetid. Det betyr at du kun trenger å gjøre jobben én gang, forklarer Norland.

Få hjelp av energirådgiver

Trenger du hjelp til hvordan du bør gå frem og hva du bør prioritere? Da er det mulig å ta kontakt med en energirådgiver. Energirådgivere kan hjelpe deg å kartlegge boligens energitilstand og komme med forslag til videre energitiltak gjennom en tiltaksplan.

(Kilder: glava.no, enova.no)


06.10.2021 09.12.00