Velg riktig peisovn

    Skal du ha en peisovn for kosens skyld, eller må den kunne varme opp hele huset? Slik velger du peisovnen som passer best for deg!

    Før i tida fungerte peisovner hovedsaklig som den primære varmekilden i et hus. I dag blir peisovner derimot ofte sett på som et dekorativt og koselig møbel.

    Dagens forbrukere krever derfor helt andre egenskaper av peisovnene sine enn før. Dette kan være alt fra store glass som gir innsyn til de koselige flammene, til krav om enklest mulig brukeropplevelse og stilrent nordisk design.

    Line Nederby er marked- og kommunikasjonssjef hos peisleverandøren Aduro. Hun forklarer at det er ni spørsmål som er viktig å stille før du kjøper peisovn:

    1. Hvilket varmebehov har jeg?

    – Det viktigste du gjør er å kartlegge varmebehovet ditt. Skal du ha en peisovn som skal supplere andre varmekilder, eller skal den være den primære varmekilden? Dette er avgjørende for hvor mye du skal investere i peisovnen og hvilke egenskaper den skal ha, tipser Nederby.

    2. Konveksjonsovn eller stråleovn?

    Konveksjonsovnene er den nye generasjonen av peisovner. Disse ovnene fordeler varmen via luftsirkulasjon, og gir en jevn og behagelig varme. De mer gammeldagse stråleovnene konsentrerer heller varmen rundt selve ovnen. Dette gir en koselig varmekilde i området rundt ovnen, men varmer ikke hele huset i like stor grad. Med denne typen ovn er det også vanskeligere å justere varmen, forklarer Nederby.

    Aduro 1.4_snow.jpg

    3. Hvor stort areal skal oppvarmes?

    – En peisovns varmeytelse er angitt i kilowatt (kW). For å velge størrelse er tommelfingerregelen at 1 kW varmer opp 10 kvadratmeter om huset er dårlig isolert, og 20 kvadratmeter om det er godt isolert. Optimal størrelse avhenger likevel også av husets innredning og ovnens plassering. Mitt tips er å ikke kjøpe for stor peisovn, da kan du lett fyre for lite og med for lav temperatur. Da vil ikke peisovnen brenne best mulig, sier kommunikasjonssjefen.

    4. Er jeg opptatt av enkel bruk og lite vedlikehold?

    – Om du ønsker en peisovn som er lett å betjene og stort sett er selvkjørende, bør du velge en ovn med smart automatikk, som for eksempel Aduro 9.5 Lux. Da vil den automatisk regulere lufttilførselen uten at du trenger å gjøre noe som helst. Takket være innovasjoner som Aduro-tronic blir det nå enklere å få mer varme ut av veden du brenner (opp til 40% mindre brenneforbruk), samtidig som det også sikrer renere og mer miljøvennlig forbrenning, forklarer Nederby.

    – Det å kunne styre peisovnen med en app på mobilen er også utrolig praktisk. Til det har vi lansert Aduro Smart Response.

    5. Hvor viktig er miljøvennlighet for meg?

    – Jeg vil alltid anbefale en Svanemerket peisovn, da det er din garanti for at ovnen er blant de mest miljøvennlige på markedet. Fordelen med en svanemerket peisovn er blant annet at det er testet at den brenner rent ved flere effekt-trinn, sier Line Nederby i Aduro. Deres Aduro 9.5 Lux er en av de svanemerkede peisovnene.

    Miljø er viktig for mange, så vi har også fått noen tips fra Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova SF:

    Gamle vedovner slipper ut unødvendig mye partikler i hjemmet ditt – samtidig som de varmer dårlig. Halvparten av varmen fra veden går nemlig ut gjennom skorsteinen. Bytter du til en moderne, rentbrennende ovn, får du mindre utslipp og et varmere hjem. Med en slik ovn vil 80 prosent av energien fra veden gi romvarme. Vedfyring øker ikke co²-konsentrasjonen i atmosfæren, og regnes derfor som en miljøvennlig varmekilde.

    Ikke bare er en rentbrennende peisoven bra for miljøet, den er bra for lommeboka også.

    – Størstedelen av energibruken i en bolig går med til oppvarming. Har du en rentbrennende vedovn kan du faktisk dekke halvparten av oppvarmingsbehovet, noe som betyr at du i en vanlig enebolig normalt vil spare om lag 1700 kroner i året. Hvis strømprisen øker mer enn prisen på ved, vil du naturligvis spare mer, avslutter Flathagen.

    6. Hvilket materiale og design skal jeg velge?

    En peisovn er et møbel som skal passe inn i et hjem, og valg av materiale og design er derfor helt opp til deg. Peisovner med et moderne utrykk blir som oftest produsert i platejern på grunn av de utallige designmulighetene og materialets glatte overflate. En annen fordel med platejern er at den varmer raskt opp og kjøler fort ned. Peisovner med et klassisk utrykk kommer ofte i støpejern, og er kjent for å ha en rustikk og ru overflate. Disse er også kjent for evnen til å holde lenge på varmen, påpeker Nederby.

    7. Har jeg bruk for ekstern lufttilførsel?

    Peisovner må ha konstant lufttilførsel for å sikre ren og effektiv forbrenning. Dette kan imidlertid være et problem i moderne og energieffektive hus, som ofte er svært tette. Det finnes derfor peisovner med ekstern lufttilførsel som leder luften utenfra og direkte inn i peisovnen, tipser Nederby.

    8. Har jeg en velfungerende skorstein?

    – Skorsteinen er peisovnens motor, og uten en velfungerende skorstein med riktig drag, vil ikke peisovnen brenne slik den skal. Å kjøpe peisovn uten å sjekke skorsteinen på forhånd er en klassisk tabbe du enkelt kan unngå, forteller kommunikasjonssjefen.

    9. Hva må jeg tenke på når det kommer til sikkerhet?

    – Om du har barn i huset, bør du definitivt ha et peisgitter. Sørg også for at avstanden til brennbart materiale er stor nok, og selvfølgelig at peisovnen ikke står på et brennbart underlag, avslutter Line Nederby i Aduro.

    Svanemerket

    Du kan bidra til å ta vare på naturen ved å velge produkter med Svanemerket. Svanemerket er din garanti for at produktet er blant de mest miljøvennlige på markedet, og stiller blant annet krav til virkningsgrad og ren forbrenning. De fleste Aduro peisovner overgår Svanemerkets krav, og er blant de beste i verden ettersom de sender svært lite røyk ut av skorstei­nen.