Unngå tabbene når du bygger terrasse

  Vil du oppgradere uteområdet ditt med en ny terrasse? Det er fullt mulig å bygge en selv! Her er ekspertens råd til hva du bør tenke på.

  Det trenger ikke være veldig komplisert å bygge en ny terrasse. Likevel er det fort gjort å ta snarveier du i lengden vil irritere deg over, eller å glemme viktige ting.

  Halvard Nørbech, Produktsjef Byggtre hos Moelven Wood, viser oss her noen typiske fallgruver, og hva du kan gjøre for å styre unna når du skal freshe opp uteområdet ditt.

  Ha en ordentlig plan

  Planlegging er halve jobben! Nørbechs klare råd er å ha en ordentlig plan på plass før du setter i gang med byggingen. Tegn opp terrassen og sett deg grundig inn i fremgangsmåten og hva som kreves for å bygge den. Nørbech anbefaler også å rådføre deg med lokale snekkere.

  – Men ellers er det jo lett å bygge plattinger, beroliger han. 

  Sjekk byggereglene

  Reglene for hva som er tillatt å bygge varierer i forhold til hvor du bor. Disse må du sette deg inn i. Tenk så kjedelig og unødvendig det er å måtte rive konstruksjonen i etterkant!

  – Det er lokale regler på antall kvadratmeter, høyde og lignende. Du kan først og fremst spørre kommunen din om hva du har lov å bygge, men gjerne også lokale fagfolk, anbefaler Nørbech.

  Bygg kraftig nok!

  Et solid fundament og et godt rammeverk er alfa og omega. Ifølge Nørbech bør du ikke spare på noe i konstruksjonen.

  – Husk at terrassen må kunne ta imot snøras og tung, våt snø på vinteren. Så heller enn å underdimensjonere terrassen, bør den heller overdimensjoneres skikkelig. Da får du en terrasse som både gir bedre komfort på sommertid, og som tåler vinterens belastning uten å gi etter.

  Nørbechs tommelfingerregel for dimensjonering:

  En 2 x 4" bjelke bærer maks 1,5 m mellom hvert oppladningspunkt
  En 2 x 6" bjelke bærer maks 2,5 m mellom hvert oppladningspunkt.
  En 2 x 8" bjelke bærer maks 3,5 m mellom hvert oppladningspunkt.

  Vi jobber hardt for å gi deg de beste prisene på byggevarer! Les mer om vårt prisløfte her. 

  VIKTIGE DETALJER: Husk riktig avstand mellom bordene, og å bruke materialer som tåler nordisk vær og vind. Da holder terrassen lenge, og komforten blir bedre.

  Unngå for store mellomrom mellom bordene

  Om du legger grønne terrassebord må du huske på at de vanligvis vil tørke litt i tiden etter monteringen

  – Derfor bør du ikke legge inn mer enn 1-2 mm mellom bordene, siden dette fort kan bli til 5-6 mm etter at de har tørket, advarer byggtre-eksperten.

  Tips: Snor opp med krittsnor, og lag deg hjelpestreker bortover bjelkelaget. Slå en strek for f.eks. hver 12. cm, slik at du har noe å rette deg etter.

  Bruk riktige materialer

  Utendørskonstruksjoner setter høye krav til materialvalg. Så her bør du være kresen for at terrassen skal holde lenge. Du må bruke skruer og ikke spiker, og disse må være rustfrie og syrefaste.

  - Du trenger også riktige søylesko, riktige materialdimensjoner og materialer som er egnet til å bygge terrasse med. Husk at alt skal tåle tøft, nordisk vær og vind gjennom mange år, sier Nørbech.

  Moelvens impregnerte terrassebord er laget for å vare i 20-40 år uten for mye vedlikehold. Dette er kortreiste materialer som både er produsert lokalt og brukes lokalt.

  Derfor gjør de det like godt på miljøregnestykket, som i ditt eget budsjett.