Slik bygger du en solid utetrapp

    Her er ekspertens gode råd for deg som ønsker å bygge din egen trapp i hagen eller i uterommet. Det kan faktisk være enklere enn du tror.

    En trapp er en nyttig konstruksjon å ha mellom to forskjellige nivåer. Det aller viktigste er at den er stødig og solid, samt at den kjennes god ut å gå i.

    Følger du eksperttipsene i denne artikkelen kan du ganske enkelt bygge en trapp som oppfyller disse kravene.

    Teorien er viktig!

    - Det er nokså enkelt å bygge en trapp. Nå om dagen kan man bare kjøpe ferdige trappevanger, for så å skru på trinn. Det er jo noe selv folk med ti tommeltotter kan klare, sier byggmester Frank Berg.

    Han har vært byggmester i en mannsalder og har skrevet flere lærebøker for tømrerfaget. En liten utetrapp er bokstavelig talt plankekjøring for ham.

    Obs BYGG skal være billigst på byggevarer! Sjekk vårt prisløfte her.


    Den magiske formelen

    Det første du bør huske på er at en utetrapp som regel har mindre stigningsvinkel enn innetrapper. Mens en inntrapp kan ha en stigningsvinkel på oppmot 40 grader, bør utetrappen holde seg på maks 30 grader.

    Den gode, gamle gradeskiven fra barneskolen kan med andre ord være et nyttig verktøy når du bygger trapp.


    Før trappebyggingen er det også lurt å lære trappeformelen for utvendig trapp. Den er ikke like skummel og komplisert som ordet «formel» kan gi inntrykk av.

    Den sier bare at summen av to opptrinn og ett inntrinn skal være 630 mm. Det vil si, at hvis du må løfte foten (opptrinn) 140 mm for å sette den ned på trinnet, skal den biten du setter foten på (inntrinn) være 350 mm. 630-140-140=350.

    Det å bygge utetrappa selv trenger ikke være en uoverkommelig oppgave - dersom du kjenner til teknikkene.

    Tenk bredt og fest trinnene skikkelig

    - Når du skal bygge en utetrapp er det også lurt å tenke på bredden. En trapp på under én meter i bredde er ikke å anbefale. Bygger du for eksempel trapp ned fra en hoveddør bør den være minst én meter bred - gjerne 120 centimeter. Da er det plass til at to personer kan møtes i trappen, sier byggmester Frank Berg.

    Dersom du bygger en trapp som er 120 centimeter bred, eller mer, kan det også lønne seg å ha en tredje trappevang midt under trappetrinnene. På den måten fjerner du enhver mulighet for svikt i inntrinnene.


    Det er flere måter å feste trinnene på. På ferdig kuttede vanger sier plasseringen seg selv, men du kan selvfølgelig bruke vanlige impregnerte lekter som vanger. Da kan du velge å feste trinnene oppå vangene, eller mellom dem.


    Ved innfesting oppå vangen benyttes trekantkuttede kiler for å få riktig stigningsvinkel. Skal du feste trinnene mellom vangene er det viktig å gjøre det skikkelig understreker byggmesteren.


    - Mange skrur inn trinnene med lange skruer fra siden av vangen og tenker at dette er godt nok. Jeg vil absolutt anbefale å legge en ekstra list under mellom trinnene, samt skru denne skikkelig fast i vangen. Da unngår du bevegelse i trinnene, som etter tid vil gi slark, sier Frank Berg.
     

    Han forteller at hobbysnekkeren kommer langt med helt vanlig verktøy, som håndsag, vinkel, hammer, tommestokk og blyant. I tillegg kan en kappsag og en god skrudrill lette arbeidet. I din lokale OBS BYGG-butikk får du naturligvis gode råd om materialvalg, verktøy og trappebygging. Lykke til!