Slik bygger du en proff terrasse selv

  Det er noen grep som gjør at den selvbygde terrassen ligner mer på den en profesjonell ville bygget. Vi gir deg tipsene du trenger.

  Hvis man har litt erfaring med bygging og en god guide, er det å bygge en ny terrasse selv innenfor rekkevidde for de aller fleste hobbysnekkere. Mange har imidlertid opplevd at selv om resultatet blir fint og det hele er relativt solid, er det likevel noen detaljer som mangler for å løfte den nye terrassen opp til samme nivå som en terrasse bygget av profesjonelle.

  Det å bygge en terrasse som er hakket mer profesjonell enn de aller enkleste konstruksjonene vil kreve litt mer tid og arbeid, men du vil fort spare inn den ekstra innsatsen – fordi terrassen etter alle solemerker vil holde seg pen vesentlig lengre.

  Solid grunnarbeid

  Det å ta snarveier når det kommer til grunnarbeidet er kanskje én av de største feilene mange gjør. Uansett om du skal bygge en markterrasse eller sette opp en høyere variant krever grunnarbeidet litt ekstra jobb.

  – Terrasser som bygges opp må fundamenteres solid. En del banker bare ned stolpespyd i jorden som de monterer bjelkene til, men det vil ikke holde i lengden, forteller Arne Franck-Petersen. Han er daglig leder i Atero AS, som er spesialister på terrasseprodukter.

   

  Når det gjelder markterrasser, er luft noe av det aller viktigste, forklarer eksperten.

  – En markterrasse må ha luft under bjelkene for å unngå bevegelse i bordene. Hvis du legger bjelken rett på grusen vil det samle seg fuktighet under terrassen som kan gjøre at bordene bøyer seg, sier han.

  Å dimensjonere bjelkelaget riktig er også en nøkkelfaktor for en solid terrasse som lever lenge.

  – Det er en del som ikke tar hensyn til hvor langt bjelkene kan spenne. SINTEF har en egen bjelkelagstabell som angir hvor lange disse kan være basert på størrelsen og avstanden mellom dem, sier Franck-Petersen.

  Det er ofte smart å legge seg godt innenfor disse grensene for å være på den sikre siden. Det gjelder særlig hvis du vurderer å sette opp tunge ting som boblebad på terrassen på et senere tidspunkt.

  De avgjørende detaljene

  Når grunnarbeidet er gjort skikkelig og bjelkene er godt dimensjonert er det på tide med de avgjørende detaljene som gjør at terrassen får et vesentlig mer profesjonelt uttrykk.

  Et av de beste tipsene ser ikke bare bedre ut – det er også enklere å få pent enn tradisjonelle metoder og gjør også at risikoen for fliser og sprekker blir vesentlig mindre.

  – Skjult innfesting av bordene med Camo-skrumal passer uansett hva slags terrassebord man velger, og avstandsklossene sørger også for at du har perfekt og nøyaktig lik avstand mellom alle bordene, forteller Franck-Petersen.

  I tillegg minimerer de spesialutviklede freseskruene risikoen for at bordene sprekker opp i hjørnene – noe som kan være tilfellet hvis du bruker andre skruer til skjult montering.

  Et annet tips for en lekrere terrasse er å bygge en omramming med 45 graders vinkel i hjørnene. Det vil gi et mye renere uttrykk enn om du bare kapper av bordene på enden.

  – Husk å legge inn stikkbjelker på enden så du har noe å feste rammebordene i, råder eksperten.

  Med skrumalen fra Camo er det heller ikke noe problem å montere hjørnene på denne rammen med skjulte skruer.

  – På Camo-skrumalen kan du skru av den ene avstandsklossen. Det gjør at du også kan bruke den på hjørnene av innrammingen, avslutter han.