Smarte verktøy – slik gjør lasermåling oppussingen enklere

Du har kanskje tommestokken, målebåndet og vateret i verktøykassen allerede? Akkurat som internettsøk har erstattet telefonkatalogen, finnes det nå bedre alternativer enn de gamle verktøyene. Med lasermålere og digitale verktøy er du garantert et nøyaktig resultat, samtidig som det sparer deg for massevis av tid.

Verktøyspesialist i Bosch, Kjetil Holestøl Olsen, har full oversikt over alt av ulike lasermålere og digitale verktøy. Han er skråsikker på at digitale verktøy er fremtiden.

Alt blir enklere

– Når du først har prøvd å bruke en laseravstandsmåler i stedet for en tommestokk eller målebånd, eller en krysslaser i stedet for et vater, så vil du få en aha-opplevelse. Med digitale verktøy kan du ved bare et tastetrykk gjøre målinger som ville tatt lang tid med gammeldagse måleverktøy. De gjør rett og slett jobben enklere, samtidig som de sparer deg for ekstremt mye tid, forklarer Olsen.

Videre legger han til at du absolutt ikke trenger å være snekker for å bruke disse verktøyene. Dette er verktøy som er så intuitive og enkle å bruke at alle vil få glede av dem.

Med krysslaser blir opphenging på veggen aldri et problem igjen.

– Med disse verktøyene er det nesten ikke mulig å gjøre tabber. Faktisk så fungerer det motsatt. Disse verktøyene er mye mer nøyaktige enn målinger du vil kunne gjøre med vanlige verktøy. En laseravstandsmåler kan for eksempel måle opp til 30–50 meter (lengden avhenger av modellen) med en nøyaktighetsgrad på pluss/minus 2 millimeter. Med et målebånd eller en tommestokk på 2 meter skal du være ekstremt god om du klarer å være like nøyaktig, poengterer Olsen.

De ulike verktøyene

1. Laseravstandsmåler

– En laseravstandsmåler kan gjøre alt en tommestokk eller et målebånd kan gjøre, bare mye mer nøyaktig og mye raskere. Som nevnt kan disse, avhengig av modell, måle avstander fra 0,5 millimeter til 50 meter, både høyder og lengder. I tillegg kan de også måle volum og areal av et rom. Legger du til at variantene fra Bosch har et minnelagringssystem som tar vare på dine ti siste målinger, så har du et komplett måleapparat som gjør alt av måling til en lek.

2. Krysslaser

– Der en laseravstandsmåler kan erstatte måleverktøy, kan en krysslaser blant annet erstatte et vater. En krysslaser kan brukes til alt ifra å lodde opp vegger, henge opp bilder, eller sørge for at flisene ligger rett. Setter du for eksempel opp krysslaseren med et stativ, har du rette linjer rett på veggen der du vil at maleriet skal henge. Med krysslaser fra Bosch får du en krysslaser som projiserer horisontal og vertikal laserlinje samtidig, og som justerer seg automatisk. Noe som betyr at du er garantert et helt rett resultat uten å måtte justere frem og tilbake i kronglete stillinger slik du ofte må med et vater.

3. Multidetektor

– Få ting er så irriterende som å måtte bore seg frem til stenderverk når du skal henge opp noe på veggen, eller enda verre – bore feil og ende opp med å ødelegge strømrør eller vannrør. Med en multidetektor trenger du ikke bekymre deg over noe av dette. En multidetektor kan nemlig skanne vegger og finne alt fra treverk og jernholdige materialer, til strømførende kabler. Bruker du denne, trenger du kun å bore det ene hullet du behøver.

4. Linjelaser

– Når vi først er inne på sparing av tid og enklere arbeid, så må jeg nevne linjelaseren. Denne kan du sette i midten av et rom, og den vil prosjektere en perfekt 360 graders vertikal linje gjennom hele rommet. Skal du for eksempel sette inn vinduer eller malerier på samme høyde i samme rom, er det vanskelig å komme utenom dette verktøyet.

5. Klimadetektor

– Dette er et litt annerledes verktøy, men likefult et svært nyttig et. En klimadetektor hjelper nemlig til med å optimalisere energibruket i boligen din, samt at den i likhet med multidetektoren, kan hjelpe deg å unngå unødvendige kostnader i fremtiden. Dette verktøyet kan måle luftfuktighet, overflatetemperatur og romtemperatur, samt at den kan oppdage kuldebroer og fare for muggdannelse. Med denne kan du sjekke om du har dårlig isolerte vinduer eller andre dårlige isolerte områder på yttervegger. Om du ikke har kontroll over hvor god isoleringen er i boligen, for eksempel ved et boligkjøp, så er denne fantastisk.