Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Slik bygger du din egen terrasse

  Lurer du på om du skal bygge din egen terrasse? Her er guiden til alt du må tenke på før du går i gang med jobben!

  Hvorfor skal du egentlig sette ut jobben med å bygge terrassen til andre? Dersom du er litt nevenyttig vil du fint kunne klare det selv! Men da er det et par ting du bør tenke på og det skal vi hjelpe deg med! 

  Det første du må tenke på er at for at din nye, fine terrasse skal ligge stødig, er det viktig at du bruker litt tid på grunnarbeidene. Det viktigste er at underlaget er så jevnt som mulig. I og med at en platting ligger rett på bakken er det ingen bærende konstruksjoner som kompliserer byggingen, men du må tenke på at du må ha avrenning for regnvann.

  Terrasse i treverk eller kompositt?

  Når du skal kjøpe inn materialer til terrassen, er det viktig at du dobbelsjekker at alt du handler inn er til utendørs bruk. Stikkord her er er syrefaste skruer og trykkimpregnerte materialer.

  Terrassebord finnes i mange utførelser og finisher, og til ulike priser. De billigste variantene skiller seg naturlig nok fra de dyrere. Er du villig til å gå litt opp i pris, får du som regel tykkere terrassebord, mindre svikt og mer solide materialer. Oppdaterte priser på terrassebord finner du her. 

  LES OGSÅ: Terrassebord – hvilket materiale skal jeg velge?

  Kompositt er en blanding av resirkulert tremasse og polyeten. Dette materialet er miljøvennlig, vedlikeholdsfritt og krymper mye mindre enn trykkimpregnerte materialer. Kompositt er litt dyrere, men du sparer tid og penger på vedlikeholdet av terrassen. Disse bordene finnes mange forskjellige utgaver, farger og priser.

  Hvis du vil ha skikkelig treverk i terrassen, og er villig til å legge i litt ekstra, velger du terrassebord laget av termofuru. Disse er varmebehandlet og vedlikeholdsfri, og med tiden får terrassen en grålig patina.

  TIPS: Slik vedlikeholder du terrassen med minst mulig arbeid!  

  8 trinn til å bygge din egen terrasse

  1. Gå løs på bakken og fjern masse. Dette er hardt arbeid, men må gjøres. Se på det som trening, men vurder om du skal bruke gravemaskin eller spade før du starter. Husk at du minst bør grave ut 40 prosent av eksisterende masser, som skal byttes ut med drenerende masser. Dette er viktig for å unngå fuktskader. 

  2. Legg en fiberduk der terrassen skal være. Dette forhindrer at irriterende ugress vokser opp. Hvis du må skjøte duken, så pass på å legge dobbelt med duk i skjøtene. Legg et lag med grus over duken slik at den holder seg på plass. Det anbefales på det sterkeste å isolere godt for å forhindre at terrassen får setninger over vinteren, og kan være flat og fin i alle år. Isolasjonen legges oppå duken.

  3. Så fyller du på med masse og starter grunnarbeidet. Bruk pukk på størrelsen 8-16. Strø massen over isolasjonen, og komprimer med vibroplate. En ferdig terrasse vil bygge 16 cm, så ikke bruk for mye masse. Bruk tid på å få en rett flate ved hjelp av vater. 

  4. Når du er fornøyd med avrettingen, kan du starte med tilfarerne. Disse skal legges i samme retning som terrassebordene og må ligge stabilt. Husk å vatre i begge retninger! Bunnbordene bør være i dimensjonen 48 x 98 mm, og legges med bredsiden ned. Tilfarerne er i samme dimensjon som bunnbordene, og skal legges med 60 cm avstand, fra senter til senter. Tilfarne skal stå på høykant. Skru ett terrassebord i endeveden på tilfarerne, så holder disse spikerslagene på plass.

  LES OGSÅ: Bygg din egen putekasse

  5. Det er viktig å ha litt mellomrom mellom bordene, uansett materiale. Treverket krymper og ekspanderer på grunn været. Avstanden mellom bordene vurderes utifra størrelsen på akkurat dine materialer. 

  6. Vær ekstra nøye når du skal skru terrassebordene. Slurv synes veldig godt. Et tips er å skru én skrue i hver ende av tilfarerne, og deretter trekke en snor mellom dem for å få en perfekt linje. Skru deretter to skruer i hvert bord på hver tilfarer, og vær nøye med at skruene er like langt inn på terrassebordene (ca. 1-1,5cm). Pass på at du ikke skrur for nære en skjøt - det kan i verste fall føre til at terrassebordet sprekker når materialet utvider seg. 

  7. Til slutt kapper du endene av hvert bord. Anbefaler å bruke en dykksag med føringsskinne, slik at resultatet blir perfekt. Til slutt rydder du bort kapp og verktøy, og setter deg godt til rette på terrassen og nyter vårsola. Hvis du planlegger å olje eller beise terrassen, bør du vente minst én måned, slik at treverket får en sjanse til å tørke inn litt.

  TIPS! Denne terrasebeisen er kåret til best i test!

  Dette verktøyet trenger du

  • En skikkelig god spade eller krafse

  • Trillebår til å kjøre grus i

  • Batteridrill

  • Vater

  • Kapp/gjerdesag
  • En vinkel

  • Dykksag
  • Tommestokk/målebånd

  TIPS: Her er 5 verktøy du virkelig trenger!

  Byggeregler for terrasse

  En grunnregel er at du kan bygge så stor terrasse du ønsker uten å verken søke eller spørre noen, så lenge den ikke bygger mer enn en halv meter over bakken. Mer informasjon om hva du kan bygge uten å søke, finner du i denne guiden hos Direktoratet for byggkvalitet. 

  Men – og dette er viktig – arealplanen som gjelder for eiendommen din, eller kommunens reguleringsplan, kan inneholde bestemmelser som sier noe annet. Derfor: Sjekk hva som gjelder i din kommune. Også er det alltid greit å nevne for naboen at du har tenkt å bygge terrasse. Kanskje han til og med vil hjelpe til? 

  (Kilder: Vi i Villa og Din Side Norsk Kommunalteknisk Forening)