Terrassebord – hva bør du velge?

  Før du skal kjøpe terrassebord, er det viktig å velge det materialet som passer best for deg. Her får du ekspertens beste tips til hva du må tenke på.

  Det viktigste valget du tar når du skal bygge terrasse, er å velge riktig terrassebord. Vi spurte vår kategorisjef, Thorbjørn Rønningen, om han kunne komme med sine beste tips.

  – Still deg selv noen spørsmål når du står overfor valget. Først og fremst må du tenke over hva som er viktig for deg. Skal terrassen være ekstra motstandsdyktig mot råte? Skal den være fri for kjemikalier? Skal den være ekstra stabil og mindre utsatt for krymping?

  – Det er også viktig å tenke på at terrassen skal stå i stil med resten av huset. Spør deg selv om dette kommer til å se like fint ut om ti år. Og ikke minst hvorvidt du kommer til å bygge ut plattingen, bygge på taket eller lignende. Det er veldig kjipt å finne ut at du ikke får gjort det du vil fordi du la plattingen slik du gjorde for ti år siden, advarer Rønningen.

  Terrassebord: Utseende og vedlikehold

  Om du har gjort deg noen tanker rundt hvordan du vil det skal se ut, er det på tide å velge materiale og farge. Terrassebord kommer i både rimelige og eksklusive varianter, og ofte kommer du unna med mindre vedlikehold dess dyrere materialer du velger. 

  Terrassebord Moelven_artikkelbilde1.jpg
  CU-impregnert terrassebord fra Moelven. Foto: Moelven


  Dette er ifølge Rønningen fordelene med de ulike materialene: 

  1. CU-impregnerte terrassebord: Solid, rimelig og holdbart materiale, som i tillegg er motstandsdyktig mot råte. Produktet er produsert av lokal nordisk furu, er kortreist og gir mest for pengene!

  2. Royalimpregnerte terrassebord: Produsert av trykkimpregnert furu og etterkokt i en løsemiddelfri olje. Disse er mer formstabile enn vanlig impregnerte terrassebord og er i tillegg mer motstandsdyktige mot fuktopptak, svelling, krymping og sprekker.

  3. Varmebehandlede terrassebord: Et vedlikeholdsvennlig terrassebord som fremstilles av gode råvarer. Inneholder i tillegg null kjemikalier. Dette trevirket er veldig stabilt, og er svært motstandsdyktig mot krymping, svelling, sopp og råte. Dette terrassebordet skal du i utgangspunktet bruke helt ubehandlet, men du kan med fordel olje treverket om du ønsker å bevare bruntonen lengst mulig.

  4. Kompositt: Et vedlikeholdsvennlig terrassebord som egentlig bare krever vask. Du har også garanti mot råte og sprekker, i tillegg til at det ikke fliser. Derfor kan du regne med svært lang levetid. Dette materialet er også svært stabilt. Ulempen er at det  er tyngre enn tre, samt at høye temperaturer kan føre til at terrassebordet bøyes. Beveger seg også mer i lengderetningen enn furu terrassebord i CU-impregnert, Royal og Varmebehandlet.

  Unngå de vanligste tabbene!

  Å legge terrassebordet er faktisk ganske enkelt. Likevel er det noen feil som går igjen:

  – Én ting jeg dessverre ser ganske ofte, er at nyimpregnerte terrassebord blir lagt med altfor stort mellomrom mellom hvert enkelt bord. I utgangspunktet ser ikke dette ut som en feil, men etter at materialene har tørket, så kan mellomrommene bli større enn det du i utgangspunktet så for deg. Det finnes knapt noe kjedeligere enn å måtte rive opp timevis med arbeid fordi man ikke planla godt nok, tipser Rønningen. 


  Terrassebord Moelven_artikkelbilde2.jpg
  Royalimpregnerte terrassebord fra Moelven. Foto: Moelven

  Skjult og synlig innfesting

  Når du skal legge terrassebord kan du velge mellom to ulike metoder å gjøre det på. Skjult og synlig innfesting. Forskjellen ligger i at ved skjult innfesting, vil ikke skruene du bruker for å feste terrassebordet synes. Merk at skjult innfestning må brukes med forsiktighet på CU-terrassebord.


  Varmebehandlet termofuru fra Moelven med synlig innfesting

  – Å legge terrassebord med skjult innfesting er egentlig ikke noe vanskeligere enn å legge med synlig, men det krever litt mer utstyr, og blir dermed litt dyrere. De aller fleste terrassebord gir muligheten til begge typer, så dette handler om smak og behag. Det blir likevel litt finere med skjult innfesting, mener Rønningen.

  Vedlikehold av terrassen

  Når du har valgt ditt foretrukne terrassebord, lagt ned arbeidet som skal til og kan høste frukte av god innsats, er viktig at du ikke glemmer at terrassebordet krever vedlikehold.

  – En terrasse, spesielt de som ikke er overbygd med tak, utsettes for mange ytre påvirkninger som lysstråler, varme, kulde, regn, fukt og mikroorganismer. Derfor er det viktig med jevnlig vedlikehold i form av rengjøring og overflatebehandling.

  – Overflatebehandlingen er som oftest gjort med olje eller beis. Anbefalt hyppighet på både rengjøring og overflatebehandling varierer mellom de ulike produsentene, så sjekk gjerne dette når du velger materiale, avslutter Rønningen.