Slik bygger du en perfekt levegg

    Vi liker sola, men vil skjermes for vinden. Vi elsker utsikt, men liker ikke innsyn. Bygg en levegg og få det beste av alt!

    En levegg kan bidra til å ramme inn uteplassen og skape et intimt og hyggelig uterom. Den gjør det lunt, og den skjermer mot innsyn. Bruk god tid på å bestemme hvor du vil ha leveggen, slik at den er perfekt plassert i forhold til sol- og vindforhold hos deg. 

    Når du skal bygge en levegg bør du også du tenke på hva slags arkitektur det er på bygningene i nærheten. Ifølge boka «Herlige hager – flotte terrasser» er det tre faktorer som er viktige: 

    • Likhet i materialbruk

    • Likhet i farge

    • Likhet i detaljer

    LES OGSÅ: Frisk opp terrassen din!

    Fest leveggen godt

    En levegg må naturligvis tåle vær og vind, og da er det viktig at den er godt festet. Hvis leveggen er en forlengelse av en eksisterende husvegg, får du et fast og solid punkt. Skal leveggen være frittstående, må den fundamenteres godt.  

    Det mest solide er å støpe et fundament og montere stolpesko på toppen. Grav et hull og fyll et støperør med betong, fest en stolpesko på toppen og etterfyll med masse. Pass på at du har gravd dypt nok til at du er på frostfri grunn. Hvor dypt dette er, avhenger av klimaet og grunnforholdene der du bor.  

     

    Er grunnen egnet, er det mulig å slå trykkimpregnerte stolper rett ned i jorda. Fest gjerne et jordspyd i enden. Som en grunnregel bør minst en tredel av stolpen ned i jorda for at leveggen skal bli stødig.  

    Hos Obs Bygg kan du alltid være trygg på å gjøre den billigste byggevarehandelen. Les mer om vårt prisløfte her!

    Dimensjoner på levegg

    Hvor solid og massiv en levegg skal være, er smak og behag. Som et utgangspunkt skal konstruksjonen bygges i med treverk i dimensjonen 48 x 98 mm eller 98 x 98 mm. Både visuelt og for holdbarhetens skyld er dette smart. 

    Det er bedre å bruke skruer i stedet for spiker, siden spikerne kan dyttes ut når treverket krymper og utvider seg. Det er også lurt å forbore alle hull.  

    Om du velger stående eller liggende kledning er en smaksak, men husk at stående kledning gjør at leveggen visuelt sett ser høyere ut. 

    Alt som skal i berøring med jorda må enten være overflatebehandlet eller trykkimpregnert, hvis ikke råtner treverket i løpet av en sesong eller to. Hvis du velger stående kledning, så husk å skråskjære bordene nederst – da drypper vannet lettere av. 

    TIPS! Planlegger du å bygge terrasse selv? Her finner du oppskriften!
    👍 ... og mens du er i gang – hvorfor ikke bygge din egen putekasse?

    Fordelen med halvåpen levegg

    Når du skal bygge en levegg som skjermer godt mot vinden, så tenker du sikkert at den må være helt tett. Det er ikke riktig. Du kan oppleve at en tett vegg får ubehagelige kastevinder som slår ned på baksiden av veggen.

    Et godt råd er derfor å lage en halvåpen levegg. Hvis du likevel ønsker at den skal hindre innsyn, skrur du bordene fast med en åpning mellom, men kler den på begge sider. 

    Hvis du tenker at snekring ikke er det du har tenkt til å bruke helgene til, så finner du ferdig snekrede levegger her. 

    Byggeregler

    Reglene for bygging av levegg er ulike fra kommune til kommune, så du må sjekke reglene i din kommune før du starter. En god dialog med naboen er viktig uansett hva du har tenkt til å gjøre.

    For to år siden ble reglene for hva som er søknadspliktig lempet på, så du kan sannsynligvis bygge en levegg som er inntil fem meter lang og 180 cm høy uten å spørre verken naboen eller kommunen. Men hold likevel en dialog – en blid nabo er en god nabo!

    TIPS: Denne terrassebeisen er kåret til best i test

    (Kilder: «Herlige hager – flotte terrasser» og «Uteromsboka»)