Frisk opp terrassen på 1-2-3

  Må du beise eller olje terrassen i år, eller kan den nøye seg med en grundig vask? Slik får du terrassen vårfin!

  Fuglene kvitrer og solen skinner – nå vil vi være ute! Det er tid for å tenke på uteplassen, og hvordan du behandler den best mulig. Disse enkle stegene gjør terrassen din fin igjen!

  Slik vasker du terrassen

  Har du bygget ny terrasse, er det viktig at du venter i én til to måneder, uavhengig av vær, før du behandler overflaten. Treverket kommer ferdig impregnert og trenger denne tiden til å tørke.

  – Når treverket er tørt, bør du vaske terrassen grundig. En vanlig hageslange gjør jobben, sammen med en kraftvask påført med lavtrykksprøyte, terrasseskrubb og forlengelsesskaft, forklarer Stephan Korsviken, kategorisjef hos Obs Bygg.

  Skyll deretter av med kaldt vann og la det tørke i 2–4 døgn, litt avhengig av værforhold. 

  Vi i Obs Bygg lover kundene våre å alltid være best på pris. Les mer om vårt prisløfte her!

  Utstyr og vær

  Sjekk værmelding før du behandler terrassen. Overskyet er drømmeværet, unngå helst sol og beis ikke når det regner, eller er meldt regn i nær fremtid.

  For å halvere tiden og spare deg for mye jobb, kan du bruke et terrassesett og et forlengerskaft. Settet består av rull, en låsbar rullebøyle og et kar. Den låsbare rullen gjør at den også fungerer som en klut eller nal for å tørke av overskytende terrassebeis.

  – Du kan velge mellom oljebasert terrassebeis og vanntynnbar terrassebeis. Den oljebaserte Infra terrassebeis har fordelen av å kunne påføres under lave temperaturer helt ned mot null. Det kan være praktisk når våren er litt treg og lysten til å komme i gang stor. Her blir glansen høyere jo flere lag du påfører. Den vanntynnbare Infra terrassebeis Premium Matt påføres kun i ett lag og gir silkematt glans, utdyper Håvard Jordansen, salgssjef hos Gjøco.

  Hele terrassen på samme dag

  Uansett valg fordeler du terrassebeisen med rulle og forlengerskaft på hele lengder. Velger du vannbasert, er det viktig at du etter hver hver tredje eller fjerde lengde låser rullen og tørker over for å fjerne overskytende beis.

  – Med oljebasert terrassebeis trenger du ikke å tørke av overskytende beis, men det anbefales å etterstryke når man ruller for å få et pent og jevnt resultat. Husk å behandle hele terrassen ferdig samme dag for å unngå ujevnheter, og ikke glem endevangene. De må behandles med terrassebeis eller treolje påført med grunningspensel, fortsetter Korsviken.

  Les bruksanvisningen nøye for å finne ut når beisen du har påført er brukstørr. 

  LES OGSÅ: Tips til terrassen

  Vedlikehold av terrassen

  For å unngå mer jobb og bevare terrassen lenge, anbefales det å vaske med terrassevask eller annet egnet vaskemiddel foran hver sesong. Har du brukt vanntynnbar beis, kan du vente opptil tre år før du trenger å beise igjen. Med oljebasert kan du vente tre til fem år, eller påføre et tynt nytt lag foran hver sesong – etter vasken. Da får du en dyp glans i treverket.

   

  – Ønsker du å skifte farge, gjør du samme prosess som beskrevet tidligere, men bytter ut terrassevasken med terrasserens. Også skjerming og levegger i tre kan behandles på samme måte som terrassen. Her kan et tips være å velge en annen fargenyanse for å lage en fin kontrast til gulvet, avslutter Jordansen.

  Er det noe du er usikker på, spør ekspertene bak disken på Obs Bygg. De kan gi deg gode råd og hjelpe deg underveis.

  LES OGSÅ: Terrassevarmer forlenger utesesongen