Få brunsnegler til å hate hagen din

    De kommer krypende og spiser opp alt i hagen. Her er de beste tipsene til hvordan du får brunsneglene til å snu i døra.

    Brunsneglene har tre viktige behov: mat, fuktighet og gjemmesteder.

    – Når det kommer til sneglemenyen, velg planter som sneglene ikke liker, tipser Tonje Bergh, planteviter og daglig leder i Plantmania.

    Det kan være for eksempel Scaevola, Astilbe, fuksia, lavendel, prydgress (Festuca), pelargonia, flittiglise, løvemunn, begonia og roser. Aromatiske kryddervekster, busker og bærbusker er også lurt å satse på.

    – Men er sneglene sultne, spiser de dessverre nesten alt, advarer hun. Sneglene er også avhengig av fuktighet i hagen for å trives.

    – Snegler liker seg under tremateriale. Her er det ofte fuktig. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale, og luk bort kratt og ugress. Hold hagen ryddig, og vær oppmerksom på fuktige gjemmesteder som under steiner, busker og hageredskaper, råder Bergh.

    🌿LES OGSÅ: Her er ugresstabbene du bør unngå 🌿

    Et annet tips er å klippe plenen ofte og kort. En kortklipt plen vil hjelpe med å holde fuktigheten nede. Går du for en robotgressklipper, blir det dermed enda lettere å få brunsneglene til å hate hagen din.

    Visste du at Obs Bygg alltid skal være billigst og best på pris? Les mer om vårt prisløfte her!

    – Det er også lurt å plassere komposthaugen lengst mulig bort fra blomsterbed og grønnsakshage, da det er en yndet plass for brunsneglene.

    Lag en sneglesperre

    – Har du problemer med brunsnegler, er det ideelt å plante i høye krukker og ampler. Da blir plantene naturlig nok vanskeligere for sneglen å få tak i, sier Bergh.

    Dyrker du i opphøyde bed, går det an å få tak i spesielle sneglebarrierer som hindrer sneglene i å komme opp i bedet. Natrias sneglebarriere skaper en naturlig effektiv barriere som beskytter plantene dine.

    Sneglebarrieren består av et granulat som skaper en rødbrun, fuktigshetsabsorberende leire. Når sneglene kommer i nærkontakt med denne, får de en følelse av å bli dehydrert og søker dermed vekk fra området. 

    LES OGSÅ: Slik sikrer du huset mot mus og rotter

    Slik blir du kvitt brunsneglene

    Er det allerede snegleinvasjon i hagen din, er det mulig å få kjøpt sneglemidler som kan hjelpe deg i kampen.

    Du kan få kjøpt ulike sneglemiddel i de fleste byggvarebutikker. Brunsnegler kan her i landet bekjempes med sneglemidler med jernfosfat som for eksempel Natria Ferramol og SmartBayt, samt Nemaslug.

    Nemaslug er et biologisk middel som inneholder en mikroskopisk nematode (rundorm) som parasitterer på snegler. Nemaslug er mest effektivt mot de små brunskogsneglene, og bør brukes først og fremst i april–mai og september–oktober. Det er ikke tillatt å ta med seg sneglemidler fra andre land og bruke dem i Norge.

    LES OGSÅ: Derfor er denne myggfellen så effektiv

    Det etiske aspektet

    Sneglene legger egg om sommeren og høsten, så jo flere snegler og egg du får tatt i løpet av sesongen, desto færre snegler blir det i neste generasjon. Bergh anbefaler å velge fuktige kvelder for sneglejakt.

    – Det beste tidspunktet er i skumringen og om kvelden, for da er sneglene mest aktive. Bruk lommelykt eller hodelykt.

    Mange opplever et ubehag ved å drepe snegler, selv om de er skadedyr i hagen. Bioforsk oppfordrer til å avlive dem med en metode som er raskest mulig og samtidig ikke innvirker negativt på den øvrige naturen. Naturfremmede stoffer, og stoffer som i teorien kan få sneglene til å lide, frarådes. Det kan være for eksempel bruk av salt, saltlake og salmiakk. I stedet oppfordres vi til å velge en av disse tre metodene:

    Etter at man har drept sneglene med en av de anbefalte metodene kan man trygt grave dem ned eller kaste dem på komposten. Du behøver da ikke være redd for at eventuelle egg inne i den døde sneglen klekker til nye snegler. 

    (Kilder: Tonje Bergh/Plantmania.no, Bioforsk.no og nrk.no)