Her er ugresstabbene du bør unngå

  Knopper, blomster og spirende gress hører våren og sommeren til, og det gjør dessverre også ugress. Begynner du ugressbekjempelsen tidlig, kan du unngå at ugresset tar over hagen din i løpet av kort tid.

  – Med jevn innsats kan du faktisk bli kvitt ugresset, sier Merete Hugaas, gartner og daglig leder i Kreative Hager AS.

  Begynn tidlig

  En god og en dårlig nyhet – vi tar den dårlige først: Det fins dessverre ingen snarveier til en ugressfri hage.

  Så iler vi til med den gode: Det er fullt mulig å få til, bare du er litt tålmodig! Hugaas anbefaler å begynne tidlig om våren, for å hindre at ugresset etablerer seg.


  PRAKTISK: Den mekaniske ugressfjerneren Fiskars Xact Weeder har ekstra langt skaft, og lar deg fjerne lange ugress med lange røtter uten å bli stiv i ryggen.

  Sjekk video lenger ned i saken!

  – Du må regne med å måtte luke regelmessig i to år før du får kontroll over ugresset. Hvis du ønsker et ryddig bed, må du luke minimum hver tredje uke, sier hun.

  👍 Det er på Obs Bygg du får de laveste prisene! Sjekk vårt prisløfte 

  Lær deg forskjell på ugress

  Rotugress, slik som tistler og skvallerkål, sprer seg med dype røtter eller lange krypende stengler. Frøugress sprer seg med frø og må tas tidlig på sesongen før plantene rekker å sette frø og spre seg.

  – For å bli kvitt flerårig rotugress nytter det ikke å bare harve over det øverste jordlaget, det kan faktisk gjøre vondt verre ved at du stimulerer til flere skudd. Du må bruke et solid ugressjern og fjerne så mye som mulig av røttene, sier gartneren.

  Du kan også bruke Fiskars Xact Weeder – et smart ugressredskap med langt skaft. Dette er et ergonomisk korrekt redskap som gjør at du slipper å ligge på knærne og luke.

  – Weederen fjerner ugresset ved roten slik at ugresset blir helt borte. Solide rustfrie tenner griper om røttene og drar ugresset opp med roten, sier Tomas Johansen hos Fiskars.
  – Weederen får bukt med ugresset uten bruk av kjemikalier. Den er dessuten enkel, brukervennlig og ikke minst morsom å bruke, sier Johansen.

  Har du veldig mye ugress, må du trå til med med mer drastiske metoder. Det ser du lenger ned i saken!👇

  Unngå ugressmiddel og salt

  Et gammelt kjerringråd mot ugress, er å bruke salt. Det anbefaler imidlertid gartneren ikke.

  – Saltet vaskes ned i jorda når det regner, og kan skade både planter og mikroliv, sier hun.

  💡 TIPS! Slik fjerner du ugress effektivt 

  Hva med eddik og barkduk?

  Konsentrert eddikessens vil ta knekken på rotugresset hvis du bruker det over tid.

  – Men det er ikke sterkt nok til å ta knekken på hele den lange rotmassen, så mest sannsynlig vil skvallerkålen klare å skyte opp likevel, forteller Hugaas.  

  Det samme gjelder barkduk, som mange legger på før de planter. På et ugressfritt område kan du legge på et tykt lag med bark uten duk. Unngå bare å legge barken for tett opptil busker og stammer, for da kveler du plantene.

  Slik funker Fiskars Xact Weeder:

  Mye ugress? Legg området brakk

  Har du et veldig stort område med ugress, er det brakking som gjelder. Metoden er langsiktig og innebærer at du legger på en tykk veiduk eller presenning, og lar området stå brakk i to år.

  Når du etterpå tar av duken, vil det meste være dødt. Du kan da legge på et nytt lag med jord og plante det du ønsker, sier Haugaas, og minner om at det er viktig å kose seg med hagearbeidet.

   – Gjør luking til ditt lille pusterom i hverdagen. Nyt nærheten til naturen og tenk på hvor fint det blir, da er det lettere å holde motivasjonen oppe.