Slik fjerner du ugress effektivt

    Ugress er seiglivede, ville planter som i verste fall kan utkonkurrere vekster du selv ønsker å ha i hagen din. Med luking til rett tid og med riktige redskaper kommer du langt i kampen mot ugress i hagen.

    Ugress er seiglivede, ville planter som i verste fall kan utkonkurrere vekster du selv ønsker å ha i hagen din. 

    – Med Xact Weeder fra Fiskars fjerner du ugresset ved roten slik at det blir helt borte. Solide rustfrie tenner griper om røttene og drar ugresset opp med roten slik at du får bukt med problemet uten bruk av kjemikalier. I tillegg er weederen er enkel og morsom å bruke, sier Tomas Johansen hos Fiskars.

    Lenger ned i saken kan du lese mer om weederen og når du bør bruke den.

    Forebygging er viktig

    Har du ny plen uten ugress, er forebygging stikkordet. Gir du plenen nok næring og sørger for gode vekstforhold, er den bedre rustet mot ugresset. Gode redskaper, luking til rett tidspunkt og litt basiskunnskap om lukemetoder er den anbefalte veien å gå til vakre bed og gressplener.

    Dette krever riktignok en god del egeninnsats, men en vakker og velstelt hage er vel verdt strevet i de korte sommermånedene?

    LES OGSÅ: Slik får du en sneglefri hage.

    Ulik ugress-metode for vår og sommer

    Med tanke på årstid, er det to ulike strategier som gjelder for å holde ugresset borte.

    Har du kommet i gang med ugressbekjempelse tidlig på våren, holder det å fortsette slik hver tredje uke frem til midtsommer. Og dersom du gjør en god innsats, kan du omtrent slippe helt unna ugress resten av sommerhalvåret.

    Dersom du ikke er i gang med lukingen, så fortvil ikke – det er aldri for sent å starte!

     

    Ved sen lukestart har imidlertid ugresset fått tid til å vokse seg sterkere, med lengre og sterkere røtter. Derfor kreves det hyppigere innsats og du bør sette av 5–10 minutter til luking hver eller annenhver dag. Neste skritt er å få oversikt over når du skal luke og når du må grave opp røtter.

    Hvilken metode du velger, avhenger av om ugresset sprer seg ved hjelp av frø eller røtter.

    Til angrep mot frøspredning

    I kampen mot frøugresset gjelder det å ta grep før ugresset får spredd frøene sine!

    Det ettårige frøugresset er lettest å luke fordi rotsystemet er svakt, og det er derfor ikke nødvendig å få med alle røttene. Tidlig innsats om våren og forsommeren er essensielt, bare husk at hver eneste plante kan skape mange tusen frø!

    En god måte å bekjempe dette fenomenet på er å harve godt igjennom jorden med en kultivator eller lukeskyffel mens ugresset er nytt og svakt – en lukeskyffel er nemlig ideell for å beskytte planter og vekster under ugressfjerningen.

    Vær riktignok oppmerksom på at det er viktig å holde seg til det øverste jordlaget. Hakker du for dypt, risikerer du å få nye ugressfrø opp i lyset.

    Deretter er det bare å samle sammen og kast ugresset etterpå.

    Ugress er roten til alt ondt

    Det flerårige rotugresset, som kveke, skvallerkål og løvetann, er verre å få has på. Gå til angrep så tidlig på sommeren som mulig, før røttene har fått tid til å vokse seg sterke og seige!

    Det som skiller rotugresstypene fra hverandre er først og fremst rotsystemet. Kveke og skvallerkål kan vokse ut av de minste biter av røtter, slik at det ofte ikke lønner seg å grave opp disse plantene med roten. Visste du forresten at skvallerkål har røtter som blir flere meter lange?

    Dersom det sitter igjen en liten avlegger under bakken, eller hvis hakker du opp jorden, kan du ende opp med enda mer ugress. Akilleshælen til disse ugressplantene er at de ikke tåler hyppig klipping hver uke i lang tid, og du kan dermed kontrollere ugresset ved å jevne det med jorden med gressklipper eller trimmer én gang i uken.

    Denne metoden fungerer fint der gressklipperen kommer til, men i blomsterbed eller under busker må du til med håndluking.

    Til håndluking passer Planters Lukeklo fra Fiskars godt. 

    HUSK: Obs Byggs prisløfte garanterer at du får laveste pris på det du trenger av hageredskaper.

    Hvis ugressrøttene har infiltrert seg helt sammen med røttene til andre planter i bedet, bør du grave alle plantene opp med en håndrive og skylle vekk jorda ved planterøttene – da kan du enkelt luke vekk de som er uønsket. Fyll deretter på med ren, ny jord. 

    Rykk opp ugressets lange røtter

    På flerårig rotugress er det svært viktig å få hele roten opp, slik at planten ikke kan vokse videre. Det gjør du raskest og mest effektivt med en mekanisk ugressfjerner med langt skaft, som Xact Weeder fra Fiskars.

    Den gode ergonomiske løsningen gjør at ugressplanten rykkes opp med røttene, uten at du trenger å bøye deg ned og få vondt i ryggen. Xact Weeder består av et skaft med fire klør, som plasseres rundt planteondet. Først tråkker du på pedalen nederst på skaftet for å dytte redskapet godt ned i jorden, deretter vipper du skaftet mot deg, og vipps – så er ugressplanten rykket opp av bakken!

    Ugressfjerneren finnes også med teleskopskaft og spadehåndtak, som gjør arbeidsstillingen enda mer behagelig.

    Freser mot ugressjungel, men pass på!

    Har ugresset tatt totalt overhånd i hagen, er en jordfreser tingen å ty til. Bruk jordfreseren til å frese opp hele området, fjern ugress, steiner og røtter, og fyll deretter på med ren gjødslet jord til slutt.

    Et unntak er om plenen er angrepet av skallerkål og kveke. De har lange avleggere fra røttene, og bare en liten bit blir raskt til mange hundre nye planter. Da anbefales det i stedet å harve eller grave dem opp med for eksempel Fiskars Solid Hagegreip. På den måten kommer alle røttene opp av jorden og kan fjernes helt.

    Hagegreipet er ellers god til å løsne og vende alle typer jord, også de mer kompakte. Huske å samle alle ugressrøtter og kaste dem i komposten – ikke la dem ligge.

    (Kilder: Det norske hageselskap, Det danske haveselskab, hageniboks.no, bygg.no/hage, Bolius.dk)