Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Slik holder du skadedyrene unna

  Når nettene blir lange og kulda setter inn, da sier vesle musemor at nå går vi inn. Men du kan stoppe skadedyrene.

  Skadedyr i hus og hager er dessverre ikke uvanlig, men heldigvis finnes det gode råd.

  – Først og fremst må du ha et tett hus. Og så du må ha det ryddig på tomta.

  Det er den klare oppfordringen fra Per Arne Langeland. Han er skadyrbekjemper i ABC skadyrteknikk som rydder opp i skadedyrproblematikk i hele Sør-Norge.

  – Musebånd må alle ha. Sjekk at det ikke er noen åpninger noe sted. Ei mus trenger sju millimeter åpning for å komme seg inn, og har du den først innafor så er det ikke enkelt å få den ut, sier Langeland.

  – Nedfallsfrukt er noe herk. Det samme er buskevekster inntil husveggen. Der liker dyrene seg. Fulle søppeldunker tiltrekker seg rotter, for der lukter de mat, forklarer skadedyrbekjemperen.

  Hvis du har et tre hvor grenene henger over et tak, så vit at det er en grunn til at Klatremus fikk navnet sitt. Husk å lukke kjellervinduene, og sjekk at det ikke er åpning i ventilene.

  LES OGSÅ: Få brunsneglene til å hate hagen din! 

   

  Når skadedyrene først er inne

  Har du først hørt at det begynner å kravle i veggen, er du for sent ute. Da må du gå fra preventive tiltak og over på skadedyrbekjempelse.

  Både mus og rotter har en amoniakklignende lukt, og de kan gjøre stor skade hvis du først får dem inn i huset. Som alle andre gnagere, så har de tenner som vokser kontinuerlig, og måten de holder dem nede på er, nettopp, ved å gnage på alt de kommer over. Ledninger, hageputer, matvarer - ja det finnes knapt den tingen de ikke er villig til å sette tennene i.

  Det er viktig å sikre seg mot firbente skadedyr, men også tobente. Kodelås på ytterdøren kan være et smart tiltak. Men tilbake til de firbente.

   

   

  Rotter eller mus - ta testen!

  Å skaffe seg katt er ingen garanti for å bli kvitt skadedyrene. Ikke alle katter har like stort jaktinnstinkt.

  Uansett: Det første du må finne ut av er om det er mus eller rotter du har med å gjøre. Slik gjør du det enklest: Legg en glatt smørkladd på en tallerken eller en papplate, og dryss potetmel rundt. Vent en god stund, og sjekk så om du har hatt besøk.

  Hvis tannmerkene på smøret er tre millimeter brede, så har du fått rotter i huset. Musetennene er betydelig mindre. Du ser også forskjell på fotsporene i potetmelet.

  TIPS! Bli kvitt myggen på uteplassen

  – Og du ser det på avføringen. Musebæsj er på størrelse med et riskorn, mens rottebæsj er omtrent så stor som en makaroni, forteller Langeland.

  Hvis det er mus, er det musefeller som er den beste løsningen. Husk at det bare er i tegnefilmer at åtet på musefella er ost. Det beste er sjokolade, rosiner, spekepølse eller peanøttsmør.

  Hos Obs Bygg gjør vi alt for at du som kunde skal få de laveste prisene. Les mer om prisløftet her!

   

  Smarte rotter

  Hvis du synes gift og musefeller er brutalt, kan en elektronisk musefelle være løsningen. Den gir musene et elektrisk sjokk som gjør at de dør på noen få sekunder. Deretter skyves den døde musen ned i en oppsamlingsskuff, som må tømmes for hver tiende mus.

  – Rottene er vanskelige, og har du først prøvd med musefeller og rotta har oppdaget den, så går den aldri i fella igjen. Den er rett og slett ganske smart, sier Langeland som anbefaler alle å ringe etter profesjonell hjelp hvis man har fått rotter i huset.

  – Ikke sett ut musefeller hvis det er mistanke om rotter. Det gjør jobben til de profesjonelle mye vanskeligere, for da er rotta oppmerksom på at noen er etter den, forklarer skadedyrbekjemperen.

   

  (Kilder: dinside.no, Vi i villa)

  Lagre

  Lagre

  Lagre