Slik skifter du kodelås på ytterdøren selv

  De fleste har erfart en eller annen gang å stå utelåst med husnøkkelen glemt igjen inne. Med en elektronisk dørlås trenger du ikke å tenke på nøkler – alt du behøver er en sekssifret kode du og familiemedlemmene må lære dere.

  – Etter at vi skiftet til en elektronisk dørlås på ytterdøra føler alle i familien seg tryggere. En periode hadde vi flere håndverkere innom hos oss som lånte nøkler. Det ble litt kaos, og vi følte etter det at noen av nøklene var kommet på avveie. Nå er det kun vi som bor her som kan koden til låsen.

  Det sier Elin Villum. Hun installerte elektronisk dørlås med kode på ytterdøren for to år siden, og har aldri sett seg tilbake.

  – Før vi fikk denne nye låsen opplevde vi noen ganger at barna kom hjem uten nøkkel og mobiltelefon, og ble sittende og vente til noen voksne kom hjem. Med en kodelås som barna husker, unngår vi dette, sier Villum.

  Trygg med kodelås på ytterdøren

  Er du noen ganger bekymret for at andre skal få med seg koden deres?

  – Nei. For at noen skal se denne koden er de nødt til å stå rett bak noen som slår inn sifrene, akkurat som når man betaler med bankkort. Det er attpåtil en sekssifret kode, så det skal mye til for å gjette seg til den riktige, forteller hun.

  De har også mulighet til å stille låsen inn på koder som bare varer ett døgn.

  – Hvis vi får besøk som skal bo hos oss pleier vi å sette en døgnkode slik at vi unngår å dele den faste koden ut til så mange. Den faste koden endrer vi på cirka en gang i året for å være på den sikre siden, sier Villum og legger til:

  – Kodelåsen vår er også koblet opp mot et alarmsystem, så vi vil kjapt merke om noen uvedkommende prøver å komme seg inn.

  Installerte kodelås på ytterdøren selv

  Låsesmed hos AV Låsservice, Jakob Isklov, anbefaler å investere i elektroniske kodelåser, spesielt småbarnsfamilier.

  – Kodelåser til ytterdøren er mye brukt blant barnefamilier. Da slipper barna å passe på nøkler som har lett for å komme på avveie. Koden kan enkelt skiftes ut hvis man er usikker på om noen andre kan ha fått nyss i den, sier han.

  – Er det vanskelig å montere en slik lås selv?

  –  Nei, overhodet ikke. De fleste kodelåser kommer med en tydelig bruksanvisning som folk flest vil klare å følge uten problemer. Men jeg anbefaler å sette av litt tid når man skal installere en slik lås. Vi opplever til stadighet at kunder henvender seg til oss fordi de har montert låsen i hastverk uten å følge bruksanvisningen. Monteringen er enkel, men krever nøysomhet, forteller Isklov.

  – Vi monterte vår lås selv, og fikk det til uten problemer, sier Villum.

  HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

  Praktisk med kodelås for barna

  Det finnes flere elektroniske alternativer enn kodelås også.

  – Noen varianter låses opp ved hjelp av en elektronisk brikke, mens andre låses opp med en app på mobiltelefonen. Det er begge gode løsninger, men til barnefamilier vil jeg anbefale låser som krever kode. Dette er mer praktisk for barna, sier han.

  For de minste kan det være smart med en kode som gir et visuelt inntrykk på tastaturet.

  – Vi fant ut at minstejenta enklest husket kodene som ble tastet i et slags mønster. Det er et godt tips hvis det er vanskelig for alle i familien å lære seg koden, anbefaler Villum.