Fiks tette sluk på 1-2-3

    Sannsynligvis bruker du avløpsåpner altfor sjelden! Her er eksperttipsene til rene rør.

    Sannsynligvis bruker du avløpsåpner altfor sjelden! Uansett om du har nytt eller gammelt kjøkken eller bad, må sluket renses fra tid til annen. Her er det imidlertid mange som slurver.

    – Folk generelt er for dårlige på å rense både sluk og vannlås, og da blir det fort tett, sier daglig leder Jan Terje Kristiansen hos Drammen Rørservice.

    Så enkelt renser du sluket

    Å rense sluk og vannlås er en ekkel jobb, men iblant må det til. I ytterste konsekvens kan nemlig tette sluk føre til store og kostbare vannskader, og det vil du neppe ha. Skadedyr som rotter kan også bli et stort problem. 

    Vårt prisløfte gjør at du alltid handler billigst hos Obs BYGG

    – Rotter kommer frem overalt, og de kan gjøre store ødeleggelser. Selv de største rottene har ingen problemer med å komme seg opp og ut av toalettet. Og har du først fått dem i avløpet, kan de være vanskelige å bli kvitt, sier Kristiansen.

    Det i seg selv bør vel være en god motivasjon for å holde rør og avløp frie for skitt og møkk!

    – Vannlåsen skrus enkelt fra hverandre. De aller fleste sluk har en kopp med håndtak inni som kan løftes opp, forklarer Kristiansen.

    Bruk avløpsåpner

    Det beste du kan gjøre for å forebygge tette sluk, er å bruke avløpsåpner jevnlig. Kristiansen anbefaler å helle avløpsåpner ned i slukene hver gang du vasker badet, som en rutine.

    – Bruk en god avløpsåpner som ikke skader rørene, og les bruksanvisningen nøye. Vær forsiktig med å bruke Plumbo i pulverform, den kan faktisk gjøre mer skade enn nytte da den kan forsteine seg i rørene, sier Kristiansen, som selv bruker Mudin avløpsåpner.

    – Vi foretrekker Mudin fordi den er enkel, sikker og best i bruk.

    Les også: Dette må du vite før du velger dusjkabinett

    Skader verken rør eller miljø

    –  Mudin avløpsåpner er et skånsomt og luktfritt produkt som effektivt dreper illeluktende bakterier og renser sluk og avløp, sier Arne Haukland, produktutvikler og daglig leder hos Norenco.

    Siden den ikke inneholder klor og har en PH-verdi på 14, er den heller ikke med på å forsure miljøet. Nå har også Mudin fått rød farge, slik at det er enklere å se hvor du har helt avløpsåpneren. – Mudin er verken skadelig for vannlåsen eller rørene, sier Haukland.

    Produktet har vunnet flere tester, og anbefales av rørleggere og alle VVS-kjeder i Norge.

    Det verste du kan ha i sluket

     Langt hår har skylda for mange tette rør. Hårene samler seg i sluket, og da blir det ekstra viktig å være raus med avløpsåpneren. Fett stivner og tetter rørene fullstendig. Vask derfor aldri stekepanna før du har tørket over med papir.

    Det er særlig to ting som topper lista over det verste man kan ha i sluket, likevel er det nesten ikke til å unngå at det skjer: – Hår og fett er absolutt ikke bra, sier Kristiansen.

    –  Hår er nesten som plast. Det er bøyelig og setter seg fort fast. Mudin er den eneste avløpsåpneren som løser opp hår uten å gi noen form for avgassinger, tilføyer Haukland.  

    Og nå som jula snart er her, er det viktig å tenke seg ekstra godt om før du heller matrester ut i vasken.

    – Fett fra pinnekjøtt og lam generelt, er noe av det absolutt verste du kan helle i vasken. Det stivner og tetter rørene fullstendig. Hell derfor aldri fett i vasken om du vil unngå tette sluk og avløp, understreker Haukland.

    Kristiansen er enig: – Ikke skyll matrester og fett ned i kjøkkenkummen, fjern det heller med papir som du kaster i søpla, tipser han.

    Pass på doen

    Heller ikke toalettet er forskånet mot tette rør. – Det er dessverre altfor mange som ikke tenker seg om og heller matrester ned i doen. Det er en stor uvane og helt unødvendig, sier Haukland. Han minner om at Mudin avløpsåpner også kan brukes i toalettet.

    – I tillegg til å rense sluk og avløp regelmessig, kan du bruke Mudin Rørvask. Den hjelper til med å forhindre tette avløp.