Dette må du vite før du velger dusjkabinett

    Et dusjkabinett kan gi deg ny luksusfølelse på badet. Men hva bør du tenke på før du kjøper?

    Begynner badet ditt å se slitent ut, og du kjenner at det er på tide med en fornyelse? Å pusse opp badet er noe av det dyreste du kan gjøre i et hus, men skifter du til dusjkabinett, duger det noen år til.

    – Vanlig levetid på et bad er mellom 15 og 20 år med vanlig bruk. Er du i minste tvil om membranen på badet ditt er tett, så må du ha dusjkabinett. Kostnaden ved en vannlekkasje gjør at det ikke er noe å lure på, forteller takstmann Thorvald C. Wahl.

    Kanskje har du også lyst til å male veggene når du først er i gang? Test vår malingsvelger eller sjekk om du vet hvilke tre ting du bør huske før du setter i gang.

    Husk at du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

    Plass til dusjkabinett

    Det første du må gjøre når du skal anskaffe dusjkabinett er å finne ut hvor stor plass du har.

    Dusjkabinetter finnes i alle størrelser, men noe særlig mindre enn 80 x 80 anbefales ikke. Alternativt et rektangulært kabinett på 70x90 cm, hvis det passer bedre. De fleste dusjkabinett er beregnet for å stå i et hjørne, men det finnes også rettveggsmodeller.

    Tre ting du bør tenke på:

    • Når du tar mål må du huske på å ta høyde for at du må ha plass til rørtilkoblingen på baksiden.
    • Dobbeltsjekk takhøyden der kabinettet skal være. De fleste dusjkabinett er i overkant av to meter høye.
    • Et dusjkabinett har avløp, og det peneste er å ha kabinettet stående slik at det dekker sluket.

    Moderne dusjkabinett

    Tidligere var dusjkabinettene gjerne vaklevorne, laget i plast og hadde morkne gummilister som gjorde at de ikke var tette. Slik er det ikke lenger.

    Moderne dusjkabinett er som oftest laget i aluminium og har herdet glass. Prisene starter på i underkant av noen tusenlapper for et enkelt kabinett med håndholdt dusj, og opp til det tredobbelte for et luksuskabinett med ryggdyser, innfellbart sete og takdusj.

    Understellet på dusjkabinettet kan du få i stål, kompositt, porselen eller akryl. Pass på at gulvet er sklisikkert, ettersom det kan bli glatt inni et dusjkabinett. Dusjløsningen er enten håndholdt eller fastmontert – eller en kombinasjon av disse.

    Montering av dusjkabinett

    Du kan montere dusjkabinettet selv, men du trenger en rørlegger for å koble til vannet. De fleste rørleggere påtar seg også å montere selve kabinettet.

    – Når du monterer kabinettet, må du passe på å sjekke at klemringen i sluket er tett, og at sluket er åpent. Det anbefales at alle sjekker sluket sitt fire ganger i året, for der tetter det seg lett, forteller takstmann Wahl.

    De færreste sjekker sluket så ofte. Derfor kan det være lurt å innføre en rutine og rense sluket på badet med oppvaskbørsten før den går i søpla. 

    Når du har fått på plass dusjkabinettet og du vet at sluket fungerer, er det bare én ting igjen: Ventilasjon.

    – Det skal komme luft inn og luft ut. Alle bad må ha ventil. Og alle bad skal hull i baderomsdøren for å sørge for at det kommer luft inn, forteller takstmann Wahl.