Montere baderomsplater selv? Det er enklere enn du tror!

    Hvis du er litt handy, er det ikke noe problem å montere baderomsplater selv.

    Hvis du er litt handy, er det ikke noe problem å montere baderomsplater selv.

    Å pusse opp badet kan bli en veldig kostbar affære, og mye av jobben må gjøres av kvalifiserte håndverkere. Med riktige valg kan du likevel få et nyoppusset bad til en mye lavere pris – og du kan gjøre mye av jobben selv.

    Baderomsplater kommer med ferdig membran og kan monteres direkte på stenderverket eller utenpå eksisterende vegg på badet – og det er en jobb de fleste som er litt nevenyttige kan klare selv.

    – Så lenge du følger monteringsanvisingen og er nøye, er det å montere baderomsplater noe de fleste som har brukt en sag og en hammer tidligere får til på egen hånd, sier markedssjef i Fibo, Kevin Hægeland.

    Batteridrill, sag, vater og målebånd er alt utstyret du trenger for å sette opp de nye veggene på badet, og resultatet blir et bad med vegger uten synlige skjøter – som tilfredsstiller kravene i våtromsnormen.

    Viktig med riktige forberedelser

    Før du går i gang med montering av de nye veggene dine, er det viktig at gulvet er klargjort. Membranen på gulvet må gå minst 15 centimeter oppover veggen for å sikre at fukt ikke finner veien inn bak platene.

    – Det er viktig at platene ligger i plastemballasjen i et tørt miljø frem til montering, og de må også få akklimatisere seg i romtemperatur i minst 72 timer før du begynner på jobben, forklarer Hægeland.

    Dette er for å sikre at panelene får tilpasset seg temperaturen, og at man dermed minimerer bevegelser i platene ved og etter montering.

    Platene kan monteres på en rekke eksisterende vegger, og i tillegg rett på stenderverk. Hvis du velger sistnevnte, skal stenderne ha en senteravstand på 600 millimeter sidelengs og kubbing hver 800 mm horisontalt.

    – Også er det viktig å huske på at du trenger ekstra forsterkninger der du skal henge opp tunge ting som servanter, forteller eksperten.

    Husk nok fugemasse

    Når du skal starte monteringen av platene, begynner du med å montere sokkelprofilen. Her er det viktig at du er nøye med at profilen er helt i vater og at du bruker fugemasse på baksiden.

    Når sokkelprofilen er på plass, er det på tide å starte med hjørneprofilene. Disse finnes i både skjulte og synlige varianter, men det viktigste er å bruke nok fugemasse der det trengs – det vil si i alle plateskjøter, hjørneprofiler og på eventuelle kuttflater.

    – Bruksanvisningen er tydelig på hvor det skal påføres, men det er viktig at du har på nok fugemasse. Det skal være en jevn streng på cirka 4-5 millimeter fra bunn til topp, sier Hægeland.

    Veggsystemet-montering-2-1.png

    Når de to første platene er plassert i hjørneprofilen kan du enkelt tørke bort overflødig fugemasse.

    – Monteringen av de resterende platene fungerer enkelt og greit ved at de klikkes sammen på én side og skrus fast på den andre, forteller han.

    Det eneste som er viktig å huske på, i tillegg til fugemasse, er at du jobber fra venstre mot høyre.

    For rørgjennomføringer er det enkelt og greit bare å bore eller skjære ut et passende hull, forsegle kuttflaten og sørge for at rørgjennomføringene tilfredsstiller kravene i bruksanvisningen.

    – Sett deg ned og les bruksanvisningen nøye og forbered alt du trenger før du begynner. Da blir dette en jobb som går veldig greit for de aller fleste som har gjort noen enkle prosjekter tidligere, avslutter Hægeland.

    For mer informasjon vedørende montering av baderomsplate med skult innvendig hjørneprofil, kan du besøke Fibos hjemmeside