Alt om varmepumper

    Har du bestemt deg for å kjøpe varmepumpe, men er usikker på hva du kan velge mellom og hva du bør tenke på? Denne guiden gir deg svaret.

    Det er mange ting å tenke på når du skal kjøpe varmepumpe. Heldigvis har Vegard Sommerseth, kategorisjef for varme i Coop, gode råd på lur:

    Hvilken varmepumpe passer for deg?

    Det finnes flere ulike varmepumper å velge mellom. Hva som passer for deg avhenger blant annet av hvor i landet du bor, størrelsen på boligen din og hvor godt isolert boligen din er.

    De aller fleste i Norge velger vegghengt varmepumpe. De er som regel rimeligere enn gulvmodellene og gir større valgmuligheter. 

    – Ønsker du ikke å henge opp varmepumpen, kan en gulvmodell være et godt alternativ, men husk at disse ikke fordeler varmen like jevnt utover i rommet, sier Sommerseth.

    Det finnes mange varmepumper å velge mellom. Dette er de mest vanlige:

    Luft-/luft-varmepumpe: Denne varmepumpen passer best for deg som bor i en bolig/hytte med elektrisk oppvarming. Denne varmepumpen henter varme fra uteluften og utnytter fornybar energi. En luft-/luft-varmepumpe egner seg best for hus med åpen planløsning.

    Luft-/vann-varmepumpe: Har du vannbåren varme i gulvet eller radiatorer, er denne varmepumpen ideell. Varmepumpen henter varme fra uteluften og varmen avgis fra et vannbårent system. Egner seg godt for kyststrøk med høy middeltemperatur.

    Væske-/vann-varmepumpe: Denne varmepumpen passer også for deg som har vannbåren varme i gulvet eller radiatorer. Her hentes varmen fra jord, berg eller vann.

    En varmepumpe er effektiv og kostnadsbesparende. Dessuten glir de fleste modellene inn i interiøret.

    Styringssystemer

    Sommerseth mener det også er viktig å tenke på hvilke muligheter du har for å styre varmen. Han sier at apper i større og større grad vil være viktig, og tipser om at det kan være lurt å velge en varmepumpe som kan kobles opp til et wifi-system.

    Han råder også om å tenke på hvilken funksjonalitet varmepumpen bør ha for at den skal fungere optimalt der den blir plassert. 

    – Hvis du for eksempel har en vegg rett ovenfor der varmepumpen er plassert, kan det være smart å velge Kaiteki da denne modellen har doble luftspjeld der du kan splitte luften til høyre og venstre, tipser Sommerseth.

    Dette er spesielt aktuelt dersom du har en mindre eller avlang bolig, der du er avhengig av å få spredd luften ut til sidene.

    – Plasserer du varmepumpen i et trapperom kan det være lurt å styre luften slik at den blåser både opp og ned, fortsetter han.

    Kjøp varmepumpen fra en seriøs aktør

    For noen år tilbake var det mange useriøse aktører på markedet, ifølge Sommerseth.

    – Som kunde ser du ikke forskjell på varmepumpene, men ikke fall for fristelsen til å kjøpe en litt billigere variant fra en ukjent aktør, råder han.

    Da kan du nemlig ende opp med å kjøpe en varmepumpe som er importert fra land som Spania, og som dermed er beregnet for et mildere klima enn vi har i Norge.

    – Varmepumper som er importert fra utlandet er ofte ikke kalibrert for det nordiske klimaet. Derfor er det viktig å kjøpe fra en kjent aktør der du vet at du kan få garanti og oppfølging hvis det skulle bli problemer med pumpen, sier Sommerseth.

    Husk også at riktig montering av varmepumpen er nødvendig for at den skal fungere optimalt.

    Hos Obs Bygg har vi alltid standardmontering utført av fagpersonell inkludert i prisen. Dette er et krav fra myndighetene. 

    Vedlikehold av varmepumpen

    En varmepumpe kan ha en levetid på mellom 10 til 15 år, men det avhenger av at varmepumpen vedlikeholdes.

    – Både service og jevnlig vask av varmepumpen er nødvendig for at varmepumpen skal fungere optimalt, sier Sommerseth. 

    En tommelfingerregel er å rense varmepumpen selv minst en gang i året. I tillegg kan det være lurt å støvsuge og rense filtrene omtrent én gang i måneden. Hvert tredje år kan det være lurt å ha varmepumpen til service. 

    Husk at vi garanterer lavest pris på varmepumper med prisløftet vårt!