Dette er fordelene med stålpipe

  De siste årene har stålpiper blitt det desidert mest populære valget for de som skal bygge nye hus, og det er flere gode grunner til det. Ifølge markedssjef i Tolmer AS, Stig R. Hansen, er fleksibiliteten stålpipenes aller største fordel.

  – Med en stålpipe kan du sette en ovn på steder hvor man tidligere ikke tenkte at det var mulig, sier han og utdyper.

  – Tidligere var det vanlig å bygge en elementpipe midt i huset. Da blir du tvunget til å plassere ildstedet på et gitt sted, men en stålpipe kan vinkles og sideforskyves, noe som gir stor fleksibilitet ved plassering av ildstedet. Du kan ha en stålpipe ut av yttervegg i 1. etasje og en annen stålpipe opp igjennom tak i 2. etasje om ønskelig.

  I tillegg tar stålpiper mindre plass og kan plasseres relativt nært brennbart materiale. Tolmers Vision stålpipe kan stå fem centimeter fra brennbart materiale.

  Raskere oppvarming

  En stålpipe tar mye mindre plass i boligen uavhengig av hvor den er plassert, og det fører til en annen fordel.

  – Det er et vesentlig mindre volum som skal varmes opp i en stålpipe, og det gjør at du raskere oppnår riktig driftstemperatur. Det er avgjørende for at røyken skal stige og at du får trekken du trenger, sier eksperten.

  Tolmer leverer også stålpipe med en innebygget luftekanal. Det er særlig aktuelt i nye lavenergihus.

  – Ildsteder er avhengige av trekk for å fungere, så hus som er for tette kan by på problemer med tradisjonelle piper som kun leder røyken ut, sier han.

  Med innebygget luftekanal i pipa får du tilført luften du trenger.

  – Det betyr at du kan bruke både sentralstøvsuger og kjøkkenventilator uten problemer. Du får rett og slett et helt lukket system, forklarer han.

  Enkel montering

  Stålpipene kommer i elementer som er inntil én meter lange, og det bidrar til at monteringen er vesentlig enklere enn om man skal sette opp en elementpipe.

  Fagfolk kan montere en stålpipe i løpet av en dag – og det gjør naturlig nok at monteringen blir vesentlig rimeligere enn ved andre løsninger. Obs BYGG har også prisløfte, slik at du alltid kan være sikker på at du får den beste prisen på produktene.

  – Husk at det er en søknadspliktig jobb å sette opp pipe uansett, men det er mulig å gjøre det selv hvis du har litt erfaring med byggeprosjekter, sier han.

  Når pipa er montert har du også fleksibilitet til å velge det utvendige utseendet slik at det passer resten av uttrykket på huset.

  – Noen vil ha en klassisk, firkantet pipe på taket, mens andre foretrekker en minimalistisk, rundt pipe. I dag er det omtrent halvparten av hver av de to løsningene, forteller Hansen.

  Også utformingen innvendig er det mulig å tilpasse slik at pipa passer perfekt inn sammen med resten av interiøret.

  – Pipene kan leveres i alle såkalte RAL-farger. Det betyr at du har flere hundre ulike farger å velge mellom. De aller fleste velger fortsatt en klassisk sort pipe, men det er ingenting i veien for å eksperimentere litt, avslutter han.