Har du valgt riktige lister?

    ”Det er ferdig, men det mangler lister", sier mange som har pusset opp. Nå er det på tide å gjøre det ferdig. Her er liste-guiden.

    - Lister skal ha en funksjon som innramming av rommet, sier Taran S. Grønlie. Hun er interiørakitekt og driver Raffinert Interiør i Oslo.

    - Det viktigste er at du har et bevisst forhold til om et rom kler lister eller ikke. Profilene bør samsvare med hva slags arkitektur det er i huset ditt, og takgerikter og gulvlister bør stå til hverandre gjennom hele boligen, forklarer Grønlie.

    Planlegg listingen

    Begynn med å måle opp rommet og lage en tegning, sett ovenfra. Da ser du hvor mange meter listverk du trenger. En lasermåler er gull verdt, men tommestokk duger også. Før du drar på butikken, så sjekk hva slags materiale veggene er laget av for å kjøpe riktig festemateriell.

    Til trevegger bruker du 65 mm spiker, eventuelt en spikerpistol. Er det mur må du borre og sette inn plugger, eventuelt monteringslim, for eksempel TEC 7. Hvis du har vegger hvor hjørnene ikke er rette, så vil en smygvinkel være nyttig. Den måler vinkelen på hjørnet.

    Skal du legge nytt gulv før du lister bør du sjekke ut vår nyttige gulvvelger! Det er mange ting du bør tenke på når du skal velge gulv: Vi har samlet gode gulvtips her.

    Valg av lister

    Lister finnes i et utall former og utførelser, og bredde og eventuell profil på listene er smak og behag.

    - Hvis det er ønskelig at en list skal synes ekstra godt kan den males i en kontrastfarge til vegg, men det vanligste er hvite lister, forteller Grønlie.

    - En grunnregel er at geriktene, listene rundt dører og vinduer, bør ha samme farge som karm og dørblad.

    HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

    Handleliste for å liste:

    Gjæring av lister

    En av hobbysnekringens største utfordringer å få til gjæringen. Du kan såklart jukse, og legge listene "butt i butt", men det er ikke like fint. Her er en "miniguide" til gjæring:

    • Tenk nøye gjennom hvilken vei du gjærer; fort gjort å bli "svimmel".

    • Profilerte taklister er vanskeligst. Tenk at "ryggen" på saga er taket.

    • Finn alltid vinkelen du skal gjære til, og still saga inn på denne, delt på to.

    • Kapp heller litt for lite to ganger, enn for mye én gang.

    • Ikke prøv deg på frihånd. Bruk kapp- og gjærsag eller gjærkasse.

    • Tren på kapp før du går løs på den lista du skal bruke.

     

     

    Slik lister du

    1. Begynn i det ene hjørnet. Sett gjæringen på 45 grader (forutsatt at du har rette hjørner) og kapp den første listen. Tenk deg om to eller tre ganger før du kapper, for å være sikker på at du gjærer riktig vei.

    2. Sjekk at listen passer inn mot veggen, og kapp den andre enden. Du er nå i "kappemodus", og du skal nå kappe alle listene i hele rommet. Du skal altså ikke montere noen lister før alle listene er kappet. Hvis rommet er så stort at du må skjøte listene, så skal du skråskjære i 45 graders vinkel (noen sier også 30 grader; det viktige er at du gjærer slik at listene du skal skjøte passer sammen).

    3. Når alle listene er kappet, så kan du begynne å montere. Begynn i et indre hjørne, og sjekk at alt passer. Ha en liten høvel for hånden for å gjøre finjusteringen.

    4. Bruk dykkerspiker når du monterer lister, og gå over med akryl for å skjule spikerne etter at de er montert. - Selv om du kjøper ferdig malte lister, så bør de males etter at de er montert, mener Grønlie

    5. Gulvlistene skal følge gulvet, det skal ikke være glipe mellom gulv og list. Om det er noe skjevhet i gulvet som ikke rettes opp, så klem listen ned mot gulvet før den spikres slik at de flukter gulvet og skjevheten kamufleres. 

    6. Husk at en list alltid skal spikres i veggen,  aldri i gulvet.

     

    Og husk:  Et rom er ikke ferdig før listene er på plass. God listing!