Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Hvilket gulv skal du velge?

  Vurderer du nytt gulv, men er i tvil om hva du skal velge? Her er guiden som hjelper deg.

  Vurderer du nytt gulv, men er i tvil om hva du skal velge? Her er guiden som hjelper deg.

  Det finnes mange typer gulv og kvaliteter i både parkett og laminat, så her kan du virkelig velge fra øverste hylle. Begynn med å se hvilke krav ditt rom og din familiesituasjon stiller til gulvet.

  Alle typer gulv har sine spesielle egenskaper: Hva slags følelse og atmosfære det skaper i rommet, praktiske egenskaper som hardhet, ripefasthet og om det tåler vannsøl. Varighet og mulighet for å slipe ned er også noe som bør tas med i avgjørelsen, sier Maria Aarli-Grøndalen, interiørdesigner og daglig leder i Nordic By Maag.

  GULV SOM TÅLER EN STØYT: Laminatgulv kan være et smart valg dersom dere har hund eller barn i huset – da trenger du ikke å være så redd for riper og hakk. 

  Laminat på gulv

  Den største forskjellen på laminatgulv og parkett, er at i stedet for tre i det øverste laget, har laminat et svært slitesterkt toppsjikt. Dette gir gulvet en ekstra hard overflate og dermed også stor motstandsdyktighet mot vannsøl, hakk og riper.

  Laminat er et hardere og i mange tilfeller mer slitesterkt materiale enn parkett, så for mange – særlig småbarnsfamilier og folk med hund – vil det være mer praktisk med laminat i gang og på kjøkken. Du kan også godt legge laminat i stuen, men jeg vil ikke anbefale det på bad og vaskerom, sier Aarli-Grøndalen.

  Laminatgulv skal ikke legges i våtrom og vaskerom, da dette er imot våtromsnormen i Norge.

  I dag finnes det mange laminatgulv på markedet som er så naturtro at det er vanskelig å både se og oppleve forskjell. SINTEF Byggforsk har faktisk konkludert med at det nå skiller svært lite hos laminat og parkett på kjente egenskaper som normalt tilskrives parkett alene, som følelsen av varme og lydisolasjon.

  IKKE STOR FORSKJELL: Det kan være vanskelig å se forskjell på parkett- og laminatgulv. Her er det gulvet til venstre som er laminat, mens det på bildet til høyre er parkett.

  – Når det gjelder lydisolasjon kommer parkett og laminat likt ut. Det er ingen vesensforskjell på overføring av trinnlyd i samme rom, heller ikke til etasjen under, forteller seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Dag Henning Sæther til nrk.no.

  Følelse av varme er vanskelig å måle. Men med et varmekamera så SINTEF Byggforsk kun en liten forskjell på laminat og parkett, i favør av parketten.

  Prismessig er laminat rimeligere enn parkett, og selv om laminat ikke kan slipes, så tåler det mye, er vedlikeholdsfri, har lang levetid og holder seg pent lenge. Leverandører som f.eks Pergo tilbyr Pergo tilbyr fra 20 år – livstidsgaranti.

  POPULÆRT MED EIK: Eikeparkett kommer i flere ulike finisher, og det harde treslaget gjør gulvet forholdsvis motstandsdyktig mot riper. 

  Parkett på gulv

  Tregulv er mykt å gå på og gir en lun og hyggelig stemning. Dessuten lukter materialet godt og ekte. Ikke undervurder lukten på materialet du velger, husk at du skal bo med dette i mange år fremover, sier interiørdesigner Aarli-Grøndalen.

  Den vanligste typen parkett består av laminert treverk med tre lag av ulike tresorter, og har normalt en tykkelse på 13–14 mm. Alle våre parkettgulv har HDF-kjerne. Eikeparkett er populært, både fordi eik kommer i flere fine finisher som gjør at den passer i mange hjem, men også fordi eik er en hard tresort som tåler en støyt. Vanlig parkett kommer, i likhet med laminat, med et smart klikksystem slik at du enkelt kan klare å legge den selv.

  Parkett finnes også i heltre. Som navnet beskriver får du da treverk fra topp til bunn. Heltre parkett legges normalt ved å skru eller lime, eller legge såkalt flytende gulv. Her anbefales det gjerne å få fagfolk til montere gulvet slik at det blir gjort forskriftsmessig.

  – Begge typer parkett, både vanlig og heltre, gjør seg absolutt godt i stuen og får etter hvert en fin patina, tipser interiørdesigneren.

  Selv om parkett er forholdsvis slitesterkt, tåler det mindre vannsøl og er mer mottakelig for hakk og riper enn laminat. Fordelen er at vanlig parkett tåler å bli slipt 3-4 ganger, og heltre parkett enda flere.

  Garantiene fra leverandørene varierer fra 15 år til livstid, avhengig av type og tykkelsen på parketten. Parkett i heltre vil med riktig stell vare i flere generasjoner.

  Parkett fås selvsagt i mange prisklasser, hvor gulv i heltre troner øverst som det mest eksklusive alternativet.

  Visste du at Obs Bygg refunderer prisforskjellen hvis du finner et identisk produkt til lavere pris? Les mer om vårt prisløfte her! 

  Hva med gulv i vinyl? 

  Laminat er ikke det eneste alternativet til tregulv – vinyl seiler opp som et fullgodt alternativ hvis du er på jakt etter et slitesterkt gulv som er godt å gå på.


  VANNFAST: Vinylgulv kan være et smart alternativ til rom med mye tråkking og søl – som for eksempel gangen. Greit å vite at gulvet ikke tar skade av sølete støveltramping!

  Den nye Pergo-kolleksjonen har blant annet gulvfliser som ser ut som autentisk tre. Vinylgulv kommer i et uttall mønstre og farger, så her ligger alt til rette for å skape et helt individuelt uttrykk i hjemmet.

  Fordelene med vinyl er blant annet en spesielt god slitestyrke og en vannfast overflate. Perfekt for rom som kjøkken og gang, med andre ord. Vinyl er også enkelt å legge selv. 

  Lykke til med gulvvalget! 

  (Kilder: Ifi.no, SINTEF Byggforsk, dinside.no, klikk.no, Pergo.no)

  BONUS: Lytt til spillelisten Slik legger du (danse)gulv av Obs Bygg på Spotify