Frisk opp terrassen med et nytt rekkverk

  Det er flere grunner til at man ønsker å bytte ut rekkverket på plattingen med et nytt. Kanskje er det rett og slett utdatert og vaklevorent? Eller kanskje du rett og slett ønsker en kosmetisk forandring?

  Enten du skal bygge et nytt fra bunnen av eller skifte ut deler av det eksisterende rekkverket, finnes det en rekke pre-produserte produkter elementer å få kjøpt. Det kan gjøre jobben vesentlig mer overkommelig for hobbysnekkeren. Men uansett om du velger slike produkter, eller du skal gjøre alt selv, er eksperttips aldri dumt å ta med seg.

  Byggmester Frank Berg har nærmest svart belte når det kommer til rekkverk, trapper og andre byggeprosjekter. Han har skrevet flere lærebøker innen tømrerfaget og er en populær foredragsholder i byggebransjen.

  - Det aller viktigste å tenke på når man bygger et terrasserekkverk er at det er solid og høyt nok. Et normalt terrasserekkverk skal være minimum én meter høyt. I tillegg må stolpene festes skikkelig til dekket. Mange vil lene seg på rekkverket, så derfor skal det tåle minst 70 kilo horisontalt trykk, forteller den erfarne byggmesteren.

   

  Du kan gjerne overdimensjonere

  Setter du opp nye stolper kan det derfor være lurt å overdimensjonere, for å sikre at det blir sterkt nok. Stolpene til rekkverket bør festes med både galvaniserte vinkeljern og bolter.

  Dersom ditt gamle terrasserekkverk har blitt vaklete og utrygt er det sannsynlig at stolpefestene er årsaken til dette. Da kan det være lurt å vurdere om du trenger en ny solid, langsgående drager i ytterkant av terrassen, som de nye rekkverksstolpene kan festes i.

  - Så lenge stolpefestene og overgangen mellom gulv og stolper er gjennomtenkt, bør det være en smal sak for en hobbysnekker å sette opp et terrasserekkverk. Hvorvidt du går for vertikale eller horisontale bord, blir et rent estetisk spørsmål, sier Berg.

  Vertikale bord medfører riktignok noe mer arbeid, fordi disse trenger spikerslag. Horisontale bord festes nemlig rett i stolpene. Sjekk gjerne hva som passer best i kombinasjon med husets kledning.

  Byggmester Frode Berg har klare råd og anbefalinger når det kommer til å bygge et solid og estetisk pent rekkverk på terrassen.

  Unngå klatring og uhell

  Har du barn på terrassen kan det riktignok være lurt å ta den ekstra jobben med å sette opp spikerslag og velge vertikale bord. De er vanskeligere å klatre på og kan med det spare deg og familien for potensielle ulykker. Men husk samtidig at vertikale bord krever at du er pirkete med avstanden.

  - Små barnehoder vil gjerne titte inn og ut der det er mulig. Derfor er det ofte anbefalt å ha maks ti centimeter mellom bordene. Personlig synes jeg det er litt mye, så jeg ville valgt å gå ned til ni - spesielt dersom du har småbarn i huset, sier Frank Berg.


  Horisontale bord er enklere å feste rett på spikerslagene/stolpene, men samtidig også mer fristende for barn å klatre på.

  Elementært verktøy

  Alle som har pusset opp eller gått løs på større prosjekter vet at godt verktøy fort kan være halve jobben. For å bytte ut et terrasserekkverk trenger du en god batteridrill - gjerne en 18 volts-utgave med et ekstra batteri. Det er tross alt mange skruer som skal inn, og da unngår du ladestopp i arbeidet.

  Ellers er en god kappsag noe som gjør byggearbeidet vesentlig enklere. Du må også ha en skikkelig hammer i verktøykassa, samt et vater slik at konstruksjonen blir i lodd.

  - Og ikke glem vinkel, tommestokk og blyant! Det er alltid en selvfølge å ha tilgjengelig når du skal bygge, avslutter byggmester Frank Berg.