7 trinn til en vårklar hage

    Start tidlig, så hjelper du hagen på vei mot full blomst. Sett i gang så snart snøen smelter!

    Mens vinterkulda fremdeles sitter i, virker hagelivet ganske fjernt. Men det har sine fordeler å sette i gang tidlig:

    Legger du ned litt ekstra innsats i uterommet om våren, vil du få mer tid til å nyte hagen din når sommeren først kommer, sier hagedesigner og anleggsgartner Darren Saines fra  Darren Saines Hagedesign AS.

    Her er 7 tips til hageliv for den utålmodige:

     

    1. Rydding

    Opprydding er noe av det første du bør ta tak i. Når snøen smelter, er det nemlig utrolig hva som dukker opp. Start med å fjerne døde planterester, løv, ugress, visne blader og greiner. Kanskje finner du noe søppel og gjenglemte leker fra i fjor også.

    – Jo mer du rydder, desto bedre grunnlag legger du for resten av sesongen. Løvet kan bli til kompost, men mitt tips er å fjerne alt sammen med én gang. Min erfaring er at løvet ofte bare blir liggende i en stor haug et sted i hagen, og da er du egentlig like langt, sier Saines.


    FORT GJORT: Å spyle hagmøblene er det mest effektive. FOTO: Istock

     

    2. Vasking

    Mange lengter etter å sette ut hagemøblene så fort de kjenner sola varme. Utemøbler og terrassebord vaskes raskt og enkelt med egnet høytrykkspyler og/eller terrassevasker.

    Finn fram hageputene og plasser møblene i en lun og god krok. Glemte du å vaske hageredskapene i fjor, er det tid for å gjøre det nå.

    👍TIPS: Høytrykkspyling for dummies! 😅

    3. Klipping og beskjæring

    For mange trær, bær og busker er beskjæring helt nødvendig om du vil at plantene dine skal trives i hagen din år etter år. Når det døde og syke skjæres vekk, holder plantene seg sunne og friske, og de får tettere vekst og større blomstring.

    Unngå imidlertid beskjæring i temperaturer under 10 grader, da kan snittflatene skades. Vær også obs på at noen planter bør beskjæres forsiktig, noen lett, mens andre bør beskjæres hardt.

    – Undersøk hvilke planter som tåler tidlig kutting og hvordan de ulike typene skal beskjæres, sier Saines.

    På Obs BYGG får du alltid de laveste prisene. Les om vårt prisløfte her


    SÅ GJØR VI SÅ: Ingen grunn til å vente med plantingen til det er varmt nok ute. Sola varmer godt i vinduskarmen! FOTO: Istock

    4. Såing

    Det kan være fint å hjelpe sesongen i gang ved å så ulike planter, sommerblomster og grønnsaker innendørs. La gjerne barna få ta del i jobben, det er både gøy og lærerikt å følge med på alt som spirer og gror.

    Etter hvert som været tillater det, kan de plantes ut. Men ikke glem at plantene må herdes først, da de gradvis må tilvennes utelivet. Begynn gjerne med å sette dem ut for en kort stund av gangen og forleng utetiden sakte, men sikkert.

    NY PLEN?: Slik blir plenen helt perfekt! 👌

     

    5. Gjødsling

    Du bør aldri gjødsle før plantene er kommet i vekst om våren, råder Det Norske Hageselskap. Uten vekst er det ikke behov for næring.

    Hvorvidt du bør kalke eller gjødsle, er det delte meninger om. Saines anbefaler å bruke naturgjødsel med høy prosentandel av nitrogen om våren.

    – Nitrogenet gjør at gresset blir fortere grønt. Ulempen er at gresset vokser ganske fort, men da er det en fordel å ha robotgressklipper. Gjødsle plenen med jevne mellomrom gjennom hele sesongen, gjerne en gang i måneden. Husk å vanne plenen godt etter gjødsling, så den ikke tørker ut.

    🤖TIPS! Dette visste du ikke at en robotgressklipper kunne gjøre 🤖


    VAKKER OG HARDFØR: Den ser tander ut, men violaen er en av blomstene som som  tåler å være ute ei vinternatt (eller i hvert fall ei kjølig vårnatt).  FOTO: Istock

    6. Planting

    Våren er lunefull med svingende temperaturforskjeller fra dag til dag. Vær forsiktig med å plante ut blomster for tidlig, da de lett kan fryse om natta. Plant heller blomstene i krukker, så du kan sette dem inn når kvelden kommer.

    Når været tillater det, kan de plantes ut i bed. Klør det i fingrene etter å plante ute, er viola, påskeliljer, krokuser og løkblomster takknemlige planter som tåler noen kuldegrader. Før du planter bør jorda være fri for ugress, hvis ikke vil plantene dine etter hvert «drukne» i ugresset.

    🌿 TIPS! Slik fjerner du ugress effektivt 🌿

    7. Klipping

    Hagedesigner Saines sier plenen ikke bør klippes ned for tidlig.

    – La plenen få vokse litt lenger om våren før du klipper den ned litt etter litt, da får du et godt grunnlag for en tett, fin og frodig gressplen.

    (Kilder: denlykkeligehagen.blogspot.no. Barter, Guy. Den store Hageboken – planlegging, planting og stell, Cappelen Damm Faktum. Darren Saines, Darren Saines Hagedesign AS.)