Din perfekte plen starter her

  Drømmer du om en grønn, tett og frodig gressplen? Slik får du det til!

  Å lykkes i hagen er ikke noe hokus pokus, så lenge du har litt grunnleggende kunnskap i bunn, mener Irene Jacobsen. Hun er medforfatter av Barbeinthagen, ei hagebok som tar for seg alt fra planlegging, dyrking og plantevalg, til stell og kos.

  Hvordan drømmeplenen skal være, er det imidlertid delte meninger om. 

  – Noen liker at gresset er mosemykt, eller at plenen er full av tusenfryd eller krokus. Finn først ut hva du vil med plenen din, om den er til ballspill eller lek, eller om den skal være perfekt som en golfbane, sier hun.

  Du tenker kanskje at det er mye jobb å holde en perfekt plen?

  – En flott plen krever en viss innsats, men det er ingen vits i å legge lista for høyt. Det viktigste er å ha en god bruksplen, som ikke krever altfor mye vedlikehold, tilføyer hun.  

  TIPS! 10 redskaper du bør ha i hagen 🏡


  FORBERED GODT: Veldrenert jord uten steiner og røtter er et godt utgangspunkt for fin plen. FOTO: Istock

  Godt grunnarbeid

  Men hvor skal du starte pleneventyret? Før du anlegger ny plen, er godt grunnarbeid helt nødvendig for å få et varig og fint sluttresultat:

  • Sørg for at jorda er godt drenert og fri for ugress.

  • Fjern mose, løvetann, steiner og røtter som ikke skal være der.

  • Bruk gjerne en rulle på underlaget, så det blir jevnt og fint.

  • Gå over med en rake og strø på litt ny jord.

  På Obs BYGG får du alltid den beste prisen. Sjekk vårt prisløfte her!

   
  SOMMERSTEMNING: Småblomster i plenen synes mange gjør den ekstra fin og levende. FOTO: Istock

  Ferdigplen eller frø?

  Når du skal anlegge ny plen, har du to valg: Å så plenfrø, eller legge ferdigplen.

  Jacobsen anbefaler å tenke over hvor mye slitasje du ønsker at plenen din skal tåle.

  – Det finnes mange ulike typer gressfrøblandinger. Bruk gjerne plenblandingen fra miljøstasjonen, den har en god del sand og gir god drenering, sier hun.

  TIPS! Bli kvitt mygg på uteplassen

  – Plenen kan gjerne inneholde markblomster, engkarse, tusenfryd og krokus. Har du en stor plen med bratte partier, kan de bratte partiene gjøres om til blomstereng. En blomstereng klipper du med ljå bare et par ganger i løpet av sommeren.

  Vær nøye med å følge instruksjonen på pakken, og spre frøene jevnt utover for hånd. Rak så lett over med en rive for å dekke til frøene. 

  – Etter et par uker bør du se de første frøene, men vær tålmodig. Det tar et par måneder før du kan bruke plenen etter såing, sier Jacobsen.

  Med ferdigplen betaler du litt mer for å få en fiks ferdig plen. En ferdigplen kan tas i bruk etter cirka to-tre uker, eller så snart den har slått rot i underlaget.

   
  FIN OG FRODIG: Mange steder i Norge får plenen mer enn nok vann fra naturen selv, men i tørre perioder må den vannes for å bli grønn og frodig. FOTO: Istock

  Vann plenen godt

  En nylagt plen må alltid vannes godt, og det er ikke bra nok å bare fukte overflaten.

  – Vann plenen så lenge at det er vått langt nedi bakken. Stikk en spade ned i jorda, og sjekk hvor langt ned det er vått. Jorda bør være våt minst 5-10 centimeter ned i bakken, råder Jacobsen.

  Skal du være mye borte på ferie i sommer, kan det være smart å alliere seg med en nabo som kan vanne plenen for deg. En for lite vannet plen er nemlig ekstra sårbar for sol og tørke, og lite er vel mer kjedelig enn å komme hjem til brunsvidd plen etter endt ferie...

  💧TIPS! Vil du ikke plage naboen? Vann plenen med mobilen!  💧


  JEVN KLIPPING: Det er bedre å klippe lite og ofte enn å la gresset gro i ukevis og ta skippertak. FOTO: Istock

  Klipping og næring

  Jevnlig vedlikehold og god tilførsel av næring er helt nødvendig for å bevare plenen grønn og fin. Er plenen lysegrønn, har den mest sannsynlig fått for lite næring.

  – Gjødsle plenen en gang i måneden, bruk gjerne naturgjødsel. Husk å vanne plenen godt etterpå, så unngår du brune flekker. Det kan være lurt å gjødsle en dag det regner, tipser Jacobsen.  

  TIPS! Finn din perfekte gressklipper

  Så var det klippinga, da. Plenen bør klippes lite og ofte.  

  – Årstid, temperatur og regn avgjør hvor raskt plenen vokser. Noen steder i landet klipper vi plenen fra april til oktober. I vekstsesongen holder det som regel å klippe en gang i uka, sier Jacobsen.

  Men ikke klipp den for kort, det svekker plenen og gjør at den tåler mindre.

  – Optimal klippehøyde er 4-5 centimeter, er Irene Jacobsens tips. 

  Og da er det bare å glede seg til barbeintsesongen!

  TIPS! Her er alt du trenger å vite om gressklipping 👍🏼

  (Kilder: Barter, Guy. Den store hageboken. Planlegging, planting og stell. Cappelen Damm Faktum, 2013. Forskning.no. Huseierne.no)