Slik finner du riktig lekehus

    Et lekehus i hagen er noe de fleste barn elsker. Slik velger du ett som passer for deg.

    Med et lekehus i hagen har barna sitt eget lille oppholdsrom der de kan la kreativiteten blomstre fritt – alene eller sammen med venner. Når du skal velge et lekehus er det en rekke ting du bør tenke på – ta en kikk på disse tipsene:

    Størrelse

    Hvor mye boltreplass er nødvendig og hvor stor plass er det i hagen til lekehuset? Lekehus kommer i mange forskjellige størrelser, alt fra rundt 2 kvadratmeter til rundt 5,5 kvadratmeter. Husk også å tenke på hvor mange barn som skal leke i huset. 

    De enkleste variantene har ofte et lite rom og takhøyde kun beregnet på barn. Velger du en av variantene i litt høyere prisklasser, er det gjerne flere muligheter. Større lekehus kan fint romme en voksen eller to – uten at det betyr at de voksne må sitte helt krokrygget. Vil du delta på barnas lek i lekehuset, kan det altså være smart å investere i et litt størrre lekehus som har bedre høyde under taket.

    Ubehandlet vs. behandlet

    De fleste lekehus leveres ubehandlet og bør overflatebehandles for å beskytte treverket mot blant annet sopp og fukt. Fordelen med et ubehandlet lekehus er at du og barna kan velge utseende på lekehuset selv! Her kan dere male i den fargen dere liker; nøytrale farger, duse pasteller, knæsje farger eller en kombinasjon? Her er det bare fantasien som setter grensene!

    Et lite utvalg lekehus i forskjellige farger og utseende – valget er ditt! Foto: Leverandørene.

    Utforming

    Lekehus ser ut som små hus og har et eller flere vinduer, i tillegg til en dør. Når det kommer til utseende og funksjonalitet er det ulike valgmuligheter:

    De aller rimeligste lekehusene er enkelt utformet og relativt små. De kan ha detaljer som postkasse og blomsterkasse. Her er takhøyden begrenset, og barnet vokser gjerne ut av lekehuset tidligere enn nødvendig. 

    Større og dyrere varianter har plass til flere barn, og har ofte praktiske hems-løsninger. Her kan man få flere detaljer som terrasse, flere vinduer, pipe og takutstikk. Et større lekehus kan også benyttes til lagring av hageutstyr m.m. på vinterstid.

    Noen lekehus kan plasseres på stolper og kan være praktiske for å utnytte en liten hage bedre. Området under lekehuset egner seg for eksempel godt til å lage en sandkasse – hvor barna kan leke selv om det regner. 

    Når det kommer til utforming og funksjonalitet er det også andre ting som kan være verdt å vurdere:

    • Er gulvbord inkludert? Og er disse 16mm tykke eller 19mm tykke?
    • Er terrasse inkludert?
    • Er det et åpent vindu (dvs. hull i veggen) eller har lekehuset plexiglass eller glass?
    • Er det åpningsfunksjoner på vindu(ene)?
    • Inngår det dørterskel?
    • Er det dørlås på døren?

    Pris

    Lekehus kommer i ulike prisklasser. De rimeligste lekehusene starter på litt under 10 000 kroner, mens de dyreste ligger på mellom 20 000 - 25 000 kroner.

    Fordelen med å velge et litt dyrere lekehus er flere, blant annet er de gjerne kraftigere og mer solide. I tillegg kan de litt dyrere lekehusene ha såpass god takhøyde at selv voksne kan oppholde seg inne i huset. Dersom du går for en litt dyrere variant, har du også flere valgmuligheter når det kommer til utseendet på lekehuset. 

    Sikkerhet

    Barnas sikkerhet er viktig! Før du kjøper et lekehus bør du derfor alltid sjekke at husene er produsert etter gjeldende CE-regler (CE-merket betyr at produsenten garanterer at grunnleggende sikkerhetskrav for produktet er oppfylt og kan dokumenteres). 

    Selv om alle lekehus skal være CE-godkjent etter europeiske retningslinjer, er det dessverre ikke alle som følger dette i praksis. Av nyere sikkerhetstiltak er det blant annet et krav av barna ikke skal kunne klemme fingrene i døra eller stenges inne fra utsiden.

    Enkelt å montere og vedlikeholde

    Å montere lekehus selv er noe de aller fleste klarer ettersom delene kommer i ferdige elementer. Er dere to stykker er jobben gjort i løpet av få timer.  

    For å vedlikeholde lekehuset bør du etterstramme skruer og bolter et par ganger i året. Det er også lurt å beise eller olje treverket årlig. Sjekk gjerne tau og andre deler som er utsatt for slitasje før hver sesong, og bytt ut deler med én gang det trengs.

    Lekehuset har flere bruksområder

    Selv om lekehuset først og fremst brukes til lek og moro for de minste, kan det også egne seg som lagringsplass på vinterstid.

    Velger du et lekehus med litt størrelse får du plass til en hel del, og trenger kanskje ikke utebod i tillegg? Ønsker du deg derimot en bod, bør du ta en kikk på våre beste tips for å finne riktig bod her.

    Postkasse på lekehus
    Teselskap i lekehuset

    Et lekehus i hagen gir barna et ekstra oppholdsrom for lek! Her kan man leke postkontor, invitere til teselskap eller ha vannkrig. Foto: Leverandørene.

    Slik sørger du for et trygt lekeområde

    Barn er kreative idémaskiner som konstant leter etter ting å klatre på og leke med. Derfor er det lurt å legge til rette best mulig for trygg og morsom utfoldelse. Husker du på dette er du langt på vei til et trygt lekeområde:

    • Følg bruksanvisningen. Ikke hvil på tidligere konstruksjons-kunststykker. Montér etter bruksanvisningen og forhold deg til sikkerhetskravene som står beskrevet.

    • Velg underlag med omhu. Sett opp apparatet på et stabilt og egnet underlag. Ta høyde for litt knall og fall, og sørg for et mykt underlag.

    • Tenk over plasseringen. Tenk gjennom hvordan barna vil bevege seg i og rundt apparatet. La det være god klaring rundt huskestativ og sklier.

    • Velg en seriøs produsent. Velg produkter som har CE-merking. Dette er den europeiske standardiseringen for produkter som kan dokumentere sikkerheten.

    • Vær obs på snorer. Snorer på klær, sekker og hjelmer kan hekte seg fast og utgjør en kvelingsfare når barna sklir og klatrer.

    Sjekk ut prisløftet vårt før du handler. Det lønner seg!