Lag ditt eget utekjøkken

    Med en grill eller bålpanne kan du enkelt lage et koselig kjøkken på uteplassen.

    Et utekjøkken gjør uteplassen ekstra attraktiv. Å lage maten ute i sol og frisk luft, kanskje etter en dag med innesitting på jobb eller skole, blir et deilig pusterom i hverdagen.

    Det trenger verken være veldig voldsomt eller veldig dyrt. En grill eller bålpanne, litt tilbehør og noen smarte tips er alt som skal til.

    En fin plassering

    Gjør det enkelt for deg selv, men før du starter – gå ut på uteplassen din og se etter en hyggelig plass å lage mat. Hvor du velger å plassere utekjøkkenet, kan få stor betydning for hvor mye du ender opp med å bruke det.

    –  Tenk på plassering først, og velg om mulig en solrik plass til kjøkkenet. Det er enklere å skape skygge ved hjelp av en parasoll, et seil, eller overbygg, enn det er å varme opp en kald flekk i skyggen, råder interiørdesigner og daglig leder i Nordic by Maag, Maria Aarli-Grøndalen.

    – Har du tak over hodet, er det naturlig å bruke utekjøkkenet både lenger og oftere, sier Jan Ivar Nykvist. Han er kokk, kokebokforfatter med boken «Glød» og fire ganger norgesmester i grilling, og driver også bloggen nykvist.no.

    Det er også en fordel at det er kort avstand til der du skal servere maten.

    – Bygg opp en kjøkkenkrok rundt grillen med avlastningsbord, benker og anretningsplass. Selv liker jeg å ha grillen sentralt og med benker rundt meg, forteller Nykvist.

    Bålpanne eller grill?

    En bålpanne er et supert utekjøkken, som kan brukes både som utepeis, grill og bål hele året. Googler du litt, kommer det opp mange oppskrifter som egner seg til bålpanne.

    En grill gir kanskje ikke samme koselige bålfølelsen, men er derimot ganske suveren til å lage mat på. Kull eller gass – det er opp til deg. Grillmester Nykvist foretrekker gassgrill i en travel hverdag, og kullgrill når han har god tid og jakter etter den autentiske grillsmaken.

    – Med en gassgrill tar det bare et par minutter før grillen er varm, og så kan du legge på mat og gå inn uten å bekymre deg.

    – Og har du varmelampe og en god grill, kan du faktisk grille ute hele året, sier Nykvist.

    Visste du at Obs Bygg refunderer prisforskjellen hvis du finner et identisk produkt til lavere pris? Les mer om vårt prisløfte her! 

    Vann på utekjøkkenet

    Hygiene er like viktig ute som inne. Når matlagingen flyttes utendørs, er det fort gjort å glemme at vi vanligvis bruker kjøkkenvasken inne ganske mye.

    – Tilgang til rent vann er viktig for hygienen. Har du anledning til det, vil jeg anbefale å ha en liten vask og rennende vann. Da kan du enkelt holde både hender, utstyr og arbeidsflater rene og pene, tipser Nykvist.

    TIPS: Slik får du maks ut av gassgrillen din

    Det finnes heldigvis mange lure løsninger der du enkelt kan kople hageslangen til blandebatteri og vaskekum på utekjøkkenet ditt. Smart! Om du vil ha et fiks ferdig utekjøkken med vask, gassgrill og benkeplass, har Lidab flere fine moduler. Disse kan enkelt flyttes rundt, og du får også kjøpt mye smart tilbehør – som krydderhyller, vinglassholder og isbøtte.

    Dropp åpne løsninger

    Et utekjøkken må tåle både hardt vær og varme fra matlaging, så rustfritt og værbestandig er et must. Det er også kjekt å kunne lukke og skjerme kjøkkenutstyret fra nedbør og natur, minner interiørdesigner Aarli-Grøndalen oss på.

    – Sørg for at skapdører, skuffer, kasser eller oppbevaringsbokser kan lukkes. Det ser veldig hyggelig ut med åpne løsninger på reklamebilder og i magasiner, men det er ikke like romantisk å finne druknede insekter i bestikket når du skal servere neste middag noen dager senere.

    Sjekk disse 6 smarte tipsene til oppbevaring på uteplassen! 

    – Har du noen andre smarte tips til utekjøkkenet?

    – En portabel koketopp er genialt hvis du har tilgang til strømuttak. Da kan du ta inn denne når maten er servert. Et serveringsbord med låsbare hjul til å frakte ting rundt på uteplassen med, er også veldig praktisk, tipser Maria Aarli-Grøndalen.

    LES OGSÅ: Rengjør uteplassen i en fei