Maks utekos med bålpanne

  – Å lage mat på bålpanne er så mye mer enn bare matlagingen. Med frisk luft og venner og familie til stede, blir det tid til en god samtale og hyggelig stemning. Et perfekt avbrekk i hverdagen! Bålmat smaker jo også ekstra godt.

  Det er Frida Østgård, som har gitt ut kokeboken "Fridas bålmat", som snakker så varmt om bålpanne. 

  – Dessuten finnes det så utrolig mye fint tilbehør til bålpanna. Det er nesten ingen grenser for hva man kan lage. Alt fra egg og bacon til supper og gryter, toast og vafler, fortsetter Frida.

  Bålmaten blir ikke alltid perfekt, den blir gjerne litt svidd i kantene og ulik fra gang til gang – men det er en del av sjarmen!

  – Mitt beste tips for matlaging er jevn varme – uten for mye flammer. En liten dose tålmodighet er også viktig! Og husk: øvelse gjør mester!

  LES OGSÅ: Koselig med utepeis

  Uteliv med bålpanne

  Har du en bålpanne kan du bruke den til å fyre opp et sprakende bål både for kos og nytte. Rundt bålpannen er det plass til mange!

  Når det blir kaldere er det alltid kjekt med bål, uansett om man lager mat eller ei. Det er et perfekt samlingspunkt for å få i seg litt varme og en kopp kaffe.

  – Om høsten og vinteren lager jeg helst enkle retter og gjør mye av forberedelsene på forhånd, sier Frida.

  – Det blir ofte toast, vafler eller kakao. Som en vri på toasten kan du erstatte toastbrødet med pizzadeig og lage innbakt pizza – det faller alltid i smak.

  Og alle vet at mat smaker bedre på tur. Det kule med en bålpanne er at du kan ha den stående i hagen eller på terrassen og spise turmat så ofte du vil hjemme. I tillegg er den enkel å ta med på hytta eller ut på tur.

  Fridas lapper på bålpanne

  Nam! Runde, luftige og smakfulle lapper. Kanskje fjellet byr på nyrørt blåbærsyltetøy?

  Du trenger:

  Slik gjør du: 
  Visp egg og sukker lett sammen. Rør inn kulturmelk og hvetemel vekselsvis. Tilsett så natron, salt og vann. Smelt smør, avkjøl og rør inn. La røra hvile i minst 15 minutter. Ha litt smør på stekehella, sørg for jevn varme.

  Byttet grill mot bålpanne

  Blogger og sykepleier Yngvild Skjellum fra bloggen Familie & Helse skriver om sine bålpanneopplevelser på denne måten:

  – Bålpanne er en fantastisk oppfinnelse!

  Da Yngvild og familien måtte innse at den gamle, gjennomrustede grillen på hytta trengte avløsning falt tankene på en bålpanne i stedet.

  – Vi fant ut at den ville gi oss mange muligheter, med grillrist og wokpanne som ekstrautstyr.

  Kos og matlaging

  Men hva har Yngvild og familien brukt sin bålpanne til?

  – Vanligvis bruker vi den til å lage middag og kaffe på, for vi har ikke innlagt strøm på hytta. På risten griller vi og i woken steker vi kjøtt, grønnsaker og ting som er fete og drypper for mye ned i bålpannen. Vi har også lagd lapper, scones, stekte brød og grillmat.

  – I tillegg har vi selvfølgelig fyrt opp i bålpannen for kosen og varmens skyld. Det har blitt mange fine stunder ved det sprakende bålet i pannen. Sist påske tok vi den med på påskeskirennet og fyrte opp. Det ble det naturlige samlingsstedet for voksne og barn. Veldig varmt og koselig, og med plass til mange rundt. 

  Hos Obs Bygg kan du alltid være trygg på å gjøre den billigste byggevarehandelen. Les mer om vårt prisløfte her!

  Flere bålpanne-tips

  Et godt tips når det gjelder turmat er: Jo mer du kan gjøre ferdig på forhånd, jo bedre blir opplevelsen.

  Det kan være kaldt og dere kan allerede være sultne når du fyrer opp i bålpannen, og da vil både du og familien at maten skal bli fort ferdig.

  Maten blir tilberedt kjappere når du for eksempel har kuttet ferdig alt du skal bruke hjemme på kjøkkenbenken. Skal du ha mat i folie, kan du pakke ferdig hele foliepakkene hjemme.

  Det fine med å lage mat på en bålpanne er at den er stor og flat, slik at du kan skyve mat som er ferdig stekt ut på kanten og likevel fortsatt holde denne varm mens du steker mer mat ferdig.

  Dette kan du også lage i bålpanna