Slik gjør du maks ut av uteplassen

    Terrasse, hageflekk eller balkong – slik skaper du din helt egen unike oase utendørs!

    Uteplassen må innredes med omtanke – funksjonelt, hyggelig og fint, slik at du kan leve «utelivet» slik du ønsker. Kjenn etter hva som er viktigst for deg. Nyte sola, slappe av i skyggen eller å lage latmannshage? Skjermet og privat, eller selskapelig og sosialt?

    – Det kan lønne seg å lage en liten plan for uterommet. Hvilke ønsker og drømmer har du for det? spør Ingrid Wærp, redaksjonssjef i interiørmagasinet Bonytt.

    Ser du for deg en skikkelig helomvending, vil noen timer med for eksempel en landskapsarkitekt eller hagedesigner hjelpe deg mye på vei.

    – Det koster å oppgradere uterommet, men husk at det er en investering i eiendommen, sier Wærp.

    Visste du at Obs Bygg refunderer prisforskjellen hvis du finner et identisk produkt til lavere pris? Les mer om vårt prisløfte her! 

    Kanskje du bare trenger du bare å gjøre det beste ut av hva du allerede har? Det finnes mange løsninger og ideer som kan fungere for deg, avhengig av hva slags uteplass du har.

    Uteplass med tak og vegger

    Start med utgangspunktet ditt. Hvor stor plass har du å boltre deg på? Har du tak over hodet hvis det skulle regne litt? Uterom med overbygg og levegger forlenger sommeren, og den typen løsninger kan gi følelsen av å ha en utestue:

     – Vi bor i et land med mye vær, så de mest vellykkede uteplassene er ofte de som har en form for overbygg. Det behøver ikke være veldig fancy, tre vegger og et tak er i bunn og grunn alt som skal til. Da kan du sitte ute selv når været ikke er tipp topp, du får le for vind og solskjerming når det er nødvendig, sier Maria Aarli-Grøndalen.

     – Husk at du ikke trenger å gjøre uteplassen ferdig i år. Kanskje kan du lage en plan som strekker seg over flere år? Det gjør det hele mer overkommelig og du slipper at alle utgiftene kommer samtidig, sier Wærp. 

    ✨TIPS: Frisk opp terrassen din ✨

    Gjør uteplassen hyggelig

    Å gjøre uterommet hyggelig fører også til at vi ønsker å tilbringe mer tid ute.

     – Flere og flere ønsker å innrede uterommet mer som de gjør inne, med tepper, lamper, lysestaker og puter. Det kan selvsagt bli veldig hyggelig, men det er fornuftig å ha det norske sommerværet i tankene, anbefaler Ingrid Wærp.

    – Har du puter som ikke tåler regn, eller et teppe på gulvet som ikke tåler vann, så sørg for å ha et sted lett tilgjengelig der du kan legge tekstilene før regnet kommer. Nå finnes det for øvrig en del vannavstøtende tekstiler på markedet. Det er praktisk! tipser hun.

    LES OGSÅ: 6 smarte oppbevaringstips til hagen

     Liker du å sitte ute i de små timer og nyte de lange norske sommernettene? Tenk på belysning og varmekilder som gjør det ekstra koselig å være på uteplassen.

    – Varmelamper, lyslenker, bålfat eller utepeis – planlegg uteplassen som om det var et rom innendørs. Det meste handler om komfort. Er det hyggelig i hagen, vil du bruke den mye, sier Aarli-Grøndalen.

    LES OGSÅ: Terrassevarmer forlenger utesesongen. Her er tipsene!

    Oasefølelse

    Gode, myke, behagelige utemøbler er et must for den deilige oasefølelsen. Spe på med planter og blomster for å gjøre uteplassen frodig og trivelig, og kanskje til og med spiselig.

    – Nå ser vi mye store planter, og med disse er det enkelt å skape et innbydende og nærmest sydlandsk preg på uteplassen. Og det finnes flotte potter i ulike materialer og med mange ulike overflater. Det er et godt alternativ til bed, og de setter raskt farge på uterommet. Ta hensyn til vær- og solforhold og hør med fagfolk hva som egner seg hos deg, sier Wærp.

    – Det å dyrke selv, uavhengig av plass, er en stor trend. Dyrk dine egne urter og grønnsaker, gjerne i plantekasser og potter. Det finnes mange produkter som er tilpasset det å dyrke på liten plass, opplyser Wærp.