Velg riktig parkett

  Parkett er et tidløst og sikkert valg om du ønsker et gulv du kan leve lenge med. Les disse tipsene før du bestemmer deg for hvilken type parkett du skal legge.

  Parkett egner seg i de fleste rom. Det er enkelt å holde rent og behagelig å gå på. I tillegg er tre et slitesterkt materiale som tåler det meste – så lenge det blir behandlet riktig. 

  Samme parkett i alle rom? 

  Siden gulvet utgjør en stor del av rommet, er det viktig å velge en parkett som harmonerer med resten av interiøret. Sammensetningen av farge, stil, mønster og kvalitet er avgjørende for hvordan et rom oppleves. 

  Kreativ leder i Ifi, Bjørg Owren, sier at man ikke nødvendigvis må legge samme parkett i alle rom i huset. 

  – Det finnes ingen regler som sier at man bør legge samme gulv i hele huset. Helhet kan fort bli kjedelig, og det er viktigere at gulvet passer til rommet, enn at det skal være likt overalt. 

  Har du rom som nærmest flyter i hverandre, som åpen stue- og kjøkkenløsning, anbefaler imidlertid Owren å legge likt gulv for mer helhet.

  ALLTID LAVEST PRIS på parkett og andre byggevarer hos Obs Bygg – les mer om prisløftet vår her!

  Saltholm parkett fra Pergo: Natural Herringbone Oak. Foto: Pergo.

  Finn din stil

  Parkett kommer i en rekke ulike strukturer og overflater – her gjelder det å finne det du liker best. Ønsker du en røff og rustikk stil, kan parkett i børstet eller dypbørstet overflate være noe for deg. Du får parkett i ekstra matt og matt lakk, eller i oljet kvalitet. Du kan også velge mellom 2-fasede eller 4-fasede kanter, og noen gulv har mer kvist i seg enn andre. 

  De siste årene har 1-stav parkett blitt mer og mer trendy, slik som Lofoten i arktisk eik eller våreik fra PergoOwren sier 1-stav parkett med brede og lange planker er perfekt for deg som ønsker et roligere inntrykk av rommet. 

  – Nå er det for eksempel veldig in med hotellstil på soverommet, og da passer det fint med et mørkt tregulv. Samtidig ser vi at lys parkett, som hvitoljet eik eller gråpigmentert, fortsetter å være hovedtrenden. Parkett i fiskebeinsmønster og ruter vil vi også se mer av fremover. 

  Lofoten parkett fra Pergo: Grey Oak. Foto: Pergo

  Parkett og vegg i skjønn forening

  Owren tipser om at det ikke er nødvendig å få parketten til å harmonere med veggfargen, men heller få veggfargen til å harmonere med gulvet. Det er tross alt mye lettere å male om fargen på veggen, enn å skifte et helt gulv. 

  – Gulvet er den femte veggen i rommet og er nærmest som et stort møbel – det er det mange som glemmer. Skal du pusse opp og bytte gulv, bør du derfor ta med deg både gulvprøver og fargeprøver hjem, og se sammensetningen i riktig lys, sier Owren.

  Pass likevel på at du får sett en større flate eller et bilde av parketten i et rom, før du bestemmer deg – da får du ingen overraskelser i form av eventuelle kvister eller fargenyanser i gulvet. En prøvebit på 30-40 cm er ikke nødvendigvis representativ for det ferdige gulvet. 

  – Når gulvet føles og oppleves tyngre enn veggene, gir det en bedre harmoni i rommet. Hvite, blanke gulv kan være kult å se på der og da, men gir ikke den samme gode opplevelsen, mener Owren. 

  Lofoten parkett fra Pergo: Natural Oak. Foto: Pergo

  Lytt deg frem til kvalitet

  Owren anbefaler å velge parkett av høy kvalitet, men husk at selv om gulvet kan se bra ut i butikken, er det store variabler i egenskaper.

  Obs Bygg på Spotify: Hør spillelisten Slik legger du (danse)gulv

  – Du kan faktisk høre på klangen i gulvet om det er av god kvalitet eller ikke. En kvalitetsparkett har mye dypere klang når du går på den, nesten som et massivt tregulv. Det har noe med tyngden i gulvet å gjøre, forklarer hun.

  Og fordi vi bor i et land med store klimavariasjoner, er høy kvalitet på gulv ekstra viktig: 

  – Tre er et levende materiale, som både krymper og utvider seg etter temperatur. Se på tykkelsen, slitestyrken og oppbyggingen av parketten. Og husk at når det kommer til tregulv, så henger pris og kvalitet sammen. Virker prisen for god til å være sann, så er den som regel det, sier Owren.  

  (Kilder: pergo.no, ifi.no)