Slik vedlikeholder du laminatgulv

  Laminatgulv er generelt sett svært holdbart og enkelt å vedlikeholde. Likevel er det noen fallgruver man bør være oppmerksom på.

  Laminatgulv er generelt sett svært holdbart og enkelt å vedlikeholde. Likevel er det noen ting man bør være oppmerksom på.

  Vi har spurt Pål Gravem Knutsen om hvordan laminatgulv bør vedlikeholdes på best mulig måte. Han er salgssjef i Pergo og har lang erfaring i bransjen.

  LES OGSÅ: Fem grunner til hvorfor du bør velge laminatgulv!

  Vask gulvet riktig

  Med tiden har det kommet mange varianter av laminatgulv med ulike strukturer. Derfor er det enda viktigere å vedlikeholde gulvet på riktig måte nå enn det var før.

  – Man vil gjerne at det skal lukte godt når man er ferdig med gulvvasken. Likevel bør man ikke bruke store mengder med såpe i vaskevannet. På en normal vasking er 2-3 korker i en bøtte varmt vann nok. 

  – Etter at du har vasket gulvet ferdig kan det være lurt å dra over med en ren og våt mopp slik at såpevannet ikke tørker inn og legger seg som et lag med skjolder på gulvet.

  Ting man bør passe på

  Det er ikke nødvendigvis så stor forskjell på hvordan man bør vaske laminat, parkett og vinyl. Likevel er det noen produkter man må unngå.

  Grønnsåpe fungerer dårlig når det kommer til overflater som laminatgulv, parkett og vinyl.

  Ved å bruke grønnsåpe risikerer man en stygg overflate med skjolder over tid. Man bør derfor holde seg til syntetiske såper, forklarer Knutsen.

  Det er ikke bare bruken av såpe man bør passe på, også redskaper kan gjøre overflaten stygg.

  – Den gode gamle gymsalmoppen bør ikke benyttes til rengjøring av gulv. Vanlig klut kan også skape utfordringer med å få alt av smuss og støv opp fra gulvet.

  Det beste er å benytte en mopp i mikrofiber. Man vil jo helst at det som er på gulvet ender i bøtta, sier Knutsen.

  Et laminatgulv må aldri vokses eller poleres. Ikke bruk stålull eller lignende for å slipe noe. Siden laminat er et såpass varig produkt er det stort sett feilbehandling som er årsaken til at det ødelegges.

  Beskytt gulvet

  Selv om laminatgulv er slitesterkt bør man beskytte gulvet til en viss grad.

  – Laminatgulv varer svært lenge. Hos oss er det livstidsgaranti på de mest slitesterke laminatgulvene. Du finner mer informasjon om dette i Pergos garantiordning.

  – Ikke glem å bruke filtknotter under stolbein og annet møblement i hjemmet.

  Mange har skaffet seg kontorstol i løpet av det siste året.

  – Kontorstoler bør være beregnet for bruk i hjemmet, og med gummihjul vil ikke kontorstolen skape unødvendige merker i gulvet.

  reperasjonsvoks_laminatgulv_jpg.jpg

  REPERASJONSVOKS: Bruk reperasjonsvoks for å reparere bord med dype riper eller hakk.

  Når uhellet er ute

  Dersom det oppstår flekker, hakk eller andre skader i gulvet er det alltid råd å få. 

  – Vanskelige flekker løses opp med bruk av et kraftigere såpevann. La det fungere et minutt eller to, og vask over med rent vann til du har fått opp alt. 

  Laminatgulv er hardere og det skal derfor mer til å få hakk i gulvet enn for eksempel parkett. Mister man ned store gjenstander kan det derimot føre til hakk.

  – Om det oppstår hakk i laminatgulvet kan man bruke reperasjonsvoks til gulv.

  Fordelen med laminatgulv er at man unngår de små hakkene som kommer i hverdagen, forteller Knutsen.

  – Laminatgulv egner seg godt til alle husets tørre rom, og spesielt godt til rom med stor trafikk som kjøkken, stue og gang.