🥩Live shopping tilbud med Obs Bygg og FCC🔥 – spar opptil 40% på en rekke griller og tilbehør! Sjekk her

  Ofte stilte spørsmål om gulv

  Her finner du svaret på en rekke spørsmål om gulv og tilbehør.

  Hva er laminatgulv?

  Et laminatgulv består av flere sjikt med materialer som settes sammen gjennom en lamineringsprosess. Den indre kjernen består vanligvis av en fiberplate med svært høy tetthet, også kalt HDF. Dekoren består av trykt papir som imiterer utseendet til tre, stein eller andre materialer. Et laminatgulv er perfekt for hjem med barn, kjæledyr og høye hæler. Og områder utsatt for søl, som gang og kjøkken. Monteres flytende på bærende undergulv.

  Hva er parkettgulv?

  Et parkettgulv består av flere lag orientert vinkelrett på hverandre, hvor det stabiliserende sjiktet består av HDF. Alle våre parkettgulv har det. Parkettgulv leveres ferdig overflatebehandlet med enten UV-lakk, som er en veldig hard og slitesterk lakk, eller oljet som gir en vakker finish, men krever mer vedlikehold. Parkett er laget av tre og hvert enkelt bord er helt unikt, det gir et varmt og behagelig innemiljø. Monteres flytende på bærende undergulv.

  Hva er heltregulv?

  Et heltregulv består av massive trebord. Heltregulv leveres i på myke og harde tresorter, behandlet, ofte hardvoksoljet eller ubehandlet. Et heltregulv gir et unikt utseende og kan overflatebehandles akkurat slik og hvordan du ønsker og slipes gang på gang gjennom generasjoner. Velger du et heltregulv tykkere enn 20mm kan gulvet monteres som bærende gulv, rett på bjelkelaget. Tvinges mot underlaget med lim eller skruer, kan monteres som eller på bærende undergulvgulv.

  Hva er vinylgulv (klikkvinyl)?

  Et vinylgulv består av flere lag med ekstra slagbestandig vinyl, et ekstra stabiliserende lag med glassfiber, en dekor som imiterer utseende til tre, stein eller andre materialer og slagfast slitesjikt. Vinylgulvet er ekstra motstandsdyktig mot slag og vann. Et vinylgulv er perfekt for hjem eller områder som blir utsatt for ekstra mye slitasje eller områder utsatt for fuktighet. Monteres flytende på bærende undergulv.

  Trenger jeg fuktsperre under gulvet?

  Det anbefales å bruke fuktsperre på gulvkonstruksjoner mot bakken og på betong der det benyttes elektrisk eller vannbåren gulvvarme. Her benyttes 0,2 mm (20my) dampsperre. Les produsentens leggeansvisning nøye, da dette kan variere

  Rengjøring

  Heltregulv og parkett kan vaskes med de fleste husholdningskjemikalier men det er viktig at det ikke blir liggende mengder med vann, bruk vridd fuktig klut eller tørrmopp. Selv om en lakket overflate er motstandsdyktig mot vann, vil det fortsatt kunne trekke vann ned i skjøtene.

  Et laminatgulv der det ikke er benyttet Sealer bør rengjøres som et tregulv.
  Vinylgulv tåler vann og kan vaskes med husholdningskjemikalier og vann.

  Vedlikehold

  Heltregulv vedlikeholdes som anvist på den type overflatebehandlingen du ønsker å benytte.

  Parkettgulv behandlet med UV-lakk er lagt for å holde 10-12 år før det krever etterbehandling. Lakkerte gulv skal ikke lakkeres etter montering. Det vil ødelegge StayClean-egenskapene hos Pergo parkettgulv. UV-lakk kan fjernes med diamantslipepair.

  Laminat og vinylgulv krever ikke vedlikehold.

  Underlag

  Det skal legges underlag under alle gulv som monteres flytende. Hvis man ikke benytter underlag vil gulvet slites fra undersiden og bli ujevnt. Når man velger underlag må man vurdere ujevnheter i undergulvet og hvor sjenerende det er med lyd for rommene under.

  Verktøy

  Dette trenger du for å montere parkett eller laminatgulv: Hammer, slagstykke, avstandsklosser, brekkjern og manuell eller elektrisk sag med fint blad. Hammer og slagstykke for å samle skjøter, avstandsklosser for å holde korrekt og jevn avstand til veggen (disse fjernes etter gulvet er lagt), brekkjern for å samle skjøter i siste rad mot vegg og manuell eller elektrisk sag for tilpasning.

  Dette trenger du for å montere heltregulv: Drill, skruer, hammer, slagstykke, brekkjern og manuell eller elektrisk sag.

  Dette trenger du for å montere vinylgulv: Avstandsklosser, kniv.

  Laminatgulv fra oss skal ikke legges ved hjelp av hammer og slagkloss.

  Må jeg bytte fotlister når jeg legger nytt gulv?

  Fotlistene kan demonteres og løftes etter nytt gulv er lagt. Når listene allikevel er demontert er dette en fin mulighet til å bytte lister. Det nye gulvet bør ikke legges inntil de gamle listene. Hvis gulvet ikke får flyte kan det oppstå buler og knirk i varmere perioder.

  Kan jeg legge gulv på varmekabler?

  Alle gulv, laminat, parkett eller vinyl kan fint legges på varmekabler, men overflatetemperaturen må ikke overstige 27 grader C. Anbefalt effekt mellom 40-50 w/m2, med en overflatetemperatur på 23-24 grader C, og at varmeanlegget varmer jevnt over hele flaten.

  Det er viktig at vinylgulv kun kan legges på nedstøpte varmekabler.