Alt du trenger å vite om ved

    Å fyre med ved er miljøvennlig og rimelig. Her er våre beste peistips – blant annet for å fyre opp i peisen på rekordtid!

    Hvert år fyrer vi nordmenn opp 1,5 millioner tonn ved, brorparten fra oktober og frem til påskesola overtar som varmekilde.

    For noen år siden skrev forfatteren Lars Mytting boka «Hel ved». Den er av historiens største og rareste boksuksesser, men den fastslo én gang for alle at nordmenn har et nært forhold til ved og vedfyring. Det er som Mytting skriver i boka:

    «En mann kan nok knusle på kuvertprisen til konfirmasjonen, være treg med å bestille nye hagemøbler og velge garasjebygging foran sydenferie, men den mann som lar sin familie fryse – han lider av karakterbrist

     

    Peisovnen Jøtul F 167 i støpejern er plassert elegant på toppen av en søylefot, og har store sidevinduer. Den er enkel i bruk, har praktisk askeløsning og er tilpasset fyring på lav effekt. 

    Tørr ved

    Det aller viktigste du gjør før du hiver veden i ovnen eller på peisen er å sjekke at den er tørr.

    Den skal ha en fuktighetsgrad på under 20 %, hvis ikke brukes energien i veden opp på å fordampe vann i stedet for å varme opp huset ditt. De færreste av oss går rundt med en fuktmåler i lomma, så her er tre tips for å sjekke at veden er tørr:

    1. Slå to kubber mot hverandre. Lyden skal være en «klang».

    2. Ta Zalo på den ene endeveden og blås i den andre. Klarer du å blåse gjennom slik at det blir bobler, da er veden tørr.

    3. Legg en kubbe i en plastpose på varmekablene. Blir det kondens, er veden for fuktig. 

    Har du en gammel ovn, er det ikke sikkert den brenner rent. Sjekk her om det er på tide å bytte den ut.
     

    Alle ildsteder som selges i dag – fra f.eks Jøtul – er rentbrennende. Det er mange fordeler med vedfyring, blant annet er det miljøvennlig og rimelig. Vedprisen er stabil året rundt, og har du tilgang på gratis ved (som rundt halvparten av nordmenn har), kan du spare flere tusenlapper på strømregningen i løpet av et år. 

    Tørr kvalitetsved kan gi varmepris ned i 45 øre pr. kWh – om du har en moderne og effektiv vedovn som Jøtuls bestselger F 167. Denne ovnen er tilpasset moderne boliger og er egnet for fyring på lav effekt. Med sitt enkle og prisbelønte design er den også lett å plassere i boligen. 

    Enkel metode for opptenning i peisen

    Vi har alle vært der: Vi får ikke fyr i ovnen. Den enkle måten å gjøre dette på er å tenne på fra toppen – dette gjør at veden brenner lenger og soter mindre: 

    Legg to store vedkubber i bunnen av peisen. Forsikre deg om at alle ventilene er åpne. Så legger du et lag eller to med småved oppå vedkubbene. Husk å få godt med luft mellom flisene, som ikke bør være mer enn 2–4 cm tykke.

    På toppen legger du et par opptenningsbriketter. Tenn på og lukk døren. Dersom trekket er dårlig, kan du ha døra på gløtt til peisen har blitt skikkelig varm. Tenner du opp på denne måten, tar det en times tid før du må legge på flere kubber. 

    For høyteknologiske vedfyrere, kan det anbefales å følge fyringsprosessen på en app. Du sparer mye ved på å fyre riktig. 

    Riktig oppbevaring av ved

    Hvis du nå ikke allerede har vedboden full, så er det for sent å stikke til skogs og begynne å hugge. Du må da ut og kjøpe ferdig tørket og kappet ved.

    Om du kjøper veden løst og stabler selv, eller om du kjøper den i sekker, er som oftest et spørsmål om lagringsplass. Standard vedsekker er fra 40 til 80 liter, men skal du ha store mengder måles det i favner eller kubikk. En 40 liters sekk veier 15 kilo når fuktigheten er optimal, og det klarer de fleste av oss å håndtere.

    Har du kjøpt ved og den er tørr, må den oppbevares riktig. Det aller viktigste er at den ikke utsettes for fukt. En tørr garasje er ideelt, men hvis du må lagre den ute, så legg plast under, og legg to planker oppå den for å få veden litt opp fra bakken. Dekk til, men pass på at det blir luftig, hvis ikke kan du få mugg og råte på veden. 

    Vi i Obs Bygg lover kundene våre å alltid være best på pris. Les mer om vårt prisløfte her!

    (Kilder: "Hel ved", (Kagge Forlag, 2011), Jøtul.no, norskvarme.no, norskved.no)

    BONUS: Lytt til spillelisten Fyre med ved: Norske gubber synger om kubber av Obs Bygg på Spotify