Slik velger du kledning

  – Kledningen på huset bør gjenspeile både din og husets stil, sier Torbjørn Rønningen, kategorisjef for byggevarer og trelast hos Coop.

  – Ta deg en tur i nabolaget for inspirasjon, og se hva andre har valgt før du bestemmer deg, råder han. 

   

  Liggende eller stående?

  Det første du må ta stilling til, er om du vil ha liggende eller stående kledning.  

  – Liggende kledning er enklere å vedlikeholde. Siden vannet renner nedover husveggen, er det de nederste bordene som er mest utsatt for fukt og råte. Med liggende kledning kan du bytte ut ett og ett skadet bord nederst på veggen, forklarer Rønningen.

  Husk at det på Obs Bygg du får de laveste prisene. Alltid! Les mer om vårt prisløfte

   

  JA TAKK, BEGGE DELER: På hus i moderne stil kan det funke å variere liggende og stående kledning. Foto: Moelven. 

  Samtidig får liggende kledning huset til å virke lavere enn det egentlig er, mens stående kledning gir et mer høyreist uttrykk. Det er også fullt mulig å kombinere liggende og stående kledning for et spennende og variert uttrykk.

  🤔 TIPS: Terrassebord – hvilket materiale bør jeg velge? 💡

   

  Kledningsprofiler

  Det finnes en rekke ulike kledningsprofiler på markedet. Her bør du ifølge kategorisjefen tenke deg godt om før du velger.

  – Kledningsprofilen har mye å si for husets utseende. Til et tradisjonelt trehus, så kan for eksempel dobbelfals med staff passe fint, mens en uprofilert kledning er mer riktig for et moderne funkishus, sier Rønningen.

  Dobbelfals er altså en liggende kledning med dobbel høvlet fals, forsiden er uhøvlet. Den skrå kanten på dobbelfals «gammel type» er 28 grader (til forskjell fra «ny type», som er 60 grader). Staff er en halvmånelignende form som har noe å si for det visuelle uttrykket.

  LES OGSÅ: Snekkerens 6 beste listetips 🔨

  Valg av treslag

  Gran og furu er de mest vanlige treslagene på huskledning i dag, hvor gran er et rimeligere valg enn furu.

  De siste årene har også varmebehandlet termotre og sibirsk lerk blitt mer og mer populært. Dette er treslag som tåler mye og vil grånes med tiden, sier kategorisjefen.

   

  FORT FERDIG: Kjøper du kledning som er ferdig grunnet og malt, sparer du mye tid! Foto: Moelven. 

  Ulike behandlinger

  Du kan i hovedsak velge mellom fem ulike behandlinger på kledning: Ubehandlet kledning, trykkimpregnert kledning, varmebehandlet kledning, overflatebehandlet kledning og royal-impregnert kledning. Alle med hver sine egenskaper og kvaliteter.

  – Trykkimpregnert kledning er mye brukt på Vestlandet og andre værutsatte steder fordi det gir god beskyttelse mot råte, sopp og insektangrep. Varmebehandlet treverk er et godt valg om du ønsker lite vedlikehold, da treverket kan stå ubehandlet og trenger ikke vedlikehold. Overflaten får raskt en stabil, sølvgrå patina, forklarer Rønningen, og fortsetter:

  – Overflatebehandlet treverk kommer ferdig grunnet og malt med ett strøk fra fabrikk, så da kjøper du deg litt ekstra tid om du ikke vil ta fatt på malerkosten med det første og får et bedre utgangspunkt for et flott resultat. Royal-impregnert kledning er først CU-impregnert, deretter kokes vannet ut med olje og oljen trenger inn i treverket. Royalimpregnert krever også lite vedlikehold. En stor fordel med ferdigbehandlet treverk, er at det kan monteres i all slags vær.