Derfor bør du sjekke takrennene
Tette takrenner kan føre til fuktskader som svir i lommeboka. Dette er penger du kan spare deg hvis du tar noen enkle forholdsregler. Her ser du hvordan!
Vann er livsnødvendig, men vann der det ikke skal være vann er huseierens verste fiende. Ofte er takrennene det svake punktet, for hvis vannet blir stående finner det nye veier.
Det hjelper ikke at taket ditt er tett, hvis det renner over i renna. I løpet av høsten har vinden blåst løv, grener og annet rask opp på taket ditt. Dette havner i takrenna. Og ofte blir det der. Da renner ikke vannet ned og så kommer frosten og vannet blir til is. Plutselig har du et sprukket rør og da begynner problemene for alvor.
Rengjør takrennene
Minst to ganger i året skal du ta en titt i takrennene og sjekke at de er frie for løv, kvist og annet rask. Sjekk ekstra ved nedløpene, det er et kritisk punkt.
Det er flere metoder for rengjøring. Hvilken du velger er avhengig av tilgjengelighet. Den enkleste er å gå løs på oppgaven med hender og hageslange. Er det ti meter opp til takskjegget, så er det både arbeidskrevende og skummelt og klatre opp, rense, klatre ned, flytte stigen, klatre opp igjen, rengjøre - og så videre.
Et takrengjøringssett som kan kobles til høytrykkspyleren koster en tusenlapp. Da klatrer du opp i den ene enden av taket, slipper en liten "vaskemus" ned i takrenna. Den spyler takrenna effektivt. Med 20 meters slange sparer den deg for mange turer opp og ned i stigen.
Slik bytter du takrenner
Antatt levetid på takrenner er omlag 30 år, og det vil si at hvis takrennene dine er fra 80-tallet skal du begynne å tenke på om de har gjort nytten sin.
HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!
Det første du da må gjøre er å velge materiale. Tidligere ble takrenner stort sett laget av stål. Disse rustet. Moderne ståltakrenner er som regel rustbeskyttet, noe som gir bedre levetid, men etterhvert er plasttakrenner blitt mer og mer vanlig.
Aluminium er også en mulighet, men det er ofte et prisspørsmål. Zink- og kobbertakrenner er mye brukt på eldre bygg. Vær og vind gir det en fin patina. Et alternativ er en hybridvariant som heter aluzinc som ser gammel ut, men som samtidig holder rusten borte.
Verktøy til skift av takrenne
Er du litt hendig, så klarer du å skifte takrenner det selv. Ta deg god tid, planlegg godt, og pass på å lese bruksanvisningen på takrennene. Du trenger noe verkøty. Her er de viktigste:
-
Stige. Den må være lang nok, og stødig.
-
Baufil. Du skal ikke bruke vinkelsliper på takrenner.
-
Gummihammer. Vanlig hammer skader overflaten, og lager bulker.
-
Elektrisk skrutrekker eller drill for å skru fast festene.
-
En god tang og/eller en blikksaks for det må bøyes og bendes litt innimellom.
-
Vater. Pass på å få helling riktig vei.
-
Tommestokk. Øyemål er ikke godt nok!
Har du problemer med å holde orden i verktøyet kan du sjekke den smarte verktøy-ryddeguiden for gode tips!
Gode råd for takrenneskift
Så er det bare å gå i gang. Følger du disse rådene så har du gode takrenner i flere tiår fremover:
-
Begynn med å beregne hvor stort taket ditt er.
-
Dimensjoner takrennene i forhold til taket.
-
Du skal ha ett nedløpsrør for hver 50 m2.
-
Det skal være helling mot nedløpsrøret, 2,5 millimeter per meter.
-
Pass på å velge riktig festekroker i forhold til takvinkelen.
-
Plasser festekroker for hver 0,6 meter.
-
Pass på å montere skjøtestykkene for takrenna riktig, hvis ikke lekker det.
-
Taknedløpet skal være i lodd.
-
Få vannet vekk fra hushjørnene, hvis ikke kan det skade grunnmuren.
-
Bruk rustfrie skruer overalt.
(Kilder: http://www.hansenblikk.no, www.dinside.no)
Takshingel fra Isola
Se alt av takpapp og shingel