Har du riktig snøskuffe?
Spade, snøskuffe eller snørydder? Sjekk hva slags måkeutstyr du bør velge.
Tenk deg at du våkner til en meter snø. Bilen er nesten borte, unga skulle vært i barnehagen, og du har fortsatt ikke drukket kaffe. Forskjellen på lykke og tragedie kan være om du har en skikkelig snøskuffe eller ikke.
Står du der med en spade beregnet for sandkassa, har du en lang formiddag foran deg.
- Når du skal velge snømåkingsutstyr, skal du første stille deg spørsmålet: Hvor skal jeg måke?
Det sier Bjørn Skomakerstuen. Han er, sammen med statsmeteorolog John Smits, forfatter av boken "Måk snø", hvor forskere og erfarne snømåkere fra hele landet deler kunnskapen sin om denne urnorske sysselen. Skomakerstuen er er selv en ivrig snømåkerentusiast.
- Jo større område du skal måke, desto større utstyr trenger du. Tenk også på hvor i landet du bor, og hvor ofte du må måke snø.
Har du stort behov, kan det hende du bør vurdere en snøfreser.
Visste du at Obs Bygg alltid skal være billigst og best på pris? Les mer om vårt prisløfte her!
De mest populære snøfreserne
Se hele utvalgetSnøskuffe med riktig størrelse
Grunnutrustningen, som alle må ha, er en god snøskuffe. Den skal være tilpasset din lengde, og ikke være mer enn ti centimeter lavere enn høyden opp til skulderen din. Nysnøen er lett som snø, så snøskuffen kan gjerne være bred. Da får du med deg mer snø i slengen. Jo sterkere du tror du er, desto bredere skuffe kan du ha.
Til snø er en lett spade bedre enn en tung spade. Kjenn på snøskuffen i butikken, og prøv å "prøvekast" noen ganger for å føle om den ligger godt i hendene. Hvis du bare skal skyve snøen inn til siden, kan du vurdere en snøskuffe uten kanter på sidene. Må du løfte og kaste snøen, er det mer praktisk med en snøskuffe med kanter som gjør at snøen ikke glir av.
I tillegg trenger du en god kost. Det er best med litt stiv bust, slik at snøen ikke henger seg fast. God lengde på skaftet sparer ryggen. Finner du en du synes er ekstra fin, så kjøp to, mal den i en fin farge og gi den bort som presang til noen du kjenner.
Snøskuffe eller snørydder?
Har du et litt større areal, for eksempel en gangsti eller en liten gårdsplass, skal du vurdere en snørydder. Disse er enten laget i plast eller i metall.
Er du flink til å måke umiddelbart etter et snøfall, og er generelt forsiktig med tingene dine, kan du kjøpe en snørydder i plast. Venter du til snøen blir til is, og går løs på den med dødsforakt, skal du gå for en snørydder i metall.
Vil du disiplinere poden med å rydde snø, så finnes det snøryddere for barn!
Snørydderne går for øvrig under fellesbetegnelsen "Sørlandsskuffa".
Utvalget av snømåkingsutstyr er stort, men Skomakerstuen oppfordrer alle til å velge norsk.
- Fiskars har laget snøskuffer i Nydalen i Oslo siden 1912, og er snart den eneste industribedriften som fortsatt holder til i det gamle industriområdet ved Akerselva. De produserer flere titalls forskjellige snøskuffer som dekker alle behov.
Skal du for eksempel til fjells, eller andre steder hvor det er fare for å snø inne, så bør du ha en snøskuffe liggende. Det finnes sammenleggbare snøskuffer som du også får plass til i sekken når du skal på tur.
Best å være forberedt
Det er bedre å være føre var, for den dagen du våkner til én meter snø, så kan du være sikker på at også naboen din er nødt til å kjøpe snøskuffe. Og gjerne også naboen hans igjen, og så videre. Kjøp derfor snømåkingsutstyr før den første snøen kommer. Da er du forberedt, og mens alle naboene haster av gårde for å kjøpe snøskuffe, kan du stille og rolig ta frem utstyret og rydde trapper og innkjørsel.
Bli kvitt snøen
Se hele utvalget- Hvilket utstyr du velger er selvsagt avhengig av smak og behag. Noen skal alltid ha det største og det beste, mens andre klarer seg med en spade, sier Skomakerstuen. Snømåkingseksperten har selv valgt en enkel løsning med en "Sørlandsskuffe" og en god kost.
(Kilde: Fiskars.no, Vi i Villa)
BONUS: Sjekk ut spillelisten Snøfreser'n og annen måkemotivasjon av Obs BYGG på Spotify.