Få mer ut av hagen med hagestue

  Velger du en hagestue til uteområdet kan du både flytte stua ut og forlenge grillsesongen. Her får du gode tips til hva det er viktig å tenke på når du skal anskaffe hagestue.

  Velger du en hagestue til uteområdet kan du både flytte stua ut og forlenge grillsesongen. Her får du gode tips til hva det er viktig å tenke på når du skal anskaffe hagestue.

  Vi nordmenn vil stadig være mer ute, men noen ganger stoppes vi av vær og vind. På senhøsten pakkes grillen bort, og utover vinteren nærmest tvinges vi til å trekke inn. Hagene står mye brakk på vinterhalvåret – egentlig helt uten grunn.

  - Har du en hagestue kan du grille hele året. Med varmelamper i taket og fin sikt ut gjennom skyvedører og vinduer er det kjempekoselig å sitte der, også på vinteren, sier Yngve Sommer, daglig leder i Palmako.

  Han forteller om økende salg av hagestuer de siste årene, og forventer at interessen langt ifra blir mindre de neste.

  - Vi investerer mye i hagestuer som brukes hele året, med griller, pizzaovner og så videre, sier han og legger til:

  - Det gjør noe med energien og humøret å få være mer ute, og for eksempel sitte og grille med døra åpen selv om det regner.

  Enkel montering
  Hagestuene fra Palmako leveres som byggesett, og er beregnet på at du skal kunne bygge det selv. Alt er tilpasset og tilrettelagt, slik at du slipper jobben med å dimensjonere, handle materialene og forholde deg til eventuelt svinn – som man gjør når ting skal bygges fra bunnen av.

  - Det følger med monteringsanvisning og fungerer som et «do it yourself»-kit. Når grunnarbeidet er gjort monteres hagestua på en helg eller en uke, sier Sommer.

  Om nettopp grunnarbeidet sier han at du enten kan velge å gjøre det selv, eller sette bort jobben til profesjonelle snekker- eller monteringsfirmaer. Ifølge Sommer lønner det seg å støpe en plate hvor hagestua er tenkt å plasseres.

  - Vi har jo vinter i dette landet, så hvis du ønsker kan du isolere hagestua, legge inn varmekabler, eller begge deler. Da kan du også bruke hagestua en enda større del av året, poengterer han.

  Palmako produserer omtrent 60.000 hytter i året og er tilstede i 35 land. Med andre ord følger det en trygghet med å kjøpe deres produkter, da du har en seriøs samarbeidspartner.

  Palmako hagestue_1200x800_1.png

  Med hagestue spiller det ingen rolle om det er sommer eller vinter utenfor.

  Hva med byggesøknad?
  Før du begynner på grunnarbeidet er det noen ting det kan være lurt å tenke over. Hvor skal hagestua plasseres? Hvor stor skal den være? Vil du ha innlagt vann?

  - I Norge har vi utrolig fleksible regler når det gjelder bygging i egen hage. Du trenger ikke tenke på byggesøknad så lenge hagestua er mindre enn 50 m2, og det er ikke så vanlig å ha større stue enn det, sier Sommer.

  Det er viktig å bygge mer enn én meter fra nabogrensen, men det er ikke nødvendig med nabovarsel. Likevel legger Sommer til:

  - Jeg ville ha snakket med naboen uansett. Si i fra om planene og hold naboskapet godt.

  Han poengterer også at dersom du er i den minste tvil om prosjektet er søknadspliktig lønner det seg å spørre med kommunen. Dersom du ønsker innlagt vann, blir saken en annen:

  - Med vann er det søknadspliktig uansett. Men i store trekk er de fleste hagestuer uten vann ikke søknadspliktige, fortsetter Sommer.

  Palmako hagestue_1200x800_2.png

  Forleng grillsesongen med en lekker hagestue!