Bygg din drømmebod

    Med en elementbasert bod fra Palmako kan du raskt og enkelt skape et ekstra rom, og bedre lagringsplass. Få ekspertens beste tips!

    Med en elementbasert bod fra Palmako kan du raskt og enkelt skape et ekstra rom, og bedre lagringsplass.

    Under pandemien har mange tatt seg tid til rydding og organisering av hjemmet, og noen har kanskje oppdaget en ny hobby som fortjener egen plass? En bod i hagen er en god løsning, dersom du trenger bedre lagringsplass. Vi viser deg hvordan du kan gå frem for å skape en bod tilpasset dine behov.

    Lurt å tenke igjennom

    Mange ønsker å kjøpe en bod, fordi de har et spesifikt behov de ønsker å dekke. Før du kjøper boden bør du avklare hvor mye oppbevaring, og hvilken type oppbevaring du trenger. Hva skal boden brukes til?

    Trenger du lagringsplass til hageredskaper, sykler og gressklipper, eller ønsker du et bruksrom for hobbyverkstedet? Se etter plasseringen i hagen, og hvor mye plass du faktisk har til rådighet. Mange har kanskje en terrasse de bruker til å nyte solen, så et tips er å sjekke at plasseringen av boden ikke går utover viktige solforhold.

    Byggeprosessen

    Fordi boden leveres med pre-fabrikkerte veggelementer, bidrar dette til en rask og enkel byggeprosess. Derfor vil ikke monteringskostnadene bli urimelig høye selv om du velger en byggmester til å gjøre jobben. Uansett er boden tilrettelagt for å bygge den selv.

    Vi viser deg fremgangsmåten:

    Dersom du monterer boden selv kan det være lurt med en hjelpende hånd, og dere vil trenge sag, hammer, drill, vater, kniv, avbitertang, stige og målebånd. Vi anbefaler også et par gode arbeidshansker til montering.

    1. Start med bodens fundament

    Når du har funnet plassen i hagen må du planlegge fundamentet boden skal stå på. Dette kjøpes separat, og et viktig punkt å huske på er at underlaget bør være stabilt og frostfritt.

    De fleste velger å plassere boden på lecablokker og markisolere under og rundt fundamentpunktene. Jo større boden er, jo mer solid underlag bør boden stå på. På de største bodene bør man støpe en ringmur eller en helstøpt betongplate.

    Det er veldig viktig å sørge for at fundamentet er i vater samt sjekke at diagonalmålene stemmer før du monterer bjelkelaget til gulvet.

    1. Vegger

    Snarest mulig etter monteringen bør treverket behandles med grunning, og deretter bør bør boden males. Sørg for å velge en maling av høy kvalitet, da det vil styrke husets levetid betraktelig. Ubehandlet treverk kan råtne dersom det står for lenge uten grunning.

    For å unngå skade på treverket fra eventuell kondens inne, anbefales det å behandle alt av treverk, lister og karmer både ute og inne, samt male begge sidene av døren.

    Innsiden av veggene er dekket med vindsperreplast, og er dermed tilrettelagt for isolasjon mellom stenderverket om dette er ønskelig. Valgfri innvendig kledning kan kjøpes etter ønske.

    Veggelementene på mange modeller er tilrettelagt for fleksibel plassering, noe som betyr at vinduer og dør kan plasseres etter ønske under monteringen. Da vil det også være større muligheter for å skape rett oppbevaringsplass og hyller innvendig.

    1. Tak

    Medfølgende taksperrer og takbord er pre-kuttet, derfor blir monteringen av takkonstruksjonen rask og enkel. Selve takdekket kjøpes separat og her kan du fint benytte takpanner i stål, takdekke på rull eller shingel. Takpanner koster noe mer, men det sørger for at snøen på vinteren sklir lettere av.

    Siden vi bor i et land med mange værutsatte områder, så er det et must å montere på takrenner. Uten dette vil vannet fra taket renne ned på bakken, og vann og jord fra bakken kan igjen sprute opp på vegger eller inn på dør og dørterskelen – noe som over tid kan føre til ødeleggelser.

    Søknadsfritak og nabovarsel

    Plan og bygningsetaten har reglementer for oppsett av boder. Så lenge boden er under 50 kvadratmeter, har under 4 meter møtehøyde og 3 meter rafthøyde, samt er lenger fra nabogrensen enn 1 meter, så har man søknadsfritak.

    Når du skal bygge bod i hagen, må du uansett sørge for at byggingen skjer i henhold til lokale byggeforeskrifter. Noen kommuner kan ha flere begrensninger for hva du har lov å sette opp. Nabovarsel er ikke lovpålagt, men som den gode naboen du er bør du informere om byggingen på forhånd.