Gjør bilvasken på rekordtid med høytrykkspyler

    En høytrykkspyler gjør bilvasken mye bedre enn i vaskeautomaten.

    I vaskeautomaten blir skitt ofte liggende igjen, fordi vaskebørstene ikke kommer til i alle kriker og kroker, viser tester utført av Norges Automobil-Forbund (NAF).

     – Den aller beste bilvasken får du når du gjør det selv hjemme med en høytrykkspyler og god gammeldags svamp, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF).


    Regelmessig bilvask

    For å ta vare på bilen og forebygge rust og riper, anbefaler Sødal å vaske bilen selv regelmessig. Særlig om vinteren er det viktig å vaske bilen ofte, gjerne et par ganger i måneden hvis bilen brukes hver dag.

     – Hvis salt og skitt blir liggende lenge, kan dette gi grobunn for rust. Er du flink til vaske bilen regelmessig holder lakken seg glattere, den trekker ikke til seg så mye skitt og smuss og holder seg ren lenger, sier Sødal, som anbefaler en grundigere vask med polering et par ganger i året, gjerne vår og høst.

     – Bil er jo et tapsprosjekt, men det gjelder å gjøre det tapet minst mulig. 

    Er du klar for å gi bilen en grundig vårvask? Slik gjør du:  

     

    1. Avfetting

    Vårvasken starter du med en avfetting, et kjemisk rensemiddel som løser opp grov skitt og asfaltrester.

    – Avfettingen sprayer du på felger, på karosseriet opp til vinduene og på hele bakluka på stasjonsvogner og SUV-er. La det virke i noen minutter, men sørg for at det ikke tørker ut, og gjør det i skyggen og ikke i sola. Deretter spyler du av kjemikaliene grundig med høytrykkspyleren, sier Sødal. 

    Ved avfetting er det viktig at du starter spylingen nedenfra og jobber deg oppover.

    FIN LØRDAGSAKTIVITET: Gni såpa inn med svamp, og spyl av etterpå. Enkelt og greit. Foto: Istock

    2. Såpe og vann

    Etter avfettingen er bilen klar for en vask. Du kan velge å vaske med svamp eller vaskehanske, eller å bruke høytrykkspyleren også her.   

    – Bruk en egnet bilsjampo og lunkent vann. Start på toppen av bilen og jobb deg nedover for å få med deg all skitten underveis. Spyl av såpen med høytrykkspyleren og tørk av bilen til slutt, sier Nils Sødal.

     

    3. Rense lakken 

    Nå har du en ren bil, og du kan godt si deg fornøyd. Men ønsker du en enda grundigere vask, fortsetter du med en clayklut for å rense lakken fri for flyverust og asfaltrester. 

    Ta én del av bilen av gangen, og hold deg under vinduene. Clayen skylles av før bilen er klar for polering.

    🚗 TIPS! Bilvask for dummies 🚗

    GNIKK, GNIKK: Ta deg en kjøretur i sola når du er ferdig, og bilen er så blank at du kan speile deg i den ... Foto: Istock

    4. Polering

    Til slutt skal bilen skinne! Da må det polering til, og det kan du gjøre enten for hånd eller med maskin.

    – Påse at lakken er helt ren før poleringen, slik at du unngår å ripe den opp. Bilen bør poleres både vår og høst, da holder lakken seg fin lenger, sier Sødal.  

    Husk at du alltid får lavest pris på Obs Bygg! Les mer om vårt prisløfte her

     

    Innebygd såpetank i høytrykkspyleren

    – Er du flink til å vaske bilen ofte, blir jobben enklere neste gang, sier Stein Askautrud i Foma Norge. Han anbefaler IPC Foma C22P 1508, som er en høytrykkspyler med integrert såpetank og åtte meter lang slange.

    – Den har en kapasitet på 500 liter per time, så her får du helt sikkert ren bil, sier Askautrud, og forteller at de opplever oppsving i etterspørselen av høytrykkspylere hver vår når biler og hus gjerne trenger en vask.

    – Det er jo mye hyggeligere med en ren bil enn en møkkete bil. En høytrykkspyler gjør unektelig bilvasken enklere og lar deg gjøre en mye grundigere jobb enn vaskeautomatene.

     Husk dette når du høytrykkspyler bilen:

    🚘 En god vaskeavstand er 20-30 cm.

    🚘 Avfetting skylles nedenfra og opp.

    🚘 Vask ovenfra og ned med såpe, og skyll fra toppen og ned.

    🚘 Jobb systematisk så alle kriker og kroker blir truffet av strålen.

    🚘 Vær grundig og bruk mye vann når du fjerner såperestene.

    🚘 Oppbevar høytrykkspyleren tørt og frostfritt i vinterhalvåret.