Bilvask for dummies

  Å vaske bilen selv er langt enklere og går raskere enn du tror! ABC for nybegynnere.

  Lakken er bilens viktigste rustbeskyttelse. En skikkelig bilvask for hånd utsetter rustangrep og ikke minst får det bilen til å skinne. De fleste som kan bil, anbefaler alltid håndvask av bilen. Å vaske bilen selv er både billig og enkelt. Her får du en komplett fremgangsmåte.

  – Jeg vil alltid anbefale bilvask for hånd. Det er mest skånsomt for bilen, sier bilpleier Rolf Jensås ved Strømmen Bilpleie. Han har lang erfaring med bilvask og har gode råd til nybegynnere.

  Til en god hjemmevask trenger du svamp, avfettingsmiddel, bilsjampo og et pusseskinn. Det anbefales ikke å vaske i solskinn, da solen kan lage skjolder.

  Start bilvask med avfetting

  Det beste er å avfette bilen først. Avfettingsmiddel fjerner asfalt, tjære og fettrester i lakken. Det lønner seg å påføre avfetting når bilen er tørr. Da får avfettingsmiddelet best kontakt med skitten, og blir ikke tynnet ut av vannet, forklarer Jensås.

  La avfettingsmiddelet virke et par minutter.

  Spyl så av bilen fra bunnen og oppover. Det er viktig, for da lar du kjemien få tid til jobbe med lakken. Begynner du på toppen renner i stedet alt rett av.

  Jensås gjør oppmerksom på at denne jobben tar lengst tid, men da er også mesteparten av bilvaskejobben unnagjort.

  Her må du være veldig nøye med å få av partikler og vann, påpeker han.

  HUSK AT du alltid får lavest pris hos Obs Bygg gjennom vårt prisløfte!

  Bilvask med såpe

  Har du gjort et godt grunnarbeid med avfetting og avspyling, er det kun trafikkfilmen som ligger igjen. Det er en mørk tynn film av fett og skitt. Du merker ofte trafikkfilm best på frontruten ved at spylervæsken og vindusviskerne ikke helt klarer å få ruten ren. Trafikkfilm fjernes med såpe, eller sjampo som det ofte kalles når det kommer til biler. Det finnes for øvrig egne produkter som går spesielt på trafikkfilm på frontruten.

  Etter avfetting skal det i prinsippet ikke være igjen noen partikler på bilen. Likevel anbefaler jeg å ta kanalene (dørtersklene) helt til sist da det likevel kan ligge igjen litt møkk og partikler som småstein her. Da unngår du at det setter seg noe i svampen som kan ripe lakken, sier Jensås.

  – Svamp bilen godt inn med såpe og vann. Spyl av. Når du skal spyle av såpen, skal du her spyle fra toppen og ned.

   

  Avslutt bilvasken med tørking

  Før vanndråpene tørker på lakken, trekker de til seg støv som igjen danner skjemmende støvskjolder. Tørker du bilen raskt etter vask før vanndråpene tørker på lakken, unngår du dette og får en fin finish på bilen.

  – Mange bruker mikrofiber til å tørke bilen med, og det er helt greit. Selv foretrekker jeg pusseskinn. De absorberer mer vann, etter min erfaring. Bare husk å væte det godt først, så du ikke skader lakken. Pusseskinnet er jo hardt som stein hvis det ikke er vått. Væt det godt, vri opp og tørk forsiktig. Så er du ferdig, avslutter Jensås.

  Nå som bilen er gullende ren, kan du gjerne benytte sjansen til å polere den samtidig. Polering legger en beskyttende hinne på lakken.

   

  Kilder: klikk.no, naf.no