Dette kan du bruke multisliperen til

    Med multisliperen får du flere slipemaskiner i ett. Dermed er du godt rustet uansett hvilken slipejobb du har foran deg. Her er ekspertens beste tips og triks!

    Med multisliperen får du flere slipemaskiner i ett. Dermed er du godt rustet uansett hvilken slipejobb du har foran deg. Her er ekspertens beste tips og triks!

    - Grunnen til at multisliperen har blitt så populær er at du kan bruke den til nesten hva som helst. I stedet for å bruke mye penger på flere plasskrevende maskiner, kan du få alle funksjoner i ett og samme verktøy. Det sparer du både tid, plass og penger på, forklarer Jeanette Skåpdal, markedssjef i Black&Decker Norden.

    Hun utdyper:

    - Med en multisliper kan du bruke en oscillerende funksjon for å slipe større flater, for eksempel om du skal fjerne maling. Med fingersliperen når du enkelt de mest vriene hjørner og kroker. Og du kan sette maskinen i finslipmodus for å få en jevn og fin finish, perfekt når du trenger et godt underlag før du skal lakke eller male.

    multisliper_stol.jpg

    Hvilke oppgaver er perfekte for en multisliper?

    Det er (nesten) ingen oppgave som er for stor eller for liten for multisliperen.

    - Du kan bruke den fra alt til å slipe store materialer som dører eller gjerder. Men det funker like godt å bruke den til å slipe møbler. Kanskje har du en stol som trenger et nytt malingsstrøk? Da kan du bruke de ulike platene og funksjonene på multisliperen for å arbeide med de ulike kantene. Fingerslipplaten er perfekt for å komme imellom om du sliper en pinnestol for eksempel, sier Skåpdal.

    - Multisliperen brukes hovedsakelig til sliping og finish på tre, malte overflater og sparkel, forklarer hun.

    multisliper artikkelbilde dør.jpg

    Her er ekspertens fire tips til deg som skal bruke multisliper:

    1. Bruk mulighetene. Sørg for at du benytter deg av de ulike funksjonene og platene som finnes i multisliperen din. Det er viktig at du bruker den funksjonen og tilbehøret som er best tilpasset arbeidet som skal gjøres.

    2. Papiret er viktig. Om det er mye som skal slipes bort gjelder det å begynne med et grovere slipepapir, for eksempel P80, for deretter å gradvis bruke finere papir. For oljing og maling med ruller eller pensel holder det at du sliper med P180.

    3. Ikke bruk makt. Trykk aldri maskinen mot overflaten for å øke effekten, det gjør bare at papiret slites fortere ut. Det gjør også effekten dårligere og den slipede overflaten blir dårligere. Om du presser multisliperen mot arbeidsflaten blir slipeplaten varm og borrelåsbåndet kan bli ødelagt. Det er også viktig å ikke trykke eller vinkle platen når du sliper hjørner med en spiss slipeplate

    4. Ikke vend maskinen. Når du sliper ut over en kant på arbeidsstykket er det viktig at du ikke vender maskinen når du kommer til enden. Da blir nemlig kanten avrundet. Prøv heller å holde to tredjedeler av slipeplaten på arbeidsstykket. Når du skal slipe smale kanter kan det være fornuftig å bruke en båndsliper, den er nemlig mer stabil enn andre slipemaskiner.