🥩Live shopping tilbud med Obs Bygg og FCC🔥 – spar opptil 40% på en rekke griller og tilbehør! Sjekk her

  Få bedre inneklima

  Et godt inneklima er noe av det viktigste i et hjem. Her er tipsene som sørger for at det er så godt som mulig.

  Et dårlig inneklima kan bidra til eller forverre en lang rekke helseplager. For mennesker med astma eller allergi er det ekstra viktig, men alle kan nyte godt av et bedre inneklima hjemme. Heldigvis finnes det noen grep du kan ta for å bedre inneklimaet.

  1. Hold det rent

  Jevnlig og riktig rengjøring er viktig for å holde inneklimaet. Et av de største problemene når det kommer til inneklima og rengjøring er støv. Det er viktig å støvsuge jevnlig, men det er også viktig å ha en god støvsuger som blir jevnlig vedlikeholdt. En full støvsugerpose eller et gammelt filter gjør støvsamlingen vesentlig mindre effektiv.

  Har du kjæledyr i tillegg bør du være nøye med å børste og bade den firebeinte for å sørge for minst mulig støv og hår i huset.

  2. Få inn planter

  Planter er en naturlig del av de fleste hjem, men for mange handler det mer om pynt enn inneklima. Velger du imidlertid riktige planter kan de også bidra til bedre inneluft og helse – i tillegg til å se pene ut.

  Plantene omdanner CO2 til oksygen, og vil på den måten bidra til at luften blir friskere. Ifølge den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, er er planter som bregner, eføy og fredslilje spesielt gunstige for inneklimaet.

  3. Riktig ventilasjon

  De fleste har opplevd dårlig luft hjemme, og det gjelder kanskje særlig i vinterhalvåret. I tiden hvor den friske luften gjerne er langt under null, er det ofte lite fristende å åpne vinduet for å lufte. Det fører ofte til dårligere luft enn det som er optimalt.

  Med en balansert ventilasjon får du byttet ut luften i rommet, som ofte har en større konsentrasjon av CO2 enn luften ute, uten å sløse energi på ny oppvarming av luften. En miniventilasjon gjenvinner rundt 85 prosent av varmen i luften samtidig som du får frisk luft inn i rommet.

  Det er heller ingen stor operasjon å montere miniventilasjon. Den passer i en standard ventilasjonsluke, monteringen er enkel og den kan monteres både horisontalt og vertikalt, etter hva som passer best.

  4. Pass på luftfuktigheten

  For høy luftfuktighet i hjemmet kan bidra til dårligere luftkvalitet. Fuktigheten kan trekke inn i møbler, vegger og tak, og hvis luftfuktigheten er ofte er høy risikerer du i verste fall at det kan begynne å vokse muggsopp eller andre helseskadelige organismer innendørs.

  Derfor bør du for eksempel unngå å tørke klær i rom som ikke er beregnet for høy luftfuktighet. Særlig nye, godt isolerte leiligheter uten tilstrekkelig ventilasjon kan ende opp med en vesentlig høyere luftfuktighet når du tørker klærne innendørs. Særlig småbarnsfamilier som vasker mye klær bør være ekstra varsomme med hvor de setter tørkestativet.

  5. Rens luften

  Varmepumper har blitt stadig mer populære de siste årene, og det er enkelt å skjønne hvorfor. Ikke bare er de mer energieffektive enn mer tradisjonelle oppvarmingsmetoder, men de byr også på flere tilleggsfordeler.

  Én av dem er at varmepumpen filtrerer luften for støv og bakterier og bidrar til enklere vedlikehold av boligen, bedre komfort, og et rent og sunt inneklima. På varme sommerdager vil den også fungere som aircondition slik at du har en komfortabel temperatur innendørs uansett årstid.