Derfor bør du velge lister med omhu

    Listene har alt å si for oppussingsprosjektet ditt. Slik blir finishen perfekt.

    Oppussingsprosjektet ditt er nesten ved veis ende, og det gjenstår kun å velge lister. Lett, tenker du kanskje, det er jo bare å kjøpe de første og beste du finner?

    – Helt feil, forteller Pål Thomas Kvil, kategorisjef interiør i Moelven Industrier:

    – Listene er det siste du setter opp, selve kronen på verket. Du har brukt lang tid på å få vegger, gulv og tak slik du vil ha det, da er det viktig at den siste finishen også sitter.

    Finn riktig stil

    Bruk god tid og finn inspirasjon både på nett og hos andre. Hvilken stil du skal velge, er avhengig av huset du pusser opp. Det mest trendy akkurat nå er glatte og minimalistiske lister, men bor du i et trønderlån eller en gammel bygård er det kanskje finere med litt profilering, mener Kvil.

    Det er også viktig at de ulike listene passer sammen:

    – Velger du en fotlist med rund kant, skal taklisten og karmlisten ha det samme. Dette er det et system for, og det er lett å finne riktig «listefamilie» i Coop-butikkene.

    Kun hvitt?

    Per Gjestvang i Rindalslist forteller at de fleste går for hvitt når de skal velge farge. Både bomull (S 0502-Y) og klassisk hvit (S 0500-N) er populære valg.

    – Det virker som mange går inn i butikken uten andre formeninger enn at listene skal være ferdigbehandlede og hvite, sier han og oppfordrer til å tenke nytt:

    – Selv om listene i butikken er hvite, betyr ikke det at du ikke kan få de i andre farger. Du kan velge akkurat den fargen du vil, så lenge den har en NCS-kode. Det betyr at du for eksempel kan få en list i nøyaktig samme farge som malingen du har på veggen. Om du vil unngå leveringstiden, kan du selvsagt male listene selv.

    Listetrendene akkurat nå

    Noen velger farger som harmonerer med gulv- og veggfargen, mens andre er mer vågale og går for kontrastfarger som bryter opp fra veggen, forteller Gjestvang. For de trendbevisste er det uansett én ting som går igjen:

    – Minimalisme. Listene skal være rektangulære, glatte og uten profilering. Kantene skal ikke være avrundede, men skarpe, forklarer Gjestvang.

    – Samtidig som mange velger listefrie tak, ser vi at fotlistene bare blir større og bredere. Kombinert med glattkant rundt dør og vindu gir det et stramt og fint uttrykk.

    På utkikk etter nye lister? Best pris på lister får du hos Obs BYGG med prisløftet!

    Legge list selv? Vær nøye

    Listeleggingen kan du fint gjøre selv, men det krever tid og nøyaktighet for å få et perfekt resultat. Her er Kvil og Gjestvangs beste råd:

    • Listene er et interiørprodukt som skal fraktes forsiktig. Pakk listene godt inn før du forlater butikken. Hos Coop Bygg finner du både pakkemaskiner og flinke folk.
    • Tenk over lengden. Lister på 440 cm gjør at du trenger færre skjøter, men kan være vanskelige å få med seg i heisen.
    • Ikke kapp for kort. Kapp heller litt for langt første gangen, og etterkapp når du er hundre prosent sikker. Millimeterfeil har mye å si for sluttresultatet.
    • Bruk moderne verktøy, for eksempel kappsag med laser og egen gjærsag.
    • Tett spikerhullene og mal over fronten.
    • Det er penest om du gjærer hjørnene, det vil si at listene skjæres av i en ønsket vinkel i snittflatene.
    • Skjøt gulvlistene ved å vinkelkappe dem. Da ligger de finere inntil hverandre.