Vurderer du å bytte tak? Dette må du tenke på

    Slik ser du om taket ditt bør skiftes ut – og hvordan du kan gjøre det selv.

    – Det er ikke noe fasitsvar på hvor lenge et tak varer, men generelt bør du ta en sjekk av taket ditt to ganger i året, sier Bård Brustad, produktsjef hos Isola.

    Han forteller at et godt vedlikeholdt tak kan holde flere år lenger enn et tilsvarende tak som ikke er vedlikeholdt. Du får for eksempel mye igjen for å fjerne mose og lav med jevne mellomrom.

    – En sjekk av taket kan spare deg for større utgifter og følgeskader, og du finner ut om det er modent for utbytting, forklarer han.

    Skadene du skal se etter

    Klimaet der du bor har mye å si for hvilke belastninger taket ditt blir utsatt for, og er noe du kan ha i bakhodet når du ser etter skader.

    – Store snølaster kan gi forskyvinger og bruddskader i takstein, og belastningsskader på beslag, takrenner og nedløp. Skiftende temperaturer med frost, is, nedbør og sterk vind vil også gi taket mye juling. Beslag vil være særlig utsatt, men også takrenner og takflater bør sjekkes for å se at skjøter, omlegg og avslutninger er intakte, forklarer Bård Brustad.

    Ulike tak har også ulike utfordringer:

    • Tak med takstein. Sjekk at steinen ikke har forskjøvet seg eller blåst av. Stein med brekkasje byttes ut med nye.
    • Takshingel og takbelegg. Se om skjøter og omlegg er hele og ligger godt klebet mot hverandre.
    • Tak med stålplater. Kontroller for slitasje og værpåkjenninger som kan gi korrosjonsskader. Sjekk festepunkter for skader.

    Bytte hele taket?

    Takets alder og skadeomfang er avgjørende for om du skal reparere eller bytte ut hele taket.

    – Mindre utbedringer kan forlenge levealderen med noen år. Du kan sette på plass takstein som er forskjøvet eller skifte ut skadet stein. Beslag, renner og nedløp kan også monteres på nytt eller erstattes med nye deler. Det finnes også fugemasser og klebeprodukter som kan brukes til å gjøre mindre utbedringer på shingeltak, samt reparasjonslakk som kan brukes til å utbedre overflateskader på stålplater, sier Brustad.

    – For større skader, og spesielt om taket nærmer seg forventet levealder, kan det være på tide å legge om taket med ny taktekking.

    Takshingel – enkelt og rimelig

    Mange synes det høres skummelt ut å skulle bytte tak på egenhånd. Takshingel er et trygt valg for deg som vil prøve deg som taktekker, mener Brustad.

    – Denne typen tak veier lite er tilpasset de fleste hustyper. Enkelte hus fra 70-tallet, for eksempel, er ofte ikke dimensjonert for å tåle takstein, og det kan være dyrt å forsterke det gamle taket. Da er det bedre å legge en værbestandig takshingel som fint holder i 30 år ved riktig montering og vedlikehold, sier han.

    – Takshingel er lett å vedlikeholde, finnes i flere ulike farger og mønstre, og koster gjerne en tredel av prisen på takstein. Den er også veldig enkel å legge, så lenge du husker å følge monteringsanvisningene til punkt og prikke, avslutter Bård Brustad.

    Legg takshingel selv:

    1. Begynn med å legge shingel nederst ved takfoten.
    2. Start på midten av taket og gå ut til hver side. Ved å begynne på midten vil ikke små lengdeforskjeller bli synlig.
    3. Følg mønsteret på platen under når du fortsetter å legge shingelen.
    4. Les monteringsanvisningen nøye, slik at du setter stiften på riktig sted. Sett stiften cirka 2,5 cm opp for innsnittet, da er du sikret mot lekkasje.
    5. Sjekk også at stiftene du fester takshingelen med er lange nok. Hvis stiften ikke går gjennom undertaket kan den etter hvert løsne og føre til at taket ikke lenger er tett.

    Husk at det å jobbe på tak kan være farlig – og konsekvensene kan bli store hvis du monterer det feil. For deg som er erfaren med oppussing og håndverk er det langt fra umulig å få til selv, men for nybegynnere kan det være lurt å få hjelp av fagfolk til takmonteringen.

    Best pris på takshingel får du hos Obs BYGG med prisløftet!

    TIPS: Sjekk fullstendig monteringsanvisning på isola.no.