Røykvarsler er første bud mot brann
Jula er høytid, også for brann. Hvis røykvarsleren er i orden, og annet brannsikringsutstyr er på plass, er mye gjort
Det brenner mye mer i norske hjem i desember enn resten av året. Årsaken er at vi da lager mer mat, og vi tenner flere lys. Fyr på peisen, levende lys, god mat og godt drikke er idyllisk, men brannfarlig. Og det er ingenting som er hyggelig ved en brann!
Brann- og redningsetaten i Oslo har laget en sjekkliste både for å unngå brann, og med gode tips hvis uhellet skulle være ute. Her er de 10 viktigste budene du må lære deg.
1. Har du røykvarsler i stua og i nærheten av kjøkkenet?
Halvparten av alle boligbranner starter på kjøkkenet eller i stua, og dette er de viktigste stedene å sikre ordentlig. Det er et krav at alle hus har minst én røykvarsler i hver etasje, men det er ingen grunn til å ikke ha flere.
2. Hører du røykvarsleren i stua og på kjøkkenet når du sover?
Du kommer sliten hjem om kvelden og tenker du bare skal varme deg litt mat. Men først skal du hvile bittelittegrann. Slik begynner foruroligende mange branner. Det beste er å ha seriekoblede røykvarslere som sørger for at hvis én av dem uler, så uler alle. Det er for øvrig et krav at alle nye el-installasjoner har komfyrvakt. Har du det ikke, kan det enkelt ettermonteres.
Vær på den sikre siden
Se alt innen brannsikkerhet og brannsikring3. Sjekker du røykvarsleren ofte nok?
En røykvarsler uten fungerende batteri, er ikke en røykvarsler, men en plastboks i taket. 1. desember er "røykvarslerens dag", men glemmer du å sjekke den da, så er alle andre dager like bra.
Sjekk altså røykvarslerne dine én gang i måneden, og hvis du ikke husker når du byttet batteri sist, så bytt batteri med en gang.
4. Skrur du av lys og elektriske apparater om natten?
Juletrebelysning og adventsstaker er veldig koselige, men de kan også være brannfeller. Ikke la dem lyse om natten. Det er ikke verdt det! Trekk ut støpsel på kaffetrakter og vannkoker. Bruk eventuelt tidsbryter.
5. Har du kontroll på skjøteledninger og dobbelkontakter?
Lange skjøteledninger i en kveil, og for mange uttak på dobbelkontaktene kan utgjøre en brannfare. Adventsstaker og juletrebelysning er strømkilder du ikke bruker resten av året, og kommer ofte i tillegg til det som vanligvis er tilkoblet. Pass på å ikke overbelaste.
6. Er du forsiktig med levende lys?
Du skal aldri forlate et rom med et stearinlys som brenner. Det er en regel uten unntak, men det er lettere sagt enn gjort. Skulle du glemme deg så pass i det minste på at stearinlyset ikke fungerer som en lunte til en brennbar lysmansjett. Derfor: Ta av mansjettene før du tenner lys.
Hjemmelagede juledekorasjoner med tørket mose og kongler er en del av julens hygge, men stearinlys hører ikke hjemme sammen med dem. Det er rett og slett for farlig. Må du absolutt ha en juledekorasjon med lys, så bruk et flammeløst, batteridrevet lys.
7. Har du røykvarsler i de rommene det røykes?
I "gamle dager" var røyking på senga en hyppig brannårsak. Slik er det heldigvis ikke lenger, men for sikkerhets skyld: Ha røykvarsler i alle rom. Og husk at askebegeret ikke skal tømmes i søppelbøtta, men i en ildfast beholder.
8. Har du slukkeutstyret i orden?
Visste du at det påbudt ved lov å ha godkjent slukkeutstyr i alle hjem? Det finnes mange typer brannslukningsapparater, men det viktigste er at du vet hvor det er, og at du vet at det fungerer.
Et brannteppe bruker du til å kvele ilden.
Husk å lese bruksanvisningen på alt slukkeutstyr, og gjør det før det brenner. Hvert sekund gjelder om uhellet først er ute. Hvis du leier ut en leilighet eller hybel, er du som huseier også ansvarlig for at det er godkjent slukkeutstyr der.
Vær trygg med brannslukningsapparat
Se alt innen brannsikkerhet og brannsikring9. Har du ferdigattest på ildstedet ditt?
En peis eller en ovn som ikke er installert riktig, utgjør en brannfare. Du er selv ansvarlig for at dette er i orden, og installering av alle nye ildsteder skal innrapporteres til kommunen der du bor på et eget skjema.
10. Har du alternative rømningsveier?
Hvis alt går galt, og det begynner å brenne, så må du være forberedt på at den vanlige rømningsveien kan bli sperret av giftig røyk. Ha brannøvelse med familien. Har du for eksempel branntrapp, så øv med familien, slik at alle er forberedt hvis det skulle være nødvendig. Har du ikke branntrapp, bør du anskaffe et branntau.
Du skal kunne svare et rungende "ja" på alle spørsmålene. Først da kan du kose deg i den mørke, kalde årstiden.
Hos Obs Bygg kan du alltid være trygg på å gjøre den billigste byggevarehandelen. Les mer om vårt prisløfte her!
En siste ting til slutt: Husk å sjekke røykvarsleren!
(Kilder: Norsk brannvernforening, Oslo kommune, Vi i Villa)