Jobb sikkert i stigen

    Skal du opp i høyden, må du sikre deg. Dette må du passe på for å jobbe trygt og sikkert i stigen.

    Står maling av hus eller rensing av takrenner på sommerens agenda?

    – Det finnes et strengt regelverk når stiger benyttes i proff sammenheng på en arbeidsplass, men på privatmarkedet er det ingen regler, og derfor slurves det nok mye med sikkerheten, sier Meyla S. Enerly salgssjef i Hultafors Group Norge AS, som forhandler Wibe Ladders i Norge.

    – Mange er ikke nøye nok med å sette opp stigen riktig og stødig, med det resultat at den sklir ut til siden eller sklir ut fra veggen nederst. Flere av disse ulykkene kunne vært unngått med bedre sikring, forteller Enerly

    Riktig vinkel på stigen

    Det er mye du kan gjøre for at stigen skal bli mer stabil og trygg.  Noe av det viktigste er å stille stigen i korrekt vinkel i forhold til veggen den står opp mot.

    – En stige skal helle 75 grader mot veggen. Vinkelen kan du beregne ved å stå sidelengs inntil forsiden av stigen og sette hånden i siden. Hvis albuen din så vidt berører stigen, er vinkelen riktig, sier Meyla S. Enerly.

    Er det vedlikehold av tak eller pipe som er målet, er det viktig at stigen rekker minimum en meter høyere enn selve taket du skal opp på.

    – Det gjør den mer stabil og tryggere å klatre av og på. Husk også at stigen må sikres i toppen, og at du ikke skal stå på de tre øverste trinnene, sier Enerly, og legger til at det finnes flere smarte kroker som kan benyttes for å gjøre arbeidet sikrere.

    👇 En praktisk og anvendelig stigemodell er teleskopstigen. Se video av hvordan den funker litt lenger ned i saken. 👇

     

    Sikkerhetstilbehør

    Alle stigene fra Wibe leveres med riflede endeklosser i gummi, som sikrer at stigen står stødig. I tillegg finnes det et bredt utvalg av sikringstilbehør tilpasset ulike formål.

     – En stigefot stabiliserer bunnen av stigen og forhindrer at den tipper til siden, mens nivåjusterte sikkerhetsbein gjør stigen enda sikrere og hindrer at den sklir sidelengs og ut fra veggen, sier Enerly.

    Hvis terrenget der du skal sette opp stigen er ujevnt, eller stigen må plasseres i en trapp, kan du få kjøpt forlengelsesbein som gir deg trinnløs høydejustering på inntil 30 centimeter.

     – Unngå å bruke gamle trebiter til å jevne ut underlaget, det øker faren for at stigen sklir ut. Og plasser aldri stigen på et glatt underlag. Bruk hodet og riktig utstyr når du skal sette opp stigen – for en skadefri sommerferie. 
     

    TRYGT OG SIKKERT: Stigefot gjør stigen mer stabil. Det er viktig å føle seg trygg når du skal opp i høyden! 

    Enerly mener det er fullt mulig å være veldig trygg i en stige i dag, så lenge man tar visse forhåndsregler.

    – Glem bare ikke å se over at stigen er i god stand hver gang du skal bruke den, spesielt hvis den deles mellom flere beboere. Sjekk at endeklossene er intakte, og at stigen ikke har bulker eller andre svakheter som kan påvirke konstruksjonen.

     

    Arbeidstilsynets råd til bruk av stige

    • Stige skal i hovedsak brukes til adkomst, og ikke som arbeidsplattform.

    • Stige kan brukes når det på bakgrunn av risikovurdering ikke vil være hensiktsmessig å bruke annet og sikrere arbeidsutstyr.

    • Stigen skal oppstilles på en slik måte at stabiliteten er sikret under bruk.

    • Stigen skal sikres mot utglidning. Så langt det er praktisk mulig skal stigen festes i toppen eller sikres på annen måte.

    • Stigen skal brukes slik at arbeidstakerne hele tiden har et sikkert grep og står støtt.

    • Stigen må rage minst 1 meter over adkomstnivået. Dette gjør det enklere å gå av og på stigen.

    • Når en stige skal brukes som atkomst, skal den alltid sikres i toppen.

    Kilde: arbeidstilsynet.no