Dette må du gjøre før du maler huset

– En grundig vaskerunde av veggene som skal males er enklere og rimeligere enn hva mange tror.

Dette forteller Dan Frogner Hansen, teknisk ansvarlig for Kraftvask og Husvask hos Jotun. Ifølge Hansen får du en raskere og mer behagelig vei til et vellykket resultat hvis du tar noen enkle forholdsregler når du skal male huset.

Planlegg

Sett av nok tid – gjerne en helg for et større hus på to eller tre etasjer. Husk at du skal rekke å vaske og muligens skrape før du maler. I mellomtiden må flatene være tørre.
Idealværet for husvask og maling er 10-20 grader og overskyet. Det er det vanligvis mulig å treffe på i Norge.

Har du et mindre hus med én etasje, klarer du fint å vaske det alene på en kveld. For større hus kan det å få med deg nok hjelpere gjøre jobben vesentlig lettere. Grillmat og kald drikke pleier å få naboer og venner på gli.

Skaff riktig utstyr

 • Kraftvask (Gå for den med soppfjerner)
 • Lavtrykksprøyte
 • Vaskekost
 • Hageslange eller høytrykkspyler
 • Forlengerskaft (Ryggens beste venn)
 • Arbeidsklær som beskytter huden – og gjerne en caps

Takket være vårt prisløfte kan du være trygg på at du alltid får den beste prisen på det du trenger hos Obs BYGG.

Vask skikkelig før du setter i gang

Sørg for å bruke riktig type vaskemiddel til riktig formål.

– Skal du bare vaske boligen er det Husvask du trenger. Skal du male eller beise er det Kraftvask som gjelder, forklarer Hansen. Kraftvask har en sterkere såpeformulering og begge inneholder dessuten en effektiv soppfjerner.

Soppsporer, alger og svertesopp (de små svarte prikkene du sikkert har sett), straffer seg nemlig å male over.

– I noen tilfeller kan slike organismer fremdeles være aktive under det nypåførte strøket ditt. I verste fall kan de trekke gjennom og skape sprekkdannelser i malingen, ifølge Hansen.

Grundig vask gir beste resultat

Om du er så heldig at du ikke har svertesopp eller annet liv på veggene dine, har du likevel mye skitt, sand og støv som må bort.

– Maling er jo i bunn og grunn et fargeprodukt med limstoffer som skal lime seg til veggen, sier Hansen og poengterer:

– Er veggen full av sand og støv, ja da limer malinga seg til sand og støv. Det er dette som gir dårlig vedheft og avflassing.

Pass på at du vasker huset grundig før du begynner å male – hvis ikke risikerer du problemer i ettertid.

Slik vasker du huset før du maler

 • Spray på Kraftvask med en lavtrykkssprøyte eller såpebeholderen på høytrykkspyleren. Vær oppmerksom på at du jobber med sterk kjemi, så det er viktig å følge sikkerhetsinstruksene.

 • Skrubb veggen med en god vaskebørste. Bruk et forlengerskaft. Både for å komme lettere til og for å spare ryggen din.

– Ikke fukt et større område enn at du rekker å skrubbe det før det tørker. Såpe som tørker på veggen og spyles av igjen gjør ingen nytte, forteller Hansen og legger til at dette er grunnen for at vasking i sterk sol også frarådes.

Suveren maling fra DRYGOLIN

 • Jobb trygt og lettvint. For å trygge stigen kan du kjøpe støttebein som er lagd for de som har ujevn hage eller terreng rundt huset sitt. Har du et toetasjes hus er du best tjent med å bruke lift.

 • Hageslange eller høytrykkspyler? Begge deler funker, men bruker du høytrykkspyler er det viktig å ikke gå for nære innpå kledningen. Noen har prøvd å bruke trykket til å fjerne det mest stridige smusset, men da risikerer du heller å skade både treverket og malingsfilmen. La kjemien i såpa gjøre jobben i kombinasjon med børsten din.

 • Vask først, så skrape. I motsetning til hva mange tror skal du faktisk vaske før du eventuelt skraper. Grunnen er at hvis du skraper først vil vannet trekke inn i treverket. Det igjen vil føre til ytterligere avflassing i dagene etter du har vasket – og i verste fall etter du har malt.

 Når huset er vasket og klart for maling, trenger du heller ikke bekymre deg. Å male huset kan være gjort på en helg.

Vedlikehold kan være enkelt

– Det setter seg mye skitt og forurensning på husveggene i løpet av et helt år, sier Hansen som anbefaler en årlig husvask for å få has på svertesopp, sand og skitt, før det fester seg altfor godt.

Se på maleprosjektet som en gylden mulighet til å gjøre en skikkelig befaring av huset ditt. Sjekk vinduer, vindskier, grunnmur og alle kledninger mens du er i gang.

– Tar du en runde i forbindelse med den årlige vedlikeholdsvasken av huset, blir jobben lettere og vedlikeholdet mindre omfattende enn om du utsetter det.

– Ta med deg telefonen og få på favorittlåtene dine mens du holder på. Da blir både vasking og malig en god opplevelse, avslutter Hansen.