Eksklusivt Kärcher-kampanje: 1000 kr rabatt på høytrykkspyler fra Kärcher💦 Se utvalget her

  Slik blir du en ekte grillmester

  Hvis du er godt kjent med din egen grill er det enklere å lage til et skikkelig minneverdig grillmåltid. Her er alt du trenger å vite for å bli sommerens store grillmester.

  Hvis du er godt kjent med din egen grill er det enklere å lage til et skikkelig minneverdig grillmåltid. Her er alt du trenger å vite for å bli sommerens store grillmester.

  - Alle griller er litt forskjellige, så det kan være lurt å bruke 2-3 ganger til å bli skikkelig godt kjent med de forskjellige funksjonene og hvordan varmen er. Den nye grillen kan reagere litt annerledes enn den du hadde før og jo bedre du kjenner den, jo bedre blir maten du skal tilberede på den, anbefaler kategorisjef i Nordic Season, Petter Sørlie.

  Nok varme er nøkkelen til god smak

  Det viktigste med en grill er at den griller og ikke koker, maten. Og til det trenger man stabil varme.

  Florida 4+1 fra Nordic Season har et dobbeltisolerende lokk som holder ekstra godt på varmen. I tillegg er grillristene laget av støpejern, noe som sørger for jevnt fordelt temperatur på grillflaten. Til sammen gjør det at man får veldig stabil og god varme når man griller, kvaliteter som vanligvis er en utfordring for rimelige griller.

  - Her får man med andre ord mye grill for pengene, og i 2020 ble denne grillen testvinner i Dagbladet sin test av rimelige gassgriller, smiler kategorisjefen.

  NordicSeason Florida 4 1 ab.jpg

  Testvinneren Nordic Season 4+1 har stor grillflate og holder ekstra godt på varmen.

  Bli kjent med grillen

  Det nytter lite å ha et godt verktøy hvis man ikke vet hvordan man bruker det på best mulig måte. Her er noen gode tips til hvordan du kan ta grillingen til et nytt nivå i sommer:

  Montering og gasslekkasjetest

  Første steg på veien til å bli en grillmester er å montere grillen riktig. Og ifølge kategorisjefen er det spesielt én liten detalj man bør ha ekstra fokus på: 

  - I utgangspunktet er Nordic Season Florida 4+1 enkel å montere, men i underkant av grillen er det en plate og denne skal være i front av grillen. Det er likevel fort gjort å montere platen i bakkant, noe som kan gjøre grillen ustabil. Og det vil man jo ikke.

  Nordic Season laget en kort og informativ video som loser deg gjennom bruksanvisningen til Florida 4+1, steg for steg. Videoen kan du ser her:

  Når grillen er ferdig montert, og du har koplet til gassregulatorsett (kjøpes separat) og gass, må man utføre en gasslekkasjetest. Dette punktet er veldig viktig for å ivareta sikkerheten og gjelder generelt for alle gassgriller.

  Usikker på hvordan du utfører en gasslekkasjetest? Les om det her

  Deretter er det lurt å la grillen brenne på maks varme i 10 til 15 minutter for å gjøre klar til grilling.

  - Dette sørger for at støpejernristene tar opp varme og bidrar til at maten blir grilla og ikke kokt. Da gjør det også enklere å få de ettertraktede grillstripene – og det er der den unike grillsmaken kommer fra, forklarer Sørlie.

  NordicSeason Grillmat ab.jpg

  Grillrist i støpejern holder godt på varmen og bidrar til ekstra god smak.

  God kontroll på varmen

  Nå er alt klar til å invitere til grillfest! Og med Nordic Season Florida 4+1 får du en ekstra stor og god grillflate og kan enkel lage mat til mange personer samtidig. Med hele fire brennere har du nemlig full kontroll på varmen.

  Direkte og indirekte varme er grillmesterens fremste våpen. Det betyr at man jobber med soner på grillen som har ulik temperatur. 

  - For eksempel kan du steke et stort stykke kjøtt over veldig sterk varme i noen få minutter for å få gos stekeskorpe, og så flytte det til en sone hvor brenneren står på veldig svakt eller ikke i det hele tatt, for å steke ferdig, fortsetter Sørlie.

  Samtidig kan du lage en saus, koke poteter eller wokke grønnsaker på sidebrenneren. Du kan faktisk tilberede hele måltidet på grillen.

  Det er praktisk å ha mange brennere også når man bare skal grille noen raske pølser eller burgere på travle hverdager.

  - Da holder det å tenne én eller to brennere. Fordi lokket og grillristen holder så godt på varmen kommer grillen raskt opp i ønsket temperatur, fortsetter produktsjefen.

  Ikke glem rengjøringen

  Siste steg på veien til å bli sommerens store grillmester er rengjøringen.

  - La alle brennerne stå på fullt i 5-6 minutter, slik at alt av mat- og fettrester forkulles. Vi kaller det «å brenne av grillen». Det etterlater ingenting på grillristen som kan harskne eller på andre måter ødelegge smaken. Til slutt slår du av gassen og bruker en grillbørste for å bli kvitt asken som er igjen.

  Med en ren grill er det større sannsynlighet for at også neste grillfest blir en suksess.

  Et siste tips fra produktsjefen er å dekke til grillen når den ikke er i bruk. Overtrekket beskytter mot støv og pollen, regn og fuktighet.

  - Husk bare at grillen må være helt avkjølt FØR den dekkes med overtrekket, ellers kan det dannes fukt inne i trekket, noe som igjen kan føre til rust. Og dét bør man aller helst unngå, avslutter Sørlie.

  NordicSeason Grillfest med familien ab.jpg

  Med fire brennere og et sidebluss er det ingen sak å invitere storfamilien på grillfest i sommer.