Tipsene for stemningsfull utebelysning

  Riktig belysning kan bli helt avgjørende dersom du ønsker å skape et stemningsfullt uterom. Her er ekspertens råd!

  Enten du har balkong, platting eller pergola, setter godt utelys en ekstra spiss på opplevelsen av ditt uterom.

  Ikke bare blir stemningen lunere og triveligere – det blir også mer fristende å bruke uteområdet på kveldstid.

  Men visste du at behovet for lys avhenger av hva du har planer om å bruke arealet til? En spiseplass krever nemlig en mer praktisk lyssetting enn et område der du kun ønsker å slappe av.

  - Stearinlys er for mange selve fasiten på atmosfære og god stemning, men dette kan enkelt skapes med den rette belysningen også. Det handler i stor grad om hva du skal gjøre på stedet du skal lyssette. Tenker du gjennom dette på forhånd har du en god pekepinn, sier elektriker Aron Folmoe.

  Det å lyssette på riktig måte, samt kjenne til noen gode tips, kan sørge for herlig atmosfære. I tillegg utvider man brukstiden til uterommet.

  Riktig lys viktigere enn mye lys

  Folmoe er kjent fra populære TV-programmer som «Sinnasnekkeren» og «Superoppusserne», der han ved flere anledninger har vist hvordan riktig lys kan gjøre underverker i et uterom.

  Han trekker frem punktbelysning av busker som et eksempel på en fin stemningsskaper. Fordi vi mennesker gjerne foretrekker lys fremfor mørke, vil belysning generelt gi et triveligere inntrykk av både hus og tomt.

  Har du eksempelvis en flott vegg kan denne belyses - som gir en stilig effekt til en middag med gode venner. Og lyslenker i alle tenkelige farger kan gi sommerfesten en ekstra effektfull ramme, forteller elektrikeren.

  - Du kan godt bruke skjøteledning til midlertidige lyslenker og den slags. Men det er viktig å huske på at all permanent, fastmontert belysning krever installasjon av elektriker, fortsetter han.

  Det finnes også utebelysning du kan koble opp selv - uten å ringe elektrikeren!

  Elektriker Aron Folmoe mener riktig belysning kan gi vel så god stemningsfølelse som stearinlys.

  Fagfolk kan gi verdifulle tips

  Lyseksperten forteller at det å bruke fagfolk ikke bare sørger for at ting blir gjort «etter boka». En god elektriker har ofte også gode tips å komme med - både når det gjelder montering og valg av belysning. Og nettopp på produktsiden har det skjedd mye de siste årene.

  - Nå får du LED-pærer med en behagelig og koselig lystemperatur, så jeg ville valgt dette fremfor andre pæretyper. I tillegg kan det være fornuftig å koble den praktiske utebelysningen til et astrour, fremfor til lys- og bevegelsessensorer. Da følger belysningen soloppgang og -nedgang, eller du kan programmere det slik du selv ønsker, avslutter Aron Folmoe.